Д-р Русин Коцев в Кобленц: Езиковед, мигрант, учител, българин и ром

Той преподава български език като майчин в Германия
8 апр 2020 18:30,
130

Доктор Русин Коцев е българин, ром, езиковед и мигрант в Германия. От две години насам преподава в две училища в Кобленц, където води часовете по български като майчин език.

Повечето от българските ученици там са роми - като самия него. Русин живее в Германия от 2017 г. 34-годишният ром е напуснал България по икономически причини.

У нас е преподавал във Великотърновския университет. Русин има докторска степен по съвременен български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по професията си, независимо, че срещу него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях посредник между ръководството на училището и родителите, тъй като имаше езикова бариера", обяснява пред DW д-р РУсин Коцев.

В училище "Гьоте", където д-р Коцев води часовете по български, в последните 5 г. българските ученици стават все повече. Днес 8% от всички ученици са от България. Дошли са в Германия преди няколко години и имат много добра връзка със своя учител.

Русин е добре възприет и от колегите си.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува не само от своето собствено положение, той се занимава с проблемите на българската общност в Кобленц и е винаги готов да помага", казва директорът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата често участват в кръгли маси по проблемите на българската общност.

"Българите в Кобленц се справят доста успешно. Стараят се изключително много и полагат много усилия децата им да са по-добре, защото знаят какво ги чака децата им в България", обяснява д-р Коцев.

Той също иска децата му да израстнат в Германия. Женен е отскоро и със съпругата му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия определено има разлика между това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те оценяват по качествата ти", категоричен е д-р Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България сякаш сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в нужда. Тук не е така, ако има несправедливост, никой не се притеснява да я посочи, да ти направи забележка", казва д-р Коцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исками и ние белешки от доктур да ходиме в Гирманиа можеме да владееме немцки френзска амирканцки рузски спанцки колкот бълрарски да ходиме да подаваме майчинсво в Гирманиа тука много малко дават там моного за подаване на майчинсво паари
39
7
 
11
 
! Отговори
СМ преди 4 години
Я виж ти какъв език на омраза, ксенофобия лъха от повечето коментари! Не ви разбирам братя- българи! Не всички роми са маскари, както и не всички българи са читави! Момчето е умно и работливо, нека му пожелаем успех! Нека образова невежите! Това е благородна и отговорна мисия!
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хайде трийте 55Ама пишеш на БЪЛГАРСКИ....нали насекомо подло лъжливо :)Мога и на немски, френски, английски, руски, японски и италиански да ти пиша.:))))))) Подобни български лайнюве и *** съм срещал много и ми е било винаги забавно да ги тряскам там където сивичкото им не стига.:))))))))))))))))))))))))
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Ц..иганите са като н..егрите--те имат ТРИ функции---Ядене,отделяне и размножаване..Това са х.лебарки..........А българския традиционен лайню функционира с най-отявления интелект благодарение на 75 годишните му целувки върхо месестите червени *** от болшевишката "вселена".:)))))))))))
36
1
 
2
 
! Отговори
Русоробин мъченик преди 4 години
Няма друг Бог освен Путин и Медведев е неговия пророкМоля ви пишете коректно! Или е българин или Ром! Не смесвайта и двете понятия !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фюрерът беше в грешка ли че искаше да затрие тази индийска пасмина от лицето на земята? Беше в грешка ли ч еискаше да затрие всички евреи?Единствената му грешка беше, че нападна Русия, а на Сталин изобщо не му дремеше Хитлер к'во ще прави със света- даже и целия да беше си го присвоил , през оная работа му беше на Сталин- само че го нападна за жалост! Иначе сега нито един хъхрещ със сиви венци нямаше да има на тази планета.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хайде трийте 48Истинските българи са ТРАКИЙЦИ и са ЕВРОПЕЙЦИ...........Чикиджийци са отдавна, далеко от Европа със силно изразен селияндуристански манталитет, това са повечето уж българи от велеката преобърната държава в ***! :))))))))))))))БКП-то ви смля а старите лаври вече не са актуални.:))))))))
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ни занимавате с някакъв мангасааар който си е купил дипломата в България?
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40..ром не означава да си просто черен..това означава да си подлец,лъжец,шмекер,,винаги да правиш мръсотии...................Аз лично познавах много такива български натурални лайнюве така че всеки народ си има ***! Българсите сме истински свестен народ ама само откъм клякането и онуй де що капе изотзаде.:)))))))))
31
4
 
6
 
! Отговори
Българче преди 4 години
Един кратък виц :Българите били много толерантни .
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направо сте жалки тоя не е мигрант а Емигрант ,тоя същия е учил с мои пари , и същия не е българин , а ром....
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да бяха повече ромите като този.
28
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Ако искаше и тук можеше да е учител......Да бе, в държавата ....при тесногръдите и първосигнални териториални обитатели с професорските претенции.:)))))))))))
27
0
 
4
 
! Отговори
корона кючек преди 4 години
"българин и ром"... по тъпо нещо не бях чел скоро
26
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Рома Веле , пардон Дойче Веле ли пише тези героични статии?
25
8
 
2
 
! Отговори
Левски преди 4 години
За съжаление тези хора са дискриминирани от българите поне от 100 години насам, лишени от всякаква възможност за развитие. И както виждаме с този пример, даде ли им се възможност, и те могат да се интегрират към обществено като продуктивни членове. Световната общоност като цяло трябва да се ангажира повече с репресиите срещу етническите малцинства в България, защото не само ромите са репресираните, това важи и за турското, македонското, сръбското, влашкото малцинство.
24
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до 27 Е, Шарън Стоун на 33 като беше, само можеше да й завижда за сексапила на тази римлянка!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или си българин,или си ром.Това са две абсолютно различни неща.Този човек е ром и като такъв трябва да се представя в Германия,а не като българин.Нищо различно няма в отношението към етноса му в България и Германия.Всичко си е до отделния човек,а не според цвета на кожата.Ако искаше и тук можеше да е учител.И същото отношение щеше да получи.Но не му се учат ромчета у нас.Нищо геройчно няма в преподаването му та да се величае.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само му вижте жената и ще разберете какво гoвeдo e тоя!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АТАКИСТ 24Oпушeн ***, я кажи най- добре колко плати на БХК за да ти дадат докторска степен в България?То пък защото "кръвните" българи изобщо не са с купени дипломи и плагиатори до ***.:))))))))))))))))))