Кои държави са предпочитани от бегълците от закона и откъде ги връщат?

България има договори с 47 страни
5 фев 2020 13:10, Нели Христова
39
Кои държави са предпочитани от бегълците от закона и откъде ги връщат?
Снимка: БГНЕС

Да се скриеш от закона е трудна задача, но не и невъзможна. До момента България има договори с 47 страни по света, които задължително трябва да екстрадират търсените от родните власти престъпници обратно. Сред тях са 27-те държави членки на Европейския съюз, съобщават от bTV, позовавайки се по информация от Министерството на правосъдието.

Още по темата

Държавите от ЕС трябва да върнат издирваните от нас престъпници веднага щом ги открият. А с някои държави страната ни има комплексни международни договори за сътрудничество по граждански и/или наказателни дела, съдържащи и разпоредби за "предаване" на лица.

Такива договори действат между Република България и Алжир, Виетнам, Йемен, Северна Корея, Кувейт, Куба, Либия, Монголия, Сирия, Тунис.

Самостоятелни договори за екстрадиция са в сила между Република България и Беларус, Индия Казахстан, Китай, Ливан, Мароко, Република Корея, САЩ, Узбекистан.

За това предпочитани от бегълците са места, които не са длъжни да екстрадират когото и да било, като Южна Африка, Доменикана и Обединените арабски емирства. 

В ОАЕ, например, не питат откъде са парите ти, имущество се купува без проблем и ако е заплатено около 280 хиляди долара, получаваш статут на гражданин на страната, което носи и някаква защита.

Кои са знаковите бегълци от закона?

Веска Меджидиева е първият български банкер - беглец. Тя е обвинена за източването на Българска земеделска и промишлена банка в периода 94-та-95-та година. През март 1996-та успява да премине в Гърция със собствения си автомобил, а след това лети до Кейп Таун, часове преди срещу нея да бъде повдигнато обвинение за източване на банката.

Делото срещу Меджидиева е заведено лично от главния прокурор Татарчев, който поиска тя да бъде докарана у нас в чувал

Съдът на Белвил - малко предградие на Кейптаун, отказа да одобри екстрадицията на дамата. ЮАР не дава Меджидиева на България дори след като софийския градски съд я осъжда задочно на 7 години затвор през 2007-ма. А 14 години след началото на делото за източената банка Върховният касационен съд окончателно я оневинява на последна инстанция. Така Веска Меджидиева е доказано невинна.

Без да пътува твърде далече, засега се спасява от арест и банкерът на последната фалирала банка у нас Цветан Василев. След фалита на Корпоративана търговска банка Василев е привлечен като обвиняем, но от 2014 година живее в Белград и сръбската държава отказва да го екстрадира у нас.

Подобно на Веска Меджидиева, ден преди да му бъде повдигнато обвинение, държавата напуска и Васил Божков, в посока Обединените арабски емирства.

Дали арабската страна ще екстрадира Божков, ще покаже времето. В същата страна се оказва и Христофорос Аманатидис, с прякор Таки, през 2009-та година. Прокуратурата иска неговата екстрадиция, след като го обвинява, че е ръководител на организирана престъпна група. До момента Таки не е върнат у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
шапки долу преди 1 година
До Ехо
36
0
 
6
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
М,дааа.Путин как действа с шпиони и олигарси,които са нагазили закона? Ако ги върнат тия айдуци,ще закача на моя коч мъдите на врата им,да ги носят в зандана, докато станат на чироз!
35
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Един клан на мафията присвоява бизнеса на другите кланове на мафията.
34
4
 
13
 
! Отговори
Ехо преди 4 години
Всичко е парлама за простолюдието. Ще вземат бизнеса на тези хора...на миньо стайков, на арабаджиеви на черепа. Ама *** пред телевизора си казва " ето премиера обеща и чисти корупцията в БГ". Да ама не уважаеми. Същите схеми с други подставени лица. Ако това ви успокоява?
33
0
 
5
 
! Отговори
Ехо преди 4 години
А защо се забравя за добрин митев- бившия областен управител на варна. Забегна за Нова зеландия през 2000 година. Беше осъден тук и междувременно избяга. Все още е там.
32
3
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Демократите ограбиха България, а сега се грабят един друг.
31
4
 
8
 
! Отговори
Радев преди 4 години
До АнонименИнтерпол не качва снимки на всички издирвани лица. А иначе и аз мисля, че Божков няма скоро да бъде върнат. Гешев излъга, че всичко било подготвено документално, а се оказа, че искането за екстрадицията още не било преведено на арабски.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васил Божков не е издирван от интерпол. Проверето го сами това на сайта им. Не давайте да ви лъжат българските мутри. Дори и теоритично да е в ОАЕ, от там ще го върнат, колкото ни върнаха Таки. Всичко е парлама, да замайат очите на народа. Цветан Василев да не би да го върнаха сърбите? След година, народа вче че е забравил, че някой трябва да ни връща тук един престъпник- милиардер.
29
1
 
5
 
! Отговори
първоизточници преди 4 години
А предпочитаните държави първоизточници на богати бегълци са България и Екваториална Гвинея. Конфискуваните коли в Швейцария на сина на президента на Екваториална Гвинея са досущ като тези на гангстера Черепа
28
5
 
24
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Младите олигарси се окопаха. Поради липса на пари, отнемат бизнеси на старите пушки и ги дават на свои. Тия от старите, които си платят, ги предупреждават да се изнесат и само се вдига пушилка. Като се усвоят и тези бизнеси, следва кражбата на 55млрд спестявания на хората в банките и на средствата, криени в домашни условия. Я! Че то последния процес май е влязъл в действие с опитите тихомълком да се вкара еврото, с експериментите на Менда.
27
10
 
39
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
В България пари няма. Нищо не се произвежда. Управниците търсят пари наготово, събрани на куп. Сами виждате резултатите.
26
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка уважаваша себе си цивилизована страна трябва да отказва екстрадиране на когото и да било към България.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещата между Иван Гешев и евродепутатите беше държана в тайна от организаторите. Всичко трябваше да се проведе в голяма зала, но тихомълком срещата беше преместена без наше знание. това каза преди минути пред Фрог нюз журналистът Георги Готев.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛУЖБИТЕ КАЗАХА, ЧЕ ГО РАЗСЛЕДВАТ ОЩЕ ОТ 80-ТЕ ГОДИНИ ПРЕСТЪПНИК ОТ ЕНТА СТЕПЕН!!!-------Не службите, а един главен русофил.И не са го разследвали, а са го наблюдавали.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво да екстрадират един свой гражданин?Само заради измислиците на двама негови бивши бизнеспартньори и настоящи конкуренти? Прокуратура, която повдига такива обвинения, сама си проси да не и предадат обвиняемия.
22
1
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Козела ако получи заповед и от ада ще го докара.
21
0
 
6
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 4 години
До до миризливия чехълНапротив, една и съща държава е. Виж Доминика вече е друго, но на Доминиканската Република се казва и Доминикана.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившият шеф беше бегал у ЮАР, че от там не екстрадират. След като се потулиха нещата се върна тук и сега пере пари съвсем спокойно. Само дето никоя институция реално не знае къде живее и понякога идват да го търсят във фирмата, ама той се крие като империалист.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
до 18: А ДомЕникана? Щото така са го написали журналята.
18
5
 
7
 
! Отговори
до миризливия чехъл преди 4 години
Доминикана и Доминиканска република са две различни държави.