Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата

Тази криза няма да бъде катарзис за живота ни
140
Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата
Снимка: БГНЕС
Много обществени личности, лекари, а и масово в социалната мрежа прогнозират - ще излезем от кризата по-бедни, но пък и по-добри.
 
По-бедни със сигурност ще излезем, но дали и по-добри? Не смятам.
 
От най-високо ниво пример за добрина не идва. Депутати, министри и СЕМ си мислят, че за нас най-важни са размера на заплатите им. Не, по-важен е примерът. А той не бе даден и всякакво замитане след това няма да промени горчивия вкус. Дори премиер и президент не успяха да бъдат заедно в тази битка.
 
И ако сме свикнали да хулим управниците - ние с каква самочувствие смятаме, че ще излезем по-добри?
Още по темата
Социалната изолация извади доста тъмни страни от нашия характер, които са добре познати на поколенията, които имат досег с комунизма. Разказът на моя баща как е играл на "котка и мишка" с доносници, за да може да влезе в църквата по времето на моето кръщене ми се струваше нереален. Е, вече не е.
 
Факт е, че голяма част от българите спазват домашната карантина. Има и такава, която не се съобразяват. Но ние не приемаме различното мнение, ако някой не е с голямата общност е против нея. Толкова ли е сложно да се приеме чуждото мнение? Защо винаги смятаме, че ние сме правите? Лекарите нямат общо мнение, но пък ние сме готови да демонизираме всеки, с различно отношение към кризата от нашата. И двете страни в спора говорят като последни инстанции, няма средно положение. Караме се с хора, с които доскоро сме си пили кафето заедно. А след кризата едва ли ще се случи. Защото ни е важно да изпъкнем с назидателния си тон, основатено - най-вече в социалните мрежи. Това няма да се промени за три седмици, няма как да изпъкнем с доброта след 13 май.
 
Свидетел съм на десетки постове и хвалби как били докладвани хора, които не спазват ограниченията. Хора, има си полиция, това е нейно задължение. Има и солена глоба, която се равнява на почти годишна заплата. Ако издадете човек, който е нарушил забраната, ще ви стане ли по-леко? Ако го глобят с 5000 лв. - ще спите ли по-добре? Или ще се оправдаете, че го правите за благото на обществото и си го заслужава? Този човек, който според вас нарушава нещо, знаете ли защо е навън, какви са причините, какво го е провокирало?
 
Аз знам със сигурност, че тези докладчици няма да излязат от кризата по-добри. Те никога не са били. 
 
Да, от тази изолация могат да се направят много изводи - че през последните години сме били консуматори от най-чист вид, че рядко обръщаме внимание на близките си, че рядко водим дори смислени разговори. Бяхме водени от суетата, от това да живеем живот, който не е нашия и се заблуждавахме колко сме готини с дълго обработвани снимки в социалните мрежи.
 
Смятате ли, че тази суета ще изчезне? Не, сигурен съм, че още това лято ще се завърнем към обичайния си ритъм. 
 
Ще станем по-добри, ако подобни хора не ни служат за пример. Но порасна цяло едно поколение, което имитира нечий друг живот. Затова и тук съм скептичен.  
 
Немалка част от хората ще излязат от извънредното положение с депресии. В това са категорични психолозите. Изолацията не понася на всички, а като прибавим към това предполагаема безработица и несигурност за бъдещето - ще се отвори доста работа на специалистите. Надявам се единствено хората да бъдат достатъчно осъзнати и да не търсят помощ в напъпилите съвремени мошеници мотиватори. 
 
Тези хора ще мислят как да оцелеят и никой няма право да ги съди, добрината ще е на заден план.
 
В разгара на карантината пребиха журналиста Слави Ангелов. От хора, които никога не са били добри и няма да станат.
 
По време на изолацията десетки се пробват да мамят, появиха се спекулантите. И те няма как да станат по-добри след условната дата 13 май.
 
