Борисов: Няма кой да каже докога ще продължи карантината

В сряда става ясно кога банките ще дават безлихвени кредити
Обновена: 27 мар 2020 15:08 | 27 мар 2020 13:49, Веселина Йорданова
392
Борисов: Няма кой да каже докога ще продължи карантината
Снимка: БГНЕС

Няма кой да каже и в България, и в Европа докога ще продължи карантината. Нямаше един на Европейския съвет снощи, който да не и изключително притеснен. Това информира премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на правителството.

Още по темата
Много добре работят "зелените коридори" за транспорта към момента, отчете той.

600 хил. броя PCR и 400 хил. броя бързи тестове са поръчани чрез ЕК, съобщи още Борисов -"за да сме сигурни, че когато охлабим мерките, това няма да предизвика нов пик и да не ни намери неподготвени". Той уточни, че за това няма да се ползват посредници.

Премиерът каза, че продължаваме да купуваме респиратори и изрази надежда да не ни трябват, а да останат като резерв след кризата.

Има много заявки и за шлемове, и ако индустрията ни успее, може да изнася и за други страни. Той напомни, че Австрия ни поиска вече защитни облекла.

Борисов съобщи най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура, увеличаване на капацитета за извършване на тестове, подкрепа на научните изследвания. Ще бъда заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.  

Блокираните в трети държави граждани на ЕС ще могат да се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК. 

Борисов отказва да прави прогнози колко ще продължи извънредното положение и колко пъти ще бъде удължавано.

"Следващата сряда банките ще кажат кога ще започнат да дават безлихвените кредити", посочи той.

Запитан дали са обсъдени с работодателите предложените мерки, Дончев отговори, че това предстои и че не знае да има ситуация, в която всички са доволни.

"Важно е този въпрос да мине много бързо през Тристранка и след това през Министерски съвет. Скоростта тук има голяма значение. Всеки, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, трябва да може да получи подкрепа. Предложената мярка може да търпи промени. Важно е обаче да започне да се действа веднага", каза вицепремиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету,ще има ли пари за пенсии или ще гладуваме като кучета,ние пенсионерите.
276
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драстичнимерки срещу ковид+ драстипни мерки за исигуряване на пари за икономиката. Стига хленчене, спотайване, ослушване, локуми.
275
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарю Борисов.Ти нали си всемогъщ.Как да не знаеш.
274
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ХмНА ПРЪВ ПОГЛЕД си права!..Но:-ДИКТАТУРАТА за това е диктатура,защото нея НЕ Я ИНТЕРЕСУВАТ "правните" възможности!ТОЧНО ОБРАТНОТО:-Диктатурата НЕГЛИЖИРА всяко право в дадено общество и го подчинява на СОБСТВЕНИЯ СИ ТЕРОРИЗЪМ!..поне така ДО СЕГА се прилага в историята..За напред не знам,може и "извънземни" да намесят,или.."Второто Пришествие",или...знае ли човек какви дивотии може да родят ганглиите в гаванките на Недостойните?!
273
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започва се пак с кредитните милионери.
272
1
 
5
 
! Отговори
Losho ide преди 4 години
Mai e vreme tikvata da se prqsne!!
271
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои моа да гепят от еврофондовете да се спасяват сами.
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче може да се каже откъде да дойдат пари без нови заеми. Фрадтипни метки срещу заразата - да, но оше ефно "да" за драстипни мерки за осигуряване на париза поддържане на икономиката. На дневен ред, разбира се, са банките и тлъстите им клиенти.Начинът е известен. Точка на демагогията.Тик-так, тик-так, тик-так...
269
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, гледайте накъде ви водят докато ви разказват за вируси, маски и шлемове.
268
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на бас, че Тиквата ще е първият премиер свален след метежи и разчленен на площада.
267
1
 
27
 
! Отговори
Този е преди 4 години
Най-простият, най-големият хвалипръцко, с най бедният народ в Европа, най-корумпираната държава и с най безконтролното харчене на народни пари.
266
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да отклони вниманието от скандала с къщата в Барселона и разкритията на испанските власти за пране на пари от Борисов и приближените му мутрата ББ вместо да затвори границите на България и да не допусне да проникне вируса у нас,взе,че направи точно обратното изпрати безплатни автобуси по Европа да прибере вече заразените роми от ЕС.След тази му операция веднага и вируса плъпна и вече никой не говори за къщата в Барселона и мис бикини
265
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализация на крадливите частни ЕРП-та преди да са ни докарали до просешка тояга! Хиляди хрантутници на хранилката във времена на криза, ключов за сигурността на страната сектор! Срив в цена на петрол, газ, навла, но без отражение върху цените на тока. Това ли е пазарна икономика? Ще е облекчение за индустрията да се отървем от няколко десетки хиляди административни лентяи, дремещи вкъщи, за да са "солидарни" с извънредното положение и да "предотвратят" разпространението на заразата!
264
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата се моли колко може повече да продължи тая карантина,щото падне ли карантината пада и крадливото му правителство..Затова тиквените медии особено сайтовете ПИК и Блиц не спират да бълват черни и страшни новини за коронавируса и да се мъчат да ни втълпяват,че само Тиквата и генерал Ментаджийски могат да се (справят) в ситуацията.
263
0
 
14
 
! Отговори
Не може да бъде! преди 4 години
Този е някакъв двойник - "истинския" Боко знае точно датата, часа и минутата когато ще спре карантината!Той знае и може Всичко! Пари дава от 'личното си джобче' - за наше благо (и неколко приближени олигарси)!
262
0
 
16
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
В момента ромите /любимото нарицателно на цензурастите / са основните разпространители на заразата ! Тиквата здраве да им дава , че без тях... си заминава на някой остров !
261
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обичам класиката всички я знаят но нека повторя гладът е по силен от тока когато огладнеят хората нямат спирачки БОКО внимаваи тълпата огладнели ще те смачкат като валяк домат докато е време влсз в час после да не съжаляваш
260
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Сократисами журналистката е пропуснала да го попита:-"Защо,в 21-ви век няма ли роми?..Ако няма,защо е в обращение тая дума-"ром"?
259
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
макс спорт диемите...сега за какво трябва да се плаща такса,веднага трябва да се намали месечната такса..ама плъховете си траят,и си взимат мангизите еи така без да правят нищо..някои да вземе мерки от телевизията
258
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да мине скоро кураната, докато влизат заразени. Кой е отговорен за вкарването на заразени и кой ги остави без контролно да се разхождат. Едни тръгнаха да се напиват другите тръгнали да пазаруват след като са поставени под карантина. А ние баш Тарикатите дето 30 години опъваме каишо, гладуваме, студуваме, стоим в кошарите привършихме парите останахме без работа а децата ни са заложници на същите тези дето ни се смееха че сме работели за две техни надници на месец. Май е време за Винкелите.