Българите в социална изолация: Едни щастливи у дома, други – отчаяни

13% от хората признават: Стоенето вкъщи ни влияе много зле на психиката
14 апр 2020 20:10, Красимир Ангелов
193
Българите в социална изолация: Едни щастливи у дома, други – отчаяни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От един месец България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Пандемията наложи безпрецедентни мерки във всички европейски страни и удари сериозно икономиката по целия свят.

Наред с икономическите проблеми, най-голямото предизвикателство за мнозина е социалната изолация и фактът, че хората трябва да си стоят почти постоянно вкъщи. А според психолози това оказва негативно влияние на психиката на човек.

Още по темата
Как ви се отразява социалната изолация? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 5009 души.

Всеки трети анкетиран (35%) посочва, че стоенето вкъщи и социалната изолация далеч не е най-приятното нещо, но заради здравето на хората ще трябва да се изтърпи. За цели 13% от българите обаче мерките влияят изключително зле на психиката, като 6% признават, че се чувстват ужасно вкъщи поради липсата на спорт и социални контакти, а други 7% дори признават, че усещат психиката си силно разклатена.

На фона на тях всеки пети (20%) се чувства щастлив, че може да остане по-дълго време в дома си с най-близките хора.

12% от анкетираните посочват, че поради факта, че не могат да работят от вкъщи и ходят редовно на работа, ежедневието им не се е променило много. За 3% от хората "спасението" от социалната изолация са домашните любимци, които трябва да се разхождат, а още толкова българи признават, че заради ситуацията са избягали от столицата и големите областни градове и временно са се преместили да живеят в села и малки градове, където ситуацията е по-спокойна и мерките не са толкова строги.

Цели 13% от българите пък категорично не одобряват социалната изолация като средство за борбата с коронавируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Високи сини планини,работници се връщат на тълпи,вместо да са под карантина,на ядене и пиене се сбират.Болен избягал със такси,друг за кафе и взел се скрил,бай *** в джоба е на минус,не плаши го коронавирус.
17
4
 
5
 
! Отговори
Ако не знаете преди 4 години
Дами и Господа, ХА-ХА-ХА!!! и АнонимеН е една и съща aмeба!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера излязох за малко, нищо особено не е.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ СТОЙТЕ СИ ВЪВ КЪЩИ ТЪКМО ВЕЧЕ СВИКНАХТЕ
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам против още около месец (не повече) да паркирам безплатно (аз съм си го платил през данък мпс), улиците да са тихи и чисти, да няма чалгаджийски нощни изпълнения, фойерверки от рождени дни в 11 вечерта, безумни задръствания, клаксони и вечно бързащи за на майка си...***.Дотук с плюсовете.
13
0
 
7
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
до ''Аз-13''Много точно казано!!! Ама Много.
12
4
 
20
 
! Отговори
az преди 4 години
Кви са тия смешки бе? Кви социални контакти ви гонят, като по цял ден висят във фейсбук и цъкат по телефончетата, точно тия дето се оплакват сега. Ходят по тротоарите с главата в телефона и ги е срам да вдигнат глава и да погледнат хората в очите като се разминават.
11
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВА БЕДИТЕ ТОВА ПОКАЗВА СТАТИСТИКАТА!!!
10
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е градил дом и семейство е нещастен. Градинките, парковете и безмисленото инфантилно каране на колело им изядоха главите ха-ха
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ЗАМИРИСВА НА МОРЕ
8
0
 
14
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Важното , е че по черноморието ще пуснат безплатни чадъри и шезлонги! Икономиката са, че литне кат ракета в космоса ! хахахаххахаха
7
4
 
19
 
! Отговори
иво преди 4 години
До иваНие ли?Ние сме държава от третия свят поради липса на четвърти.
6
9
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Кои може да са тези щастливите ? Да, може да си щастлив да останеш седмица-две, да си починеш, да обърнеш внимание на близките си ...Само, че тази наша почивка започва да става доста дългичка ...Едва е минал един месец, а пред нас със сигурност има още един до 13 май ...Управляващата хунта и платените и глашатаи от сега започнаха да ни подгатвят, че ще има още удължаване ...Така че не виждам кой може да е доволен от това да не може да пътува, да не може да си върти бизнеса или да иде на море
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стремежа на Бойко да спазва принципа на поета Вапцаров: И аз като нямам хляб ще ви нахраня със думи... поета не е писал точно това, но верата пък е дефицит и остават само думите..
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До иваЗА БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЗЛЕ
3
2
 
16
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Най отчаяните са Журналята, така като гледам и вие сте с купени дипломи...от 5 статии 1 е читава що годе, от заглавията още си личи , че положението е майка плаче.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-коректно: България е в социална изолация, не българите. Българите се спасяват по света, но тук остават и управляват тези, които никой никъде не иска. Това е по-скоро социо-културна изолация, която логично ще прерасне в икономическа, защото толкова могат.
1
6
 
14
 
! Отговори
ива преди 4 години
Както целия свят, така и ние, за никой не е добре