Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца

Предоставянето на тези данни ще е доброволно
22 яну 2020 08:00, Елка Василева
166
Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца
Снимка: архив, БГНЕС

При преброяването на населението през януари и февруари 2021 г. ще попълваме и допълнителни анкетни карти за нагласите за мигриране и за раждане и отглеждане на деца. Това съобщи Националният статистически институт.

Анкетните карти, чието попълване е по желание, са наречени “Миграция и миграционно поведение” и “Раждаемост и репродуктивно поведение на населението”. Техният формат бе приет и утвърден преди няколко дни от националната комисия по преброяването. Освен че е по желание, преброяваното домакинство ще избира само една от двете допълнителни анкетни карти, пише „24 часа“.

Изучаването на миграционните процеси ще обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хората между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година и в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Още по темата

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца и т.н.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път - бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Първи с допълнителните анкетни карти ще се сблъскат жителите на Разград, Велинград и обитателите на район “Студентски” на Столичната община. На тези три места от 27 март до 2 април т.г. ще се състои пробно преброяване. Преди това - от 20 до 26 март, ще има пробно електронно преброяване, при което хората ще попълват анкетните карти на сайта на НСИ, ако не желаят да се срещат с анкетьор.

Основната анкетна карта за преброяването е обичайна, като разликата с предишните е само по отношение на притежаването на домакинска електроника и електроуреди.

Ще има и част за етнокултурни характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Няма да са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Новото при 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд догодина ще е геореферирането. Всяка сграда с жилища ще бъде вкарана в дигитална карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
20
 
! Отговори
дон Пипон преди 4 години
Планът на ран-ът е точно този, да се намали населението на българия на 3-4 милиона. а дали ще го подменят населението със друго /паки, афгани, африка/ не се знае какъв е планът на новите господари. махнахте границите и това си видимите резултати, невидимите после. вижте латинска америка.
80
2
 
27
 
! Отговори
Van Duke преди 4 години
Планирам емиграция със еднопосочен билет. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ГАРАНТИРАНО ОТ Герб най ниски заплати и пенсии в целия Европейски съюз дебилен бг народе ***. Бегай народе докато е още време.След 3 години, Бойко ще приема еврото и ще настане ужас глад и мизерия.
79
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатите от преброяването ще са ужасяващи, Толкова хора починаха напоследък, а толкова малко като бройка са новородените. Отделно, ако пише майчин език - ще се получи, че почти не се раждат българчета в България. Да включат и Германия и КАнада в преброяването
78
4
 
15
 
! Отговори
Татко преди 4 години
Засега удържам фронта, защото все още в България толерастията не е навлезнала чак толкова широко. Все още нямаме пакистански банди, които изнасилват бели жени, така че колкото и да сме зле финансово поне някой "благинки" на цивилизования свят не са ни засттигнали. Това ме задържа в България за момента.
77
4
 
14
 
! Отговори
iii преди 4 години
До 86: По-*** коментар отдавна не бях чел. Преброяването е стандартна констативна процедура и няма общо с политиката. Може би самите статистици трябваше да го разяснят по- добре, за да избегнат платените ***.
76
1
 
13
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Аз се пиша македонец и нищо друго не ме интересува !
75
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз да не сам крава с марка на ушото че ше ме бройкат. След един месец се изселвам с целото домочадие. Жената трите деца и родителите ни. Мъчих се да връзвам краищата ама нестава. Мутрите не дават заплати. С 1000 лева какво по напред. Парно 300 лв ток 180 лв. Това ми изяжда половината заплата. Децата нито са нахранени нито са облечени. Защо да ги мъча тук без бъдеще. В Австрия детските са 200 евро на дете. Заплатата ми щее над 4,000 евро. Там нямат Мутри и Мутреси.
74
1
 
43
 
! Отговори
Име преди 4 години
От сега ви казвам...бройте ме емигрант...на 52 години съм...
73
1
 
29
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
Това е подигравка с народа...!!! Бате Винету се е.... ва с нас!!! На стената - разстелят!
72
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В графата религия ще има ли този път избор, че не вярвам в невидимия човек в облаците? Не искам да съм в една група с педофили,хомосексуални(баба гуси и палома) и гнусари дето не се къпят като попа на нашия квартал.
71
5
 
23
 
! Отговори
ВИЖ СТАТИСТИКАТА преди 4 години
До Анонимен 71ХУБАВО ПИШЕШ НО РЕАЛНОСТТА Е ОБРАТНА:ЕМИГРИРАТ МОЖЕЩИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ А В БЪЛГАРИЯ ОСТАВАТ НАРКОМАНИТЕВИЖ СТАТИСТИКАТА
70
2
 
54
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
И без да питате се знае. Поне 60-70% от хората в трудоспособна възраст искат да емигрират и да имат деца...в чужбина.
69
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Педишното преброяване го направих онлайн и писах пълни глъпости на всички върпоси, само името ми беше вярно :). Сега мисля да направя същото :D. А те нека си питат каквото искат :)
68
0
 
36
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Ама кой ще питат, то се вижда! Дори няма кой да питат.
67
6
 
22
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
До МиленСвободата, Миленчо, си е свобода. Една от най-големите ценности в живота ни. Свободни сме да заминем, свободни сме и да останем. Въпрос на избор, който преди нямахме. Не е лоша шега свободата да си потърсиш мястото под слънцето, вместо някой друг да ти го натрапи.
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има ревизия от министър Язовиро.
65
1
 
23
 
! Отговори
Прочели ли сте ги преди 4 години
Колко книги имате?
64
1
 
25
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Ха-ха-ха!"Какви са бъдещите ви творчески планове?" Събрали информация за настоящето, вече правят статистика на бъдещето. Гадатели.
63
13
 
15
 
! Отговори
Гена преди 4 години
Глобализацията е лоша работа, особено за такива малки държави като България. Но е и добро, понеже се оттичат хейтърите навън. По този начин се чисти една нация . В една страна остават само най-коравите и свързани със държавата си. Гена от Сейшелите
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос: Мислите ли да емигрирате?- Еми, аз такова, не мисла.Въпрос: Мислите ли да имате деца?- Еми аз нал вечи ва утгуворих, че не мисла.