Митрополит Гавраил: Не трябва да затваряме църквите

Според духовника вирусът е изпитание
15 мар 2020 22:05, Нели Христова
190
Митрополит Гавраил: Не трябва да затваряме църквите
Снимка: БГНЕС

"Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва, това каза митрополит Гавраил пред bTV. - Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас – ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа.

"Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата", каза още той.

Митрополит Гавриил заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити.

"В него е дадена насока как да се действа – мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим, а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога.

Спазвайки всички необходими условия за хигиена, ние ги спазваме, но не се отменят службите, защото те са тази духовна сила, която първо дава на човека сила и въодушевление да преодолява трудностите и с тях можем да омилостивим и Господ да ни избави от тази страшна епидемия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
3
 
! Отговори
Аз ли? преди 4 години
Аз според тях съм самия Сатанаил. С разликата, че те са паднали не аз! Аз съм за светската държава тия са за палестинско-израелски глупости. Бе я прибирай тия в затвора бе шефе!
73
3
 
10
 
! Отговори
DARK преди 4 години
До АнонименБила е някога , след това се е напълнила с *** а после и с агенти на ДС , а сега с мастити дебелаци с лимузини за сметка на балъци верващи буквално в нищото.Религиите са опасни за здравето и живота.
72
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ ОТЕЦА,ЧЕ ЕПИДЕМИЯТА Е ИЗПИТАНИЕ НА ВЯРАТА НА ХОРАТА В БОГ,КАКТО И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ДУХОВНОТО ПАДЕНИЕ НА ЧОВЕКА!НАЛИ ЗНАЕТЕ,ЧЕ С ВЯРА ПО ВРЕМЕ НА ХРИСТОС НЕ СА ЗАГИВАЛИ ХОРА КОНСУМИРАЛИ СИЛНА ОТРОВА/в храна/,ГОРЯЩИТЕ В ПЕЩ МЛАДЕЖИ,ХВЪРЛЕН ВЪВ ВАР/три дни/ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА ХРИСТА И Т.Н.!РАЗБЕРЕТЕ ХОРА,ЧЕ СИЛАТА НА ВЯРАТА В БОГ Е ОПРЕДЕЛЯЩА!И БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЧЕ И ДА НЕ ОТИДЕТЕ В ЦЪРКВА ЗА ДА НЕ СЕ ЗАРАЗИТЕ,МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА ДРУГО МЯСТО! И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА СВЕТИЯ ДУХ В БОЖИЯ ХРАМ!!!
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си се моля вкъщи. С тези гнусни доносници от ДС не желая да имам нищо общо, те са антихристи и комунистически милиционери. Много са греховете им, но Бог вижда.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До реалистНяма да затворим православната църква,защото за българите ,тя не е просто църква,а извор на българската култура и писменост,на братята Кирил и Методий,на Климент Охридски и Константин Преславски,на Плиско-Преславката и Охридската школи,на първите килийни училища за населението през 8-9 век и също на преводи и наука!Българската православна църква не е просто една църква,а КУЛТУРА и НАУКА!
69
7
 
4
 
! Отговори
до Православен преди 4 години
Не вадя думи от контекста. Следвам Ви риториката. Напомнянето , звучи много като заплаха. Демоклиев меч, до живот. Ако искате православието да оцелее, църквата има нужда от интелигентни, активни, харизматични хора на върха си, не това псевдо смирено съсловие, което я убива. Господ е "светлината" във всяко едно измерение на живота, църквата от много отдавна не е.
68
4
 
15
 
! Отговори
хахахахаха преди 4 години
До ПравославенВиж момче, твой проблем е, че искаш да "живееш" до безкрайност в условията на небесна диктатура и си толкова слаб, че неможеш да си вземеш живота в свой ръце а вместо това го отдаваш на някой друг.Не случайно няма развита държава в която религията да има право да се меси в управлението и.Вече има светлина и тя се казва наука, религията е мрак и подтисничество... ако това го бях казал преди 300г вече щяхте да ме горите, защото сте много толерантни. Просто вече сте мишки
67
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквите трябва да бъдат запечатани. Поповете нямат представа каква вреда нанасят.
66
4
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 години
А би трябвало да ги затворите! Защото Бог не е там...по-точно е навсякъде! И не религията ще спаси света, а духовността! Двете нямат нищо общо!
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една от детските молитви точно това се казва - "Дядо Боже научи ме,да не мога да греша,с ум и РАЗУМ надари ме.............."Така,че в православната църква не са и -*- и о т и,нито имат банка както Ватикана,нито строят огромни палати,както други западни и американски църкви,нито получават достатъчно заплати,както западните свещеници,а свещите и други неща сами си ги изработват с много труд.
64
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата"Да бе, сигурно. Тоя да вземе да се скрие някъде с неговия примитивизъм. Такива неща се преживяват с разум и наука, а не с молитва.
63
3
 
7
 
! Отговори
Православен преди 4 години
До Извинявай, но ти от името на кого съдиш и заплашваш. Господ, този мандат ли ви е дал. Винаги вина и заплаха. Както никой от духовниците на БПЦ не се вози на Бугати и Бентли, така и аз лично никого не съдя, дори и теб, а само ТИ НАПОМНЯМ ЗА НЕГОВИЯ СЪД с главна буква, Неговият, а не моят или нечий друг, да не говорим пък за заплахи! Но ти много обичаш да вадиш отделни думички от контекста и да извращаваш съдържанието им, нали :)
62
4
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 65Значи да оставиш църквите отворени е ок? И твоята не е лесна ...
61
12
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 4 години
До всякакви псевдо християни и подобни невежи.Много сте прости и тази зараза наречена религия си заминава, защото отдавна не сме 5 век(знам, че вие сте там умствено).До две поколения ще сте 2 - 5% от населението на европа.В 21 век място за вас няма!Тоя вашия "бок" нещо все пари му трябват, уж всемогъщ а неможе с пари да се оправя, що така саше? Имаше един цитат: Неказвайте на слугата ми, че няма бог, защото няма да искарам ноща...Ей такива сте: слуги на собствената си неадекватност
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БауАбе Бау,това че е църковен духовник,не означава,че трябва да е неразумен и да се набута в заразата,защото някой така искал.Командвай себе си,а не околните.
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки може да прочете и разбере библията за себе си. Аз съм я чел. Ако бях християнин, щех да съм евангелист. Имам приятели евангелисти, техният поглед ми е по-близък. Аз вярвам в Господ и в кармата. Старая съм да съм добър човек. Ако и вие искате да сте добри хора, в каквото и да вярвате , защо искате да подлеете вода на лекарите и на обществото и да изложите на риск всички хора , които си следват. Така ли пазите поверените си души?!?
58
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да реват на умряло!? Ден година храни идва. Великден е златна мина за гърбачите. Айде всички храмове и тем подобни глупости да се превръщат в музеи и да се приключва с религиите.
57
7
 
16
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Попринцип всички религии, трябва да бъдат забранени със закон. Толкова зло е дошло от вас за обикновенните хора, че не може да бъде описано
56
8
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До ПравославенНай-добре *** в Италия да тестваш вярата си. Исуската ще те пази... Шматка...
55
3
 
13
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Човекът има само душа, която има неотменимо право на свобода и на личен избор как да живее и да се разпорежда с тялото си, докато е на тази земя, Господ никого не води насила при Себе Си, Той само ни вика, но дали ще отидем е наш избор.Има праведници, които наистина носят Божия Дух в себе си, но това са твърде малко хора и твърде голямо изключение, а не правило.Един такъв човек беше Дядо Добри, който носеше Божия Дух в себе си, но колко хора около нас са като Дядо Добри?