Разболял се от COVID-19 в чужбина българин се върна със самолет у нас

Мъжът е пристигнал в петък вечерта и е приет в „Пирогов“
16 апр 2020 09:38, Елка Василева
80
Разболял се от COVID-19 в чужбина българин се върна със самолет у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Българин, който е имал симптоми на COVID-19, е минал през две летища, за да се прибере в България със самолет от Нидерландия. След пристигането му веднага е било установено, че е болен от коронавирус.

Семейството е работило на цветна борса  в Нидерландия. Мъжът се е почувствал зле и е имал всички симптоми на коронавирус, но не е получил медицинско лечение там, предаде bTV.

Семейството взима решение да се прибере у нас, за да може да се лекува. Полетът към България е бил в петък вечерта.

Съпругата на мъжа също е настанена в хасковската болница и също е с COVID-19.

Още по темата

Първи за случая разбира д-р Татяна Албанова, личният лекар на семейството, която има практика в селото.

"В петък вечерта случайно научих от майката на мъжа, че той е болен и ще се прибира в България. Помолих кмета да ми помогне да издирим телефона му, осъществих връзка с него. По време на разговора разбрах, че има дихателна недостатъчност, кашляше. Предложих му направо да отиде в медицинско заведение", разказва лекарката.

Семейството хваща такси и отива в "Пирогов", където мъжът е диагностициран с COVID-19. Той остава в интензивния сектор, а жената със същото такси се прибира в селото рано сутринта. От понеделник тя също е в болница, след като вдигнала температура. Взета е с линейка.

Според лекарката мъжът е взел някакви препарати, които свалят температурата и затова не е хванат при проверките на летищата. Не е имал много висока температура, а повече кашлица, уточни лекарката.

В село Черногорово са взети всички необходими мерки за безопасност на населението след този случай.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хората в тия 2 самолета известени ли са, че са пътували с болен манговец от бг? Екипажите, стюардесите, те известени ли са? Ако някой от тях е заразен от нашинкия убавец сещате ли се каква е веригата на заразяване! Тоя искам да го съдите за био тероризъм! Я НС бързо един закон за борба с био терористите и тия дето съзнателно правят заразяване да бъдат приравнени на терористи. Да им е ясно, че като се приберат и евентуално прескочат трапа ще скочат в затвора! Искам закон, който да пази нас от т
25
3
 
34
 
! Отговори
!!!!!! преди 4 години
Хората се побъркаха. Станахме големи егоисти. И аз живея в чужбина и ми се иска да посетя близките ми,но не го правя, защото се страхувам да не пренеса заразата (и това при положение, че нямам никакви симптоми и не съм била контактна).трябва да си пълен *** до тръгнеш на път като знаеш, че си болен и колко народ ще заразиш. За щастие не всички емигранти са такива. Обичам България и винаги ще я обичам! Българите сме силен народ.
24
0
 
6
 
! Отговори
Джонсън преди 4 години
До Веско В България местни тарикати , свобона професия майстори взимат хилядарки , а не внасят и стотинки осигуровки , данъци
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще проследят ли всички, пътували със самолета? Ще проследят ли контактите им, ще поставят ли всички контактни под карантина? Самолети кацат и отлитат за Холандия, Англия, Германия всеки ден в София...Луда работа. Така ще стоим арестувани до второ пришествие.Едно се говори, друго се върши. И вкрайна сметка нищо не е такова, каквото е.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер отговорен човек, разболял е половината самолет. Акъл море, глава шамандура...
21
0
 
14
 
! Отговори
Стрезов преди 4 години
До До 16 А този здравно осигурен ли е? Пак ние в България ще му плащаме! Тарикати
20
2
 
28
 
! Отговори
не е честно преди 4 години
Ето, заради такивя няма дя се оправем. те ще продължават да идват и да заразяват де що могат. Без да са внесли