Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
1
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
В испания все още няма такива изисквания.Днеска обиколих малко магазините - с касова бележка де,иначе глобяват ако те спрат.Даже си нося една от строителните.Ама рядко я слагам.Те и самите полицаи маат *** без маски.А бре - в Испания няма никой по улиците.Ама глобяват.Поне така казват.
357
17
 
8
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
Голям спор и голямо инатене за едни маски?!Какво ли остава ако трябва да сте на мястото на италианските доктори дето седмици наред ходят опаковани като космонавти заради паляци като жалкия ви адвокат!Слушайте го него,а когато ви нагази вируса,за всеки случай му поискайте телефонът и не звънете по болниците,а му се обаждайте директно на него,да ви каже какво да правите!Може би да е толкова способен,че да ви отърве и от смъртта,ама тя май не е подкупна като него,та едва ли ще ви свърши работа!!
356
1
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Хмм,ЕК не позволи,защото маските са вредни за здравите хора е те са има нема около 99%.,дишай дишай.
355
21
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Толкова сте зле! Какво ще ви заболи една маска да носите? Тежи ли? Боли ли? Да не би да ви доведе до инсулт? Ще я стягате зад ушите не зад главата. Идеята е да предпазим другите, а не самия себе си. Такова елементарно нещо като хигиена е чужда на българския народ. Китай и Япония могат а? Ние не! Спокойно, като носите маски няма да си мислим, че всички сте заразни. Това е една елементарна мярка! А здравния министър за това, че се отказа от заповедта означава, че не става за такъв!
354
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО препоръчва носенето на маски. След SARS 2 са задължителни превантивни мерки. Не е доказано, че човек има имунитет след като е преболедувал. Това не е пбикновен грип
353
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да ходят с шалове или други средства за покриване на устата. Всеки може да си направи маска от плат, ластик и телбод. На мен не ми е приятно да ми кихат насреща. Оправдават се само с нямането на маски.
352
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу диктатурата!
351
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A shfiorite, vatmani v gradskia transport ne nosiat maski
350
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цирка ще е след 1-2 седмици. Хейтъри, пригответе си постовете.
349
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адв Хаджигенов е истински човек и мъж в държава с преобладаваща популация на мишки и марионетки.
348
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата патърдия с вируса е един цирк. Промиват ви мозъците с телевизия и брифинги.
347
27
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
Моля адвокатите да не се месят по медицински въпроси!Тази заповед беше най-доброто което можеше да се случи в момента, а те я опорочиха.Незнам с какви очи ще молят за лекарска помощ - когато опре до тях....
346
24
 
9
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Този адвокат е само за Китай. Там щяха да го научат на ум и разум.
345
10
 
22
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 4 години
Адвокате , адвокате , не знаеш ли , че герберската простотия е безгранична и нея Закон не я лови!ТОЙ какво каза :"Аз съм *** и Вие сте прости"!Така че в ерата на простотията , се вихри простака!
344
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските са безумие и единственото предпазно свойство, което имат е че ако кихнеш в тях няма да напръскаш някой околен. Да си мислиш, че ще спреш изключително микроскопични вируси с парцали и хартия е пълен оптимизъм. Мярката е безумна и няма да доведе до абсолютно нищо (освен може би до правене на пари от продажба на маски на десеторни цени).
343
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече отпаднаха. 2- та млн маски,ще бъдат раздадени,но не продадени.
342
7
 
18
 
! Отговори
Как може преди 4 години
без да се променя конституцията да се издават заповеди да се носят маски, когато конституцията забранява прикриването на лицето? До вчера глобяваха, че жени ходят маскирани с бурки, днес глобяват защо не сме маскирани!? Конституцията за тях не важи.
341
9
 
16
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 4 години
Прочетох няколко умнотии и реших да ви отговоря! Такъв съм какъвто се представям!Още през февруари почнах да си слагам маска на работата и на улицата.Испанците си ядяха по заведенията на тумби,целуваха се,прегръщаха се и ме гледаха като извън земен когато минавах край тях.Когато идваха в кабинета ми,много от тях,които са ми приятели също се майтапеха и се чудеха дали вирусът бил дошъл?! А сега е такава гробна тишина,че направо ми пищят ушите от нея!Останалото го знаете от интернет!
340
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички "борят" вируса,, но малцина осъзнават ,че всъщност става дума за много,ама много пари и то в световен мащаб! Човешкия живот изглежда бе остойностен,но за съжаление на твърде ниска цена! Страха и паниката ,ще довършат останалото, което ни е останало и всичко това ,през призмата на добрите намерения и усилия на обществото или това което ще остане след кризата...
339
7
 
19
 
! Отговори
Snoop преди 4 години
Жалко, но градим негативни рекорди с това правителството. Не знаят нито законите, нито конституцията, нито пък могат да изградят нещо както му е редът, милите душички. Знаят само лява ръка - десен джоб.