Ако карантината държи – добри новини след 2-3 седмици

Големи групи сънародници се връщат от чужбина
Обновена: 24 мар 2020 22:42 | 24 мар 2020 22:40,
54


Удържа ли карантината и трябват ли по-строги мерки за спирането на разпространението на коронавируса у нас?

"Засега не се налагат по-строги мерки. Мерките трябва да ги има, но да са премерени, не бива да са пресилени, защото започва да се влияе вредно на икономическата активност на хората", каза за "Денят ОN AIR" проф. Николай Витанов от БАН.

Той даде пример със Сърбия, където мерките са много по-строги, но резултатите не са по-добри от тези в България.

"Ако карантината държи, след три седмици ще имаме положителни новини, а след 2,5-3 месеца ще можем да се оправим с тази криза. Имам притеснения, че големи групи сънародници се завръщат от чужбина", добави проф. Витанов.

Според него тези хора не са много наясно, че населението тук поддържа с големи усилия карантината. Той ги призова да седят 14 дни вкъщи.

"Много е важно за този вирус социалните контакти временно да се прекъснат. В нашите модели има нещо, което се нарича носещ капацитет на средата, благодарение на мерките, той сега е силно свит. Ако карантината се "продъни", този носещ капацитет ще тръгне да се увеличава, ще има и рязко увеличаване на заболелите", обясни проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента е много важен коефициентът на нарастване на броя на заразените.

"Ще дойде момент, в който трендът ще се обърне - няма да имаме увеличаване на броя на заразени, те ще почнат да намаляват. Задържим ли карантината 3 седмици, на 18 април ще имаме добри новини", отбеляза още професорът от БАН.

"Докато при другите вече има избити зъби, ние можем да се разминем само с посинено око", каза метафорично проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Перкоме кара да си мисля че болните са в пъти повече.и къде са тези болни? Криеш ги у вас в мазето ли?А мислиш ли, че Земята е плоска?
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е а дано,що вече си мисля че болест не е естественна!
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало карантина пък болните се покачват т. е има скрити носители, щом всеки ден се увеличава броят им. Властта с малкото тестове създава илюзия че нещо прави или държи под контрол ситуацията. А след 2-3 седмици които ще станат 2 месеца какво наново заразяване от неоткритите носители.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ги пускате тези да се прибират тогава? Ние седим под ключ, а на ден се прибират стотици от чужбина, за които никой не гарантира, че ще си спазват карантината. Какъв е смисълът тогава здравите да си седят по къщите и единствено да ходят да бачкат, а потенциално заразните да си обикалят необезпокоени и само със случайна проверка от КАТ да разбирате, че не си седят по къщите.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този май не може да смята от 14 март дефакто до 29 март карантината трябва да падне той говори за след Великден и казва 3 седмици. То бива манипулация,ама чак толкова. Като се правят тестовете и не се установяват потенциалните носители, колко още хора могат да се заразят? Някои от тях и фатално. Важното е да имаме щаб-статистически институт и да говорят едни милиарди за този и онзи
42
3
 
1
 
! Отговори
Kugelblitz преди 4 години
4:28 -"При тази карантина носещият капацитет у нас е 7 милиона, - казва професорът от БАН. - Ако карантината обаче се продъне, носещият капацитет ще тръгне бързо да се увеличава."То вярно, че в България има много едноклетъчни, ама чак пък да тръгнем да се делим масово хич не е за вярване. ;-)))
41
2
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Не мога да повярвам колко заблудени хора има. Защо търсите под вола теле винаги? Някой бил пуснал вируса, а предходните (едра шарка, чума, испански грип) кой ги пусна? Кой ги създаде? Нямали сме тестове? Болните били много повече. Естествено, че болните са много повече. Тестове не ни и трябват. Има много лесен начин да разберете карантира дали работи или не. Гледайте колко хора са хоспитализирани , а не колко са болните. Не може да се скрие колко хора са в болниците на лечение.
40
1
 
10
 
! Отговори
Четете бе ! преди 4 години
Плавна заболеваемост е много по-добре отколкото всички да се изсипят с двустранни пневмонии пред реанимациите , но незнам дали ще се получи защото това иска от преди първия пациент всичко без изключение да бъде под ключ докато епидемията утихне и в съседните държави да не говорим за пълна гранична забрана за абсолютно всичко.....аз съм песимист ,че може да минем метър добре е хората да се подсилват ,а възрастните да не шават много ,много...
39
7
 
3
 
! Отговори
Перко преди 4 години
При положение, ме нямаме достатъчно тестове и респективно да се изследват постоянно и ежедневно потенциални пациенти, то този приказки на професорчето, както и на гейовете от брифинга...ме кара да си мисля че болните са в пъти повече. Звучи несериозно..
38
0
 
21
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Мерките трябва да са с по-строг контрол . Например връщащите се да подписват декларация за спазването на 14 дневният карантинен период и периодично чрез GSM ите да се контролират , разбира се , че е невъзможно за всеки , но на 100 един и ако се установи , че не си е в къщи да бъде санкциониран . Медиите веднага де афишират случая и така останалите ще се замислят . А с ромите само тоягата !
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36 Анонименмалеее! КолкоПросто същество ! Това е нормално за избирателите на герб
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е в завръщащите се така наречени роми, а не толкова в българите макар, че и сред тях има от онези 80%.
35
0
 
0
 
! Отговори
Христин преди 4 години
До Анонимен Извинявай, но кога те пуснаха......
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя Българи,единственото нещо което трябва да направим и което според мен не е някаква супер трудна кауза е да спазваме карантината когато се приберем от чужбина.ТОВА Е НИЩО ПОВЕЧЕ.Моля ви осъзнайте се направете го и това нещо ще спре до 1 месец.Аз го направих и запазих семейството си родителите си приятелите си близките си хора и Вас....рл
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои изпаднали другари тук ... все някой им **** е в гащите.ама никой не ви е виновен, че сте прости, неграмотни и съответно бедни, бе другари.Нито чужденците, нито бежанците, нито Бойко, нито глобалния еврейски заговор.Вие сте си виновни и вие ще си платите цената на простотията си.
32
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако карантината държи - нашите сънародници предатели ще ни докарат зараза отново и отново!!!!
31
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали границите са затворени, как така се връщат?
30
8
 
4
 
! Отговори
смях в залата преди 4 години
до 29 : ти явно си от бсп_то, само те имат "истинската" информация за заболелите у нас!
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В всички страни по света има американски бази. Така че в всички страни по света ще има карантина
28
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** на бате Бойко превъртат на тема: Дошлите от чужбина били виновни. Още от сега гласят общественото мнение. Да ни настройват едни срещу други. А държавните хр***ндутняци си пият пиенето, влачат пълни с пари куфарчета и се подиграват с народа.Заразените са повече и сега лъжат за бройката