Шефът на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция

Банките да са гъвкави при клиентите с ипотечни кредити, съветва той
29 мар 2020 21:22, Анисия Иванова
141
Шефът на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция
Архив: БГНЕС

Банковата ни система е стабилна. Това заяви пред за Нова тв гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Радев.

По думите му в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити, обясни той.

За  хората, които имат ипотечни кредити в момента, той обясни, че те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.

"Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.", каза още Радев.

По отношение на депозитите той обясни, че те нямат много голяма маневреност.

"Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място", допълни Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До К'ВО ИЗЛЕЗЕ ?!Ами много правилно мислиш някой да е чул в израел колко заразени има ? Хора теглете си парите докато не е станало късно.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ке да има живот.
71
2
 
11
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 4 години
В условията на криза сме на косъм Бойко да затвори банките и да ни вземе депозитите.Той е много опасен наглец. Добре, че нямам пари - един от плюсовете на това да си беден, е че нямат какво да ти вземат.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ли някой си мисли, че нещо в момента се случва случайно?!30000 починали от 8 милиарда?!Бог да прости умрелите, но наистина ли си мислите, че в условия на глобален капиталистически империализъм с 200-300 души елит управляващ света може да се случи подобно нещо случайно?! Октомври 2019 г. Институтът Хопкинс е провел симулация контролно.Лично аз ще спазвам всяко нареждане на елита не, защото ми е симпатичен, а защото така е разумно.
69
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Парите са твои ,когато са в джоба ти и ръката ти може да ги извади във всеки един момент.Във всички останали случай ,нямаш пари.Карти се блокират за секунди ,трезори и банки се затварят само с едно решение на МС или на т.н. Щаб ,което при извънредна ситуация може да стане и след час.А когато ни управляват бивши милиционери ,всичко е въпрос на време.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво има будни хора и аз призовавам всичи Българи да си изтеглят спестяванията. Аз от 20 години не ползвам Български банки направето го и вие.
67
10
 
2
 
! Отговори
Dantes_ преди 4 години
Един и същи човек пише 20-30 едни и същи коментара. Ходи и се прегледай, Психо !
66
1
 
12
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 4 години
ЗАЩО БОЙКО СЕ РОВИ В СМЕТКИТЕ НИ И НИ СЪВЕТВА КАКВО ДА ПРАВИМ С ПАРИТЕ, КОИТО ИМАМЕ НА ВЛОГ?ТОЙ ОТ КЪДЕ ЗНАЕ? ЗА ВАС БАНКОВА ТАЙНА НЯМА ЛИ, А-У?!
65
0
 
12
 
! Отговори
г-н ХърПРЪЦумян преди 4 години
Гатанка:Един милиционер знае колко кой колко пари държи на влог в банките и ги съветва какво да правят с тях. Запазена ли е банковата тайна?Награда за правилен отговор - 15 лв.
64
1
 
16
 
! Отговори
Банкова Тайна ли?хах преди 4 години
"Банковата тайна обхваща фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. Със защитата на банковата тайна се гарантират както интересите на лицата, така и на самата банка, тъй като доверието в нейната дейност е в зависимост и от начина, по който тя защитава данните на своите клиенти."Бойко как знае колко пари имаме на влог?! Кой му е казал? ЗАПОЧВАМ ДА ГУБЯ ДОВЕРИЕ В БАНКИТЕ. ФАКТ.
63
2
 
16
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Аз си изтеглих спестяванията още миналата седмица и смених валутата.Хич не ми се иска алчните гербаджии да ме връщат пак в първи клас.Е ,загубих някой лев , ама инфлацията така или иначе ми яде от залъка.А и щом Боку Тиквата е хвърлил око на чуждите пари , рано или късно ще ги докопа.Цветан Василев ,Божков ,Баневи и т.н. вече гризнаха дръвцето.А щом те го гризнаха ,какво ли остава за обикновените хора като мен.Всеки си носи кръста.Аз на лъжците от ГЕП не вярвам дори на един звук.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Ротшилд го е казал;- Дайте ми да упрвлявам финансовата система на една държава и аз ще управлявам тази държава.
61
2
 
17
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ НА ШШШИБАНИТЕ БЪЛГАРСКИ МАФИОТИ,СЪХРАНЕТЕ И МАЛКОТО КОЕТО ВИ Е ОСТАНАЛО А КОЛЕКТОРИТЕ НАТРУШЕТЕ С БРАДВИ,ВИНКЕЛИ И ЧУКОВЕ.СИСТЕМАТА Е МЪРТВА,ЗАЩИТЕТЕ СЕ И НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ,ТЕ ВЕЧЕ НЯМАТ ВЛАСТ
60
1
 
12
 
! Отговори
г-н Рено Шафран преди 4 години
Може ли най-възпитано да попитам как премиера на България знае кой колко пари има на влог в банките?Нима е негова работа да ни рови по сметките, а още повече да ни казва как да си харчим парите??????? Честно ... what the fuсk...WHAT THE FUСK?!
59
5
 
7
 
! Отговори
Novus ordo denarius преди 4 години
Здравейте, богаташи! Като нямате кеш, плащайте с мидени черупки и цветни стъкълца.
58
0
 
8
 
! Отговори
Банкъ преди 4 години
Тоз май *** си прави с нас ,бирници не ги е срам
57
1
 
14
 
! Отговори
г-н Кайзер Созе преди 4 години
Как няма да са добре, с толкова пари на депозит, както твърди г-н Бойчо.Между другото.... защо Бойчо следи парите на хората в банките? Той от къде знае колко пари имаме на влог, че да ни казва да си погледнем парите там?!Да не би да не е спазена банковата тайна?! Започвам РЕЗКО ДА ГУБЯ ДОВЕРИЕ В БАНКИТЕ.Щом един милиционер знае колко пари има там, това не е добре, да знаете... да знаете .. :D
56
0
 
2
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Моля не го казвайте на представители на МС!Веднага ще вземат мерки!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KTБ -то като гръмна, пак беше в добра кондиция.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът има нови безспорни господари и това са банкерите . Те ще ви кажат колко наденица ви се полага за положения от вас труд. Пазарът умря, да живеят банките!