Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.

Той ще се отпуска при определени условия от ББР
Обновена: 13 апр 2020 21:39 | 13 апр 2020 21:36, Веселина Йорданова
312
Решено е: Безлихвеният кредит за безработни до 4500 лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Един безлихвен кредит до 4500 лв. ще може да получи всеки, който отговаря на условията по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За него ще може да се кандидатства до 31.12.2020 година, реши правителството на извънредно заседание днес. Не се предвижда осигуряване на обезпечения като условие за отпускането на кредитите. Кредитите ще са със срок до 5 години, с минимум 6 и не повече от 24 месеца гратисен период. Кредитополучателите ще имат право на предсрочно погасяване на дълга, без да се дължи такса/комисиона за това.

Програмата е разработена от "Българска банка за развитие" АД и е с бюджет от 200 милиона лева. Тя ще бъде обезпечена със средствата от увеличението на капитала на ББР.

В Програмата се съдържат условията, на които трябва да отговарят физическите лица, за да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането. Това е антикризисна мярка за защита на хората в условията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 г. извънрeднo пoлoжeние.

Кабинетът прие и друго решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез прехвърляне на средства между оперативните програми 2014-2020 г.  Към оперативните програми за развитие на човешките ресурси и конкурентоспособност се пренасочва ресурс от други програми в размер на над 233 млн. лева. С тези средства ще се финансират схеми за временна заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия като временна мярка в отговор на кризата.

Наред с прехвърлените от други оперативни програми средства, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Региони в растеж“ ще насочат и свой вътрешен, неразпределен ресурс от недоговорени средства и спестени такива от текущи операции в отговор на кризата.

По този начин се формира финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лева, с който ще бъдат финансирани мерки в сферата на здравеопазването и от социално-икономически характер за подкрепа на непосредствено засегнатите от кризата лица и предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не прекратят ограниченията до 13-ти Май, Президента да налага вето и нови избори.Ако не - народа да се вдига след 13-ти Май и да ги помете всички !В противен случай скоро заплати ще има само за членовете на Герб, останалите ще ровите по кофите и ще молите да не ви бият много.Това е грозната истина, другарки и другари.
149
24
 
6
 
! Отговори
Греб преди 4 години
Да сте пестили бе , не да ми давате по 300 лв за цигари на месец. Който не работи , не трябва да яде, казах!
148
9
 
11
 
! Отговори
Виж ми IP - то преди 4 години
Интерсен въпрос...!!!Жалката медия Днес.бг е собственост на Свинята Делян ТОТО мамин, така? ДАКАК СЕ ПОЛУЧАВА????Двете гнусни прасета са партия?Тук се бълват маса лаина срещу БАЙ БАБУН!Няма ли PR на премиера, дето да чете???Тролинга е ясен...Ако аз съм или, които да е друг, и сипят ла3на по мои адрес в ролята на Премиер??Все някои, трябва да ми каже???Боце, Делян и Доган яко те подреждатАма то ВЕЧЕ на всички им е ясно...Само на тебе, НЕГолям ще го ......Мъдератко, ся ще ме ИЗТРИИИИИ
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата предлага ли нещо значи ще си го вземе и е готов да убива който иска да го убиват да вземе предложението на тиквата аз не искам по-добре глад ако за вас н ее по-добре глад вземете ги тия пари ама ако не върнете парите дупе да ви е яко
146
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитаме глада и мизерията пред това и после да ти дойдат тиквите с бухалките решавайте си глада и ми зерията или да ви почнат с бухалките е аз н еискам да ме почнат с тях така,еч да си го завре тиквата в устата
145
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КаменА забравих и 70 милиона от ББР за приятелска колекторска фирмичка и няколко уволнения, за да се успокои народа и да забрави да пита няма ли да се върнат тези пари. Ще вземем и още 800 милиарда евро от ЕС за борба с вируса, освен че вече имаме около половин милион евро неусвоени, но скоро и те ще се "усвоят". Иначе Бойко обяснява колко скъпи коли имало в БГ и едва ли не всички фирми били фрашкани, та сами да се оправяли и хората от тях да искали пари, а не от държавата.
144
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КаменПознай как се харчат? За 2-3 седмици от близо 2 милиарда излишък сме на 4 милиарда дефицит. Поръчани са 10 милиона маски за 5-6 милиона (ще кащат че са за 50-60), от които няколко хиляди ще отидат по институциите и за нургавите, а другите ще се озоват в търговскатата мрежа; лекуват се няколкостотин души за не повече от 1-2 милиона. Останалите милиарди уж са отишли за пенсии, нищо че държавата дава по-малко от милиард на месец за пенсии и продължава да събира данъци и осигуровки.
143
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа дава пари,икономиката по думите на ГЕРБ е супер ,добри заплати.В момента при криза няма пари?Държавата е длъжна да издържа всички свои граждани независимо от религия и възраст,безвъзмезно да се дават пари докато трае кризата.АКО не може да напуска Европейския съюз,всички държави от ЕС се грижат за своите граждани.Тези дарения с заплати от депутатите са СМЕХ и Цирк -Караянчева.Българите чакат нищо няма да се случи,всичко е ясно.
142
9
 
28
 
! Отговори
заслужавате си преди 4 години
съдбата овце ппрости !излезте сега побалконите пак да ръкопляскате на клоуните в бели престилки дето храбро борят верърната мелница наречена пандемиякато нямате кураж да се борите за правата и свободата си , сега ще изпукате от глад като плъхове заслужавате си съдбата !
141
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора не искат да имат деца, а тези, които са готови за това, не са сигурни дали България е правилното място. Това е положението.
140
3
 
26
 
! Отговори
оотCиднейAaвcтpалия преди 4 години
тоя на снимката защо управлява държавата по фейсбук? Това сериозно ли е? Защо не ползва българска соцялка? Ако толкова не иска, има и европейски соцялки като ксинг и други. Защо трябва да ползва фейсбук който е регистрирана частна собственост с адрес чак Америка? И въобще защо управлява държавата от сайтове който не са под българска юрисдикция?
139
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски има ли?Къде и по колко?
138
1
 
25
 
! Отговори
Тути Мапути преди 4 години
Бойко Ела аз ще ти дам кредит!
137
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се харчат парите. За какво?Колко е дълга?
136
1
 
20
 
! Отговори
антифа преди 4 години
Всеки лаф на Борисов - пирон в ковчега на заразата!
135
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей,шмоховци,когато прочетете мъдрите книги на Никола Николов,ще разберете,кой ви диктува бъдещето.Няма българи в парламента.93 процента бяха чужденци по бай тошово време,сега са децата и внуците им.без джепане нема да има живот за българина.проумейте го.
134
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ковида като замине, Борисов да каже с колко ще увеличи пенсии и заплати.Че бая пари изхарчи за 6-700 заразени.И бая съдби му висият на съвестта. Да не каже пак стягаме коланите.
133
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
самозабравил се е вожда
132
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сякаш ако си безработен и някой се смили да те наеме ще ти даде 1500 лв
131
1
 
32
 
! Отговори
777 преди 4 години
Той безработния как ще ги връща.Като почне нова работа с много късмет за 500 лв?