Борисов разбирал недоволството, но: Така ще се преборим с тази напаст!

Премиерът обясни защо се налага удължаване на извънредното положение
Обновена: 1 апр 2020 19:46 | 1 апр 2020 18:07, Веселина Йорданова
682
Борисов разбирал недоволството, но: Така ще се преборим с тази напаст!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов обясни защо се налага удължаване на извънредното положение у нас до 13 май и изрази увереност, че колкото и да е тежък моментът, "българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина".

"Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме", аргументира се той в социалната мрежа.

Борисов заявява, че разбира недоволството на хората.

Още по темата
"Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят. Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти. А най-застрашени както от заразяване, така и от възникването на усложнения - са възрастните и хората с хронични заболявания", изтъква той.

Борисов уверява, че правителството следи всичко, което се случва в другите държави - какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. По думите му все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията.

"Вече приехме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет ще за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение. Експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация", смята той.

Според премиера, не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени. Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.

"Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния на начин на живот. Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря ви за усилието, заедно можем повече", завършва Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


682
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това от което разбира Борисов е магистрали и пари които да присвои от нищо друго не разбира -иначе карантина т.е да нямате мнение и да протестирате -нека да каже колко му се е вдигнала заплатата от началото на управлението му до сега
540
1
 
11
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
Сега, ако слушаме Борисов трябва да стоим под карантина 3 години. Всеки ден се откриват по около 20-30 заразени или по-малко. Т.к. щабът не иска да провери масово хората, приемаме, че това е реалната картина. Ами тя е по-безобидна и от карането на кола. При шофирането стават около 30 или повече катастрофи на ден (открити заразени) и смъртността е около двама души средно на ден (повече от тези, заразени с вируса). Или правителството нищо не прави, или просто няма нужда от карантина. Общи приказки
539
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбира. Докара хората до лудост с тая изолация. Накара хората да приемат да бъдат тероризирани доброволно под лозунга че терора бил заради това че българинът не бил отговорен. Кмета на Ст. Загора под този лозунг въведе полицейски час .. и всички му ръкопляскаха. Накараха хората да се страхуват да минат един покрай друг а камо ли да говорят. Това ли е човешкото или е страхът идващ от лозунгите на разбирачите? Да всички ще умрем .. но ще умрем сами като плъхове в дупките си.
538
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БулгаристанГрешиш. Борисов и Мутафчийски не ни спасиха задниците, а умишлено вкараха вируса от вън у нас, а жертвите сме ние.Ако ни бяха спасили първата им работа беше да затворят границите и да спрат пътническите полети.После трябваше да уведомят бг гражданите в чужбина да си стоят там където са както направиха сърбите.И тогава болните щяха да са много много малко или нямаше да има такива.Борисов и шайката му трябва да бъдат съдени и с присъди в затвора.Там им е мястото.
537
0
 
14
 
! Отговори
Дидка преди 4 години
Разходката на въздух, в природата има лечебни свойства за малки деца и големи . А също и за психичното здраве на хората!Това е и смисъла на затвора като наказание-лишен си от свободно движение. Това е вече прекалено и опасно!
536
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дадат отчет после ББР на кои банки, съответни банките на кого, са дали пари от увеличението на капитала с цел "подпомагане" !Обзалагам се, че ще има много интересни и познати неща и лица!
535
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимавайте какво коментирате, защото България е благодарение на вас това което е сега, една прекрасна държава, и тези, които се грижи за народа си са много умни, достойни и принципни. Това беше последният ми коментар и последно отваряне на български новинарски сайт
534
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо увеличиха от вчера заплатите на депутатите ?ЗА НИЩО НЕ ВИ ВЯРВАМЕ !ОСТАВКА !
533
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в жипката парите свършиха,заем трябва?
532
1
 
11
 
! Отговори
Стабилна бедност преди 4 години
До Emigrant: Колко са стабилно бедните (тия, дето според теб мятат по 50 000 евра) го каза самият финансов министър с коледните си добавки през 2019г:"40 лева допълнително ще бъдат изплатени на пенсионерите, на които пенсията или сборът на пенсията заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември е в размер до 363 лева, до размера на линията за бедност за 2020 година".И са преброени: "С добавката ще бъдат подпомогнати около 1 276 200 пенсионери".А "работещите бедни"?
531
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
С управленската напаст?Ха ха.
530
16
 
5
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
До 572, Стабилна бедност ли?! А кой мята торбите с по 50 000 евра на ало измамниците?!А кого трябва да прибират самолетите от световните туристически дестинации със 5 звездни хотели?!Да ти имам бедните и да ти имам болните от КОВИД19,дето има държави в които само умрелите за един ден са 3 пъти повече от заразените в БГ.Стига сте мрънкали и стига сте треперали да не умрете от студ,от глад и да не се минете!*** и х,й,колкото по го галиш,толкоз по вири главата!
529
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериозно ли мислите, че Бойко е глупав и не знае какво прави? Ако ви е накарал да мислите така, това значи, че е изключително умен човек.
528
3
 
17
 
! Отговори
Стабилна бедност преди 4 години
Това ни осигуряват Бойко и ГЕРБ вече трети мандат. Винаги, когато излязат да протестират срещу управлението им, финансовият министър вади като фокусник скрити от бюджета приходи, и Бойко раздава. И с този 10 милиарден заем ще стане същото. Няма да отидат дори и част от тях за инвестиции, а ще ги издухат и ще затънем още повече.
527
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо, но дано да изляза лош пророк, ми се струва, че българския народ ще се спаси от COVID-19 , но ще има много умрели от глад и просещи по улиците след няколко месеца време, просто голям процент от обикновените хора имат само заеми, а не спестявания и като не получават доходи 2-3 месеца , ще настъпи катастрофа.Истината е че за човешкия живот няма цена, но може би мерките трябваше да се насочат към възрастните и податливите на инфекции хора. Здравната система ще колабира после , когато ням
526
5
 
6
 
! Отговори
Sfejarka преди 4 години
Ако през всичките тези години не се бяхте адаптирали болезнено, към всички материални блага, които ви се продаваха, сега щяхте да сте доволни от себе си. Вместо това обаче, сега ви е нападнал страх от неизвестното, който ви дава право да мрънкате неистово в новинарски сайт. Ужасно е забавно всичко. По-слаб организъм от човека няма. Ще се справят онези, които са се адаптирали към "лошо" търсейки силата и разума. Приятно недоволство, бърз интернет и весели празници!
525
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, Асфалт Паша, ако такъв беше изказът ти и на живо - хвала тебе! Ама нейсе...
524
2
 
27
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Въпрос за размисъл!Президента на Бразилия бе в САЩ,говори с Тръмпа!В Бразилия няма карантина,живота не се спира и заяви в прав текст,ЧЕ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СВЕТОВНОТО ТЕАТРО ПРЕИГРАВАТ!Населението на Бразилия е над 250млн............
523
5
 
42
 
! Отговори
С Огън и Меч преди 4 години
Фарсът ще свърши и окончателно ще стане ясно че всичко е било грандиозна схема за финансов и психологически терор и унижение на хората !Тогава всички отговорни за тази измама и последвалата мизерия ще бъдат Изчистени !
522
3
 
20
 
! Отговори
Патил преди 4 години
Самият той как е преживял предишните грипни епидемии без ограничителните сегашни мерки ?