Позицията ни пред ЕС: Предпазливо при отмяна на мерките!

Икономическите аспекти на епидемията ще се обсъждат утре
83
Позицията ни пред ЕС: Предпазливо при отмяна на мерките!
Снимка: Правителствена пресслужба

Капацитетът на здравната система в България е адекватен на потребностите и е ориентиран към очакваното допълнително натоварване при достигане на връхната точка на епидемията. Това ще информира страната ни днес на неформалната видеоконференция на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване".

В рамките на срещата министрите ще обсъдят ситуацията и ще направят оценка на предприетите мерки за управление на кризата, свързана с COVID-19, вкл. при отчитане на евентуална втора вълна на заболявания.

Акцент в дискусиите ще бъде поставен върху въпросите, свързани с капацитета на националните здравни системи, възможностите за облекчаване на ограничителните мерки, ефекта от приложения координиран европейски подход за справяне със ситуацията и евентуалната допълнителна подкрепа от Европейската комисия за допълване на действията на национално ниво.

"На ниво ЕС е важно да продължи обменът на информация за предприетите от отделните държави членки мерки и разпространението на COVID-19. Всяка държава членка следва внимателно да оцени рисковете и ползите от отмяна на въведените мерки. Оправдан е предпазлив подход, при който значение има не само изборът на точния момент за промени, но и обхващането на крайно необходимите области (напр. в сектори като селско стопанство, строителство, транспорт)", е позицията на страната ни, одобрена на онлайн заседанието на кабинета днес.

Одобрена е също така българската позиция за участие в неформална видео конференция на министрите на външните работи/търговията на ЕС, която ще се проведе утре. Като единствена тема в дневния ред на видео конференцията са включени търговски аспекти на епидемията от COVID-19 - последици за търговските отношения и устойчивостта на глобално интегрираните вериги на стойността и доставките.

Неформален видеоконферентен разговор ще проведе и Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 16 април 2020 г. По време на обсъждането ще бъдат обменени мнения по последната оценка на ЕКОФИН за икономическото въздействие на пандемията.

Участниците във видеоконферентния разговор се очаква да одобрят изявление за подкрепа на банковото кредитиране за домакинствата и фирмите, които имат временни затруднения, и за поддържане на добре функциониращ застрахователен сектор по време на COVID-19 кризата.

На онлайн срещата ще бъде дискутирано и подкрепено и изявлението на министъра на финансите на Хърватия - Здравко Марич, в качеството му на председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, в рамките на Пролетната среща на Международния валутно-финансов комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Изказването ти е признак на омраза стигаща до глупост. Правителството върви със закъснение, трудно осъзнава проблемите посочени от президента.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-предпазливото пускане е по райони, по териториални области. Не по производства и сектори . Така могат да останат ограничения за излизане от областта, но може и бързо да се реагира при възникнал случай. Има райони в страната, които в момента се водят или без заразени или са само с излекувани. Да се започне оттам. Това е и стимул за спазване на ред и дисциплина. Неприемливо е заради някои си в Самоков или Смолян да са вързани всички в Ловеч или Разград например.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и романа "Винету" не се вижда на рафтовете, т ц тц тц
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На баце позицията е тази която нареди големия началник то затова и толкова време го търпят върши им чудна работа.
25
1
 
16
 
! Отговори
- преди 4 години
ПИаР по време на ЧУМА!!!
24
2
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
С удоволствие бих го заложил, но в комунистическата държава Тиквостан забраниха и хазарта и по модел на идола на ББ го национализираха. Отделно дори в планина е забранено да се ходи камо ли в казино. В тъпата Германия приятелката ми от понеделник е на работа и се отменят всичко забрани. Само ние ще сме карцер до 2021. Няма да има избори и ще върнат член 1 от БКП за да може ББ да е вечен
23
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е най жалкия президент до сега. Само платени *** го хвалят а рейтинга му проби дъното
22
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви бунтове бе, Корни изкара малко бакшиши и това ви беше. Нормалните хора са с истинския генерал Мутафчийски
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хареса му извънредното и няма да бърза да го маха.Е така по 20 по 30 заболели години може да ги вади в 08:00 сутрин.Яко облъчване на плебеите и натягане на полицията да го пази.Този днешен българин обаче не е онзи от соца и ще скочи,а скочи ли спирка няма да има докато не ги избеси по стълбовете до един!
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС, НАТО, ГЕРБ, Бойко Борисов, ревящи каскети, фантазират си за СССР хахахахахах
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ельоменат,Залагай панелката при някой букмейкър, като си толкова сигурен.
18
26
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Бойко унищожи нахалните приватизатори СДС на Костов и ги изхвърли от парламента.Бойко не допуска крадливата Червена хунта от БСП вече 10 години до властта:):):):)Бойко не допусна да нахлуят мигранти в България само от един разговор с приятеля си Тайпи:):):)Бойко с помощта на ген.Мутафчийски води люта битка с коронавируса и засега го побеждава и ще го победи въпреки подривната дейност на една"дърта свекърва"и началничките и:):):))Бойко пусна вода на Перник:):):)Бойко е великан:)>:):)ГЕРБ-ПОБЕДА!
17
2
 
26
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Видяхме ЕС къде бяха , когато Италия, Испания и Франция имаха нужда от помощ. Дъртите провалили се в собствените си държави политици и пияници се скриха и никой не се показваше. Помощ получиха само от Китай и Русия. След това фиаско очаквам същите тези страни да се махнат от ЕС. Тази организация освен за прави краставици и щастливи кокошки от друго не разбира.
16
2
 
49
 
! Отговори
Стъкмистик преди 4 години
Никой не ви вярва на нагласените статистики!Не изследвате пациенти със симптоми, а ги карате да си стоят у дома. В същото време "целево" ще изследвате дивите племена във Факултета и Филиповци. Вие е сте не само крадци, но и предатели! В това число включвам не само управляващите, но и всички депутати, Резидента, държавните и общинските администрации!!
15
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то има ли ЕС ?ЕС има. СССР и СИВ, обаче, ги няма.
14
4
 
35
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Спасителя на Българския Народ- Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- Новия Христос, Слънце на Нацията, Титан на мисълта N: 1, Футболист N: 1, Епидемиолог N: 1, Художник N: 1, Ръководител, на Когото всички световни лидери завиждат за безмерните Му постижения! От *** от партия ГЕРБ- платен ***!
13
3
 
32
 
! Отговори
Янко от Ябълково преди 4 години
Вирусът бил война? Ами ако имаше истинска война, като гледам как управници и генерали ги тресе шубето, при истинска война щяха да се изпокрият по ми ши дупки, и по техния пример да молим врага за милост, щот живота ни е по-ценен, момчета, без жертви не може да се върви напред.
12
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който и да е премиер, не и този!
11
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не му се иска на мутрата по прякор Тиквата да се паднат ограниченията и да се двигне катантината,защото стане ли това правителството си отива ,защото такава народна (любов) бушува в народа ,че им е бедна фантазията на управляващите каква тояга им е приготвил българина.
10
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен премиер