Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?

Емпатията ни е все по-чужда, твърдят експерти
24 фев 2020 15:38, Нели Христова
142
Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?
Снимка: NOVA

Случаят с нападнатото 14-годишно момче в автобус 404 потресе хората в социалните мрежи. Много от тях се възмутиха, че нито един човек не е помогнал на детето срещу насилниците. Според експерти, зад безразличието на пътниците се крие апатия и страх. Да се изправиш срещу насилник в България е опасно, тъй като можеш и самия ти да бъдеш нападнат.

Още по темата

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, казва пред БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.  По думите й, този инцидент е показателен, че все повече възрастни, не само деца, живеят във виртуална реалност. Те дори не се замислят, какви биха били последствията, ако това е тяхното дете.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници“, обяснява д-р Гълъбова. Според нея у извършителите има чувство на безнаказаност. Навярно те са извършвали подобни деяния и преди, като по този начин изразяват емоциите си.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре“, твърди психиатърът.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, категорична бе д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Е че що гербераската хунта е на власт ?Заради СТРАХА ....стадо ...и *** на групи го ръфат...
45
17
 
2
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Съблеченото чорбе, при обратна ситуация нямаше ли то да съблича...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43Аз обичам разби психопати да им влияя и да ги уча, че трябва да гонят крадците като Батман... ама съ зареден пистолет ... хе хе хее
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41Евала .. и после защо бе отиде с нещо метални и да ги направиш за пример !Мммм? Защо бе!!!!
42
12
 
6
 
! Отговори
Заралия преди 4 години
За българска мрша пръст не си мърдам.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано осъдят нападателите а не да ги затворят за 30 дни за хулиганство и след това да ги пуснат.
40
0
 
18
 
! Отговори
г-жа Кудкудяк преди 4 години
Тази професия в България използва ли се за нещо освен за словоблудство по медиите? Психиатрии няма - лудите си вървят по улиците навсякъде, опасно лудите ги прибират до 3 месеца и ги пускат, но има безброй психиатри и психолози. Лично познавам няколко и са най-очевидно психически нестабилните хора които познавам! Целия бранш там сте пародия!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвановИ там е проблема ... всеки разбира! Хората са станали зли гадни.Затова започват такива движения и сцепения - Луков марш, гейпарад, либерали, не знам си какво - всеки се чувства изолиран и търси досег с други, защото е ясно, че повечето хора се мразят ... и накрая става по-лошо
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото ги е страх. Защото младежите са жестоки. Ще ти изб.ият зъбите. Ще ти направят беля. Мен са ме обирали два пъти. Искат ти парите даваш ги, няма друг избор. По добре че им е дал анцунга и, че е добре.
37
4
 
28
 
! Отговори
истината преди 4 години
не така ни научи капитализмакато го защитя и набя някойще ме съдятаз нямам пари за адвокатродителите на децата ще наемат скъпи адвокатисъдията ще каже:Горките жални деца. Как не те е срам да посягаш на децаи ЩЕ МЕ ОСЪДиЗАТОВА!При соцуиализма тези щеше да ядат бой 3 пъти- от мен- в полицията- вкъщи от баща си
36
1
 
9
 
! Отговори
dramaqueen преди 4 години
До Мая Атанасова ами кажете как е станало, като сте свидетел и участник
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Време е за промяна!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Почна!
33
2
 
25
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Донякъде мога да ги разбера хората. Често пъти с лъжесвидетели, некомпетентност или незаинтересованост от страна на полицията може да бъдеш наказан като "награда" за оказаната помощ.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 В Швейцария, дето били *** и прочие, щяха да залостят вярвате те и да ги бият, ако не са били въоръжение. В тоя автобус, ако се вярва на снимката, е имало 20+ човека ...
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се изгради будно гражданско общество ще е така в България.
30
3
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БЕЗДУШНИ СМЕ
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешкото съвремие: Зли, коварни, студени и отделени ...
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-жа Гълъбова защо не си е дала телефона, та друг път като сме свидетели на агресия да викнем нея да се бие с нападателите, че е много ербап. Аман от "аз ако бях там, щях да...". В цивилизована държава тези субекти щяха да бъдат арестувани в рамките на не повече от 10 минути, осъдени в рамките на месец и интерирани в съответното учреждение за поне 6 месеца. В нашата територия някакви говорещи глави ни обясняват от телевизора, как виновни са очевидците, че не са се правили на герои в уестърн.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление хората са оставени сами да се справят. Няма полиция, няма съд.Това и резултата.