Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.

160 млрд. долара подрепа ще бъде приложена през следващите 15 месеца
9 апр 2020 10:17, Ния Христова
53
 Световната банка: България ще потъне в рецесия през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
Българската икономика постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. През 2020 г. обаче тя в синхрон с останалите страни от ЕС ще потъне в рецесия в резултат от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия се очаква спадът на БВП да достигне 3,7% през 2020 г., пишат от Bloomberg TV Bulgaria
 
В икономическия доклад се настоява за решителни политически мерки, които да приоритизират инвестициите в здравни системи, както и да се осигури социална защита за населението и особено за най-уязвимите. Целта е да се смекчи въздействието на пандемията в региона на Европа и Централна Азия. 
 
Прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на множество неизвестни и значителна несигурност. Докладът включва симулации, които имат за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Прогнозите предвиждат, че регионът ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на кономиката ще бъде  между -4.4 и -2.8% заради последиците от пандемията, преди възходящият тренд да се възстанови през 2021 г. В резултат на предприетите мерки постепенно ще се възстановят на световните цени на суровините и засилване на търговията. През 2021 г. се прогнозира, че растежът на България ще достигне 3,9%. 
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
32
 
! Отговори
Помня кат' слон преди 4 години
Българската държава показва по-висок ръст на БВП или изпада в рецесия в зависимост от това какви субсидии идват от Брюксел. Ако трябва по-висок рейтинг за да се теглят по-големи заеми - тогава сме във възход. Ако има пандемия и се отпускат помощи - изпадаме в рецесия .Спомнете си че първите заболели от коронавирус се появиха на следващия ден след като Европа одобри извънредно пари за справяне с болеста . До тогава " аурата на Бойко" ни пазеше , както каза ясновидката Алена .
25
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя не е излизала от рецесия, освен за кратко през 2006 - 2007 година.
24
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колекторските фирми ще бъдат с процъфтяващ бизнес
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
междуфирмена задлъжнялост на 80%
22
0
 
26
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Цените на имотите ще паднат. Ако имах хубави имоти за продан и не са ми спешни парите от тях, просто ще изчакам - няма да ги продавам. След 5-6 години цените пак ще са нагоре. Мисля си че много хора така биха постъпили в момента.
21
0
 
34
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Световната Е банкааа - в рецесия сме от 40 години, благодарение на световните за дници .!.
20
0
 
40
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
И без Световната банка си знаем че ни чака рецесия.Това за нас е нормално състояние.
19
7
 
24
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
каква рецесия бе... то икономика отдавна няма... едни само внасят това, което консумираме... а други изнсят това, което им е нужно на тарикатските държави, които са ни притиснали и не само нас до стената... идва нечувано робство... по бедни от това няма да ни направят, защото няма да можем да консумираме... и това всичко под прикритието на фалшивите данни от новия вирус !!!
18
10
 
44
 
! Отговори
Свобода или ГРОБ преди 4 години
Това което ГЕОБ направиха за 15 години, нито комунизма , нито турското робство успяха. Никога не сме били толкова жалка територийка , както при управлението на банкинския родоотстъпник!
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15ти, германия и другите внасят пари в евробюджета а ти и твоите избраници ги крадете, разбираш ли разликата?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, главните икономисти на държавата са все безимотни. Сега и Мавъра, като ВлаТко се оказа, че живее в чуждо жилище безвъзмездно от 2016 година. Как очаквате да се погрижат за просперитета на държавата, като за себе си не могат и жилище да си осигурят и то с доста високи заплати.
15
14
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До ДиаблоБай тошо колко пъти фалира бря?
14
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
В някои държави - Япония, Германия бяха цитирани огромни суми помощи за икономиките им. Щом са помощи, значи няма да връщат вероятно. При нас няма ли подобен механизъм? Защо сме в най-богатия съюз на света - да не би само да прибират млади здрави готови хора, да говорим за лекари и сестри, всички виждаме какво става?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То иначе не беше в рецесия,дай те по едно въже на робите и да се спасяват.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои умни хора ще направят пари от рецесията, колкото по катастрофално толкова по големи стават маржовете. Затова да, бг ще фалира, ако трябва ще и помогнат даже
11
4
 
14
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ами нормално кат липсва дръжавна планова икономика и си зависим от тва Сорос как и кога си пие кафето лошото е кат доде мизерията иде джепането
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са като МВФ.Един път не налучкаха БВП на БГ.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да уточним само, че ръстът на бг е от присвоените пари от европейските данъкоплатци, не че *** нагли е много голям бизнесмен или е много способен наротив способен е в присвояването и краденето
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 2Бъди сигурен, че добрите имоти ще запазят цените си, но може и да не се предлагат точно в момента, за панелките- едва ли
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2 менБрокерите вярно печелят % и колкото по-голяма сумата, толкова по-добре, но за тях е по-важно да има сделки, за това ти казват винаги това, което искаш да чуеш и да те накарат да купиш. Все тая каква е цената, дали 120 000 или 130 000, в процентно отношение това за тях не е особена разлика.

Спонсорирани публикации