Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка

Премиерът е бил подведен от анализи, обясни бившият директор на ББР
8 апр 2020 22:07,
47
Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка
Снимка: БГНЕС

 По сделката със заем от 75 млн. лева на "Свети Георги груп", дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп",  Българската банка за развитие (ББР) работи от 6-7 месеца, много преди коронакризата. Това коментира по bTV главният изпълнителен директор на кредитната институция Стоян Мавродиев. Обяснението си той направи за отпуснатия от банката заем след скандала, в който премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на държавната банка.

Още по темата

Мавродиев защити решението за заема с обяснението, че с тази сделка колекторската компания е изкупила портфейл от лоши вземания 80% от Пощенска и 20% от Общинска банка, като обезпеченията са с активи за 500 млн. лева.

„Няколко търговски банки се надпреварваха за тази сделка“, поясни банкерът.

Той смята, „премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му представени“.

„Материята е сложна и той не е успял да стигне до детайлите. Екипът на ББР не е свършил нищо нередно, особено след като тези хора работят денонощно, за да направят програмите на банката“, коментира Мавродиев.

Той поясни, че с тази сделка ББР прочиства портфейлите на двете търговски банки, които ще получат свеж ресурс за нови кредити за фирмите.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
20
 
! Отговори
baysando преди 4 години
Въпрос: Как така срещу 75 милиона двете банки ще продадат лоши кредити с обезпечения общо за 500 милиона? Тия банки да не са луди бе ? Ми те и на 30 % от стойността да ги продадат пак са по на сметка (150 милиона). А-ааа, щото не могат да ги продадат дори и на толкова. Ми тогава ББР какво ги топли това обезпечение...
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замириса ми на девалвация ...
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трагедията на тази страна е, че хора като този са се издигнали до нещо повече от портиери на хотел!
16
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Подведен ми.... не са му казали колко е за него
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мавродиев отдавна, ама много отдавна плаче за затвора!С крокодилски сълзи.
14
1
 
22
 
! Отговори
Разбойко преди 4 години
Ето къде изтичат милиардите, които са уж за борба с вируса. За 70 милиона разбрахме, сега кажете и за останалите 20 милиарда! Само не знам къде ще се скриете от тълпата след 1-2 месеца!
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя тип иска да каже, че Баце е ... ли?
12
0
 
22
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Тая банка, нали беше уж да стимулира малки и средни фирми. Явно за скубльото Стоядинчо, фирма дето ще върти 75 милиона е малка фирмичка. Какво мащабно мислене има тоя гербаджийски послушко. След като проспа милиардите на КТБ, вече всичко му малее. Даже и заплатата му от 36 хиляди сигурно му се струва символична. Наглец, та наглец!
11
1
 
20
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Какъв свеж ресурс щели да получат банките?Продават активи на стойност 500 млн срещу 75 млн и къде отива разликата? Вложителите ще изгорят. Този другар трябва сега да влезе на момента в затвора за разгласяване на банкова тайна. Още утре каскета да го гаща за врата и да го вкара в килията с мощен шут.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблема е че държавата разреши частни съдебни изпълнители- илипо- точно стимулиране на бандитизмарезултата е на лицеи герберастите да несе правят на ощипани
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е в сделката, а че на фирмица с доход 2000 лв давате грешни държавни пари 75 000 000 лв !!!! Ако толкоз е била изгодна ,тия от Свети Георги да отидат в някоя банка и да тегрят кредит. Те ,банките като чуят каква далавера и и повече щяха да им дадат. Ама държавната пара е по-евтина , и може да се гепи.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
(ББР) работи от 6-7 месеца.... и никой не знае ........... :)
7
0
 
19
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Мяза ми на КТБ номер 2
6
1
 
9
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Да ама баце каза, че не знае ....демек През него са дали 75 000 000. Не ми се вижда много достоверно
5
0
 
17
 
! Отговори
Б Б Б преди 4 години
От Банка за развитие, тоя я направи на Банка на Мародерите.Мародерите винаги са били презирани от нормалните хора.Така ще бъде и сега.Вън мародерите на бунището на живота, а Главният Мародер Мавродиев 0 в затвора.
4
0
 
14
 
! Отговори
А мии преди 4 години
Голямо пране на черната каса.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като 90те години - държавна банка дава милиони без обезпечение на частна фирма да купил лошите дългове на други частни банки. Всички освен държавата печелят. Този е за затвор още от фалита на КТБ!
2
1
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
1млн БЪЛГАРИ живет на кредити
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не стига, че използва средства дето народа ще ги връща, ами иска още веднъж да ги даде на същия и да му върне още веднъж я по-добре да си ходи и прокуратурата да се заеме с него. Като е толкова велик да стане шеф на Голдман Сакс за Европа.