Уважение за всички добри хора, които бяха добри и преди 13 март, и излязоха на предна линия в тази безпрецедентна криза. Уважение за всички дарители - не само към болници и лекари, а и за тези, които продължават да даряват за болни деца, за хора в нужда. В тях е надеждата за повече добрина и след кризата. И тя се вижда в реалния живот, не във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече мразя щаба, Ананиев, съседите си и всички дето ми се мяркат със маски, като някакви муджахидини. Oт тая криза само лошо ще излезе. Няма такава държава никъде. Абе като ще се мре - ще се мре, бива ли да са толкоз жалки страхливци.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е мантрата на оня фалшив папа комуниста Бердолио.Всъщност ако излезем от тая криза,а не ми се вярва да е скоро ще сме още по -зле.
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бесовския вирус е заразил най-вече разума ни, както и на автора, така и на много от постовете. Не му се прекланяйте толкова.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кризата ще изляза с променен бизнес план на бизнесите си. Подобрен, насочен към по-широка аудитория, успешен. Научих някои неща, вложих в други. Единствено ме притеснява в какво да си влагам парите- златото не е опция от години, фондовете вървят надолу, продадох доста криптовалути с цел да не съм на загуба и те вече не са опция... А, ако не трупам постоянно авоари и нямам ръст на доходите си поне 25% годишно, не съм спокоен.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са така устроени, че да бъдат все по-лоши. Всяко чудо за три дни - това е поговорка, която винагисе сбъдва. След вируса, късата памет няма да ни позоволи да сме по-добри, напротив - повечето ще хукнат да живеят като развързани, ще има повече разврат, повече алкохол, повече дрога. Такъв е човека.
36
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добра статия, спомням си по време на комунизма бабите и майките ни ходеха след полунощ на църква и то в село в града не смееха да идат на църква Не на диктатурата, няма да излезем по-добри от тая криза, нагнетява се много омраза от главата на *** риба, а тая риба е много вмирисана.
35
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сашко - чалгарският хроникьор се опитал да напише фейлетон? Сериозна статия? Хаххаха, миличкия... и пак ли "комунизма" ви е виновен?!??! Кво стана сега? 30 години демокрация не може се оправи с 45 г. "комунизъм",а? Сигурно и през 2185 пак ше реват, че заради "комунизма" нещата не потръгват.... Жалкото е, че от кризата няма да пострадат олигарси, политици, общински съветничета и прочее ***, а пак обикновените, бедни хорица. Киро Домуса се оправи за 3 дни. Сигурно, защото е харизматичен, а?
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко? Нье!
33
2
 
23
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 4 години
Ако на 13 май, на 13 юни, на 13 юли нещата са все така с вируса, и се окаже, че всеки един трябва да проведе личната си среща с вируса, която да загуби или спечели, въпросът е- кой ще е отговорен за съсипване на живота на хората, държавата, и т.н. ?
32
3
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
Вярвам, че ще излезем от кризата с по-малко жертви на пътя и по- малко уморени от болници след кризата!
31
1
 
5
 
! Отговори
NNN преди 4 години
Ауууу, страхотна статия!
30
13
 
15
 
! Отговори
журналист преди 4 години
да си отговорен човек и да докладваш нередности не значи че си доносник.автора на статията е доста объркан...не разбирам редактора на ДНЕС как е позволил подобна деградираща и антисоциялна статия да излезне в публичното пространство????то е все едно по време на пожар да викаш "..палете ...палете всичко ...и ако видите огън си мълчете....мълчете си ....иначе сте доносници"СРАМ !
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътпсихарче ....успокой се явно имаш проблеми.....сигурно е заради изолацията..
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махни КПП - спаси ушев
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътФорум викаш? 70% са платени от едни или други (възрастните). Но пък да прав си явно съм наивен да мисля че нещо тук може да се промени след като определени индивиди могат само да драскат в разни сайтове които наричат "форуми" а в живота не са сътворили нищо.
26
1
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
не са хвали ами дай някой лев за медиците...... че утре ит и ще легнеш на масата с обдишваш апарат .... и парите ти едва ли ще те спасят ...---не му обръщай внимание. Тоя е програмист, колкото леля Теменужка от 6-я етаж.
25
1
 
13
 
! Отговори
тарикат преди 4 години
До програмистне са хвали ами дай някой лев за медиците...... че утре ит и ще легнеш на масата с обдишваш апарат .... и парите ти едва ли ще те спасят ...
24
1
 
7
 
! Отговори
abv преди 4 години
До до 15 Това може да хрумне само на този, който така си я кара. Комунизъм- да вземем на тези, които работят...
23
6
 
18
 
! Отговори
а така преди 4 години
До Ванкатада Ванка така е абсолютно съм ЗА. Българина има един страх да не го види цяло селото какви ги е надробил..... затова съм за ...хора които :-замърсяват природата целенасочено...на показ..и глоба-не спазват карантина ...на показ..и глоба-джигити по улиците ...с автомобили или без .....на показ ...и глоба -тарикати пререждащи се мислещи че никой няма да разбере ...на показ и глобаБългарина трябва да разбере че няма "..скрито покрито.. " Всичко си излиза накрая
22
6
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Чета таз статия и ми става ясно че човека който е написал това творение явно е доста объркан индивид.---в тази статия , по скоро под нея , единствения (по)объркан си ти. Бегай за маски до аптеката да не свършат, че довечера няма може пляскаш с другте прилепи. Бегай че тук възрастните говорят, *** при другите като тебе, не е за тебе този форум....

Спонсорирани публикации