Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
4
 
! Отговори
Виетнамец преди 4 години
Спасе, котките изобщо не стават за ядене, но ти ми ги препращай насам.
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прирастът на хора е отрицателен, но кучешкия и котешкия са на висота!Освен да ги научим да четат,пишат и работят,че нашите сънародници малко ги помръзва.
53
0
 
11
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
На Котакис - форевър!
52
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Хубавото е че част от гларусите в Бургас еволюираха и почнаха да нападат плъхоци(освен гълъби) -виждал съм! Но плъхоците са хитри -излизат само нощем -а гларуса нощем седи и дреме ! не е нощен ловец!
51
1
 
13
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Няма нищо необичайно.Като няма кучета,се увеличават котките.С те са хищници.
50
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре котките отколкото глутниците бездомни вълци които налитат на жени и деца.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 53 Извинете..."донски сфинкс" се казваха!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе бързо щяха да намалеят ако бяха от породата" Донски казак" ония дето са без косми. 1000 евро върви едната.Много по- умни от другите!Още не се е родило и вече знае къде да ходи по нужда.
47
2
 
34
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
В Перу, най-луксозния квартал на богатите в Лима - Мирафлорес има в центъра един цял парк, пълен с хиляди котки. ХИЛЯДИ! Чак те е страх да вървиш, да не настъпиш някоя. И всички са култивирани и като седнеш на някоя пейка, сядат до теб. Но не досаждат, не мяучат...просто си живеят. Дори не знам разбрах кой ги храни. Дъщеря ми като видя снимките и поиска само заради тях да дойде при мен в Перу, за да си ги гали по цял ден. Зса мен котката е като жената - самостоятелна, но привърже ли се е твоя
46
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
на мишката и е вродено като "надуши" котка - да бяга през глава- самото присъствие на котките -води до бягство в далечни територии за мишките! Ако в Бургас няма котки- Мога да ви кажа че има хиляди мишки в Пристанището и единственото което ги спира да влязат в градът е --Котките! За 6 г в Пристанището съм видял хиляди мишки!! и то мишки е меко казано- говоря за плъхоци по 300--500 гр единият! Сивочерни мокри и гадни и нахални плъхоци! Скачат по метър нагоре във въздуха!!
45
17
 
6
 
! Отговори
Няма Мън Няма Цън преди 4 години
С картофи стават много хубави. Може и с ориз или на хапки с малко задушени зеленчуци
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека разделяме нещата!Котките са чудесни, космически животинчета и кой ли не иска да гуши и погалва някоя писана.Но това са си животни с техните физиологични нужди и епидемиологични изисквания за поддържане в добро здраве на тях, и околните.
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много полезно животно е котката само да не ти бъде нощем под терасата докато е разгонена. Такова противно и демонично виене няма и във филми на ужасите.
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бургас котките са на всяка крачка. Хранят се от кофите за смет и "добросъвестни" граждани. Ако някой се опасява от умножаване на плъховете, греши. Градските котки са толкова добре охранени, че нямат нужда да ловят мишки.
41
0
 
26
 
! Отговори
до куче 32 преди 4 години
Предпочитам кучета, но не виждам какъв е проблемът с котките? В нашия двор една роди 5, кастрирахме я, после кастрирахме и всичките й дъщери и сега си се разхождат кротко, много хубавички станаха. (Само на кварталните котараци им се разказа играта с тия повсеместно скопeни женски:)И не е вярно, че ловят плъхове само ако са гладни. Нашите са откровено прехранени, но същевременно на 2 пъти убиха по 1 плъх в мазето. Колкото повече животинки на едно място, толкова по-приятно е то.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котаците са се увеличили щото прибрахте всички бездомни кучета и няма кой да им регулира популацията. Като приберете котките пък мишките ще се увеличат. Няма угодия.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете няколко котки дилъри и им пускайте чалга, те сами ще изчезнат.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не са котки, това са много големи мишки. Като котки са. И хапат! Вечер спа с едно малко брадва!
37
1
 
6
 
! Отговори
чебурашки сте преди 4 години
днес такова ли е менюто за такива "новини"и статии ли се отпускат субсидиии?????.....така така точно такъв тип статии пишете с такъв "проблем" ангажирайте обществото,че да не ви спрат субсидиите на сайта!!!..
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бургас котки няма. В Бургас има само мишки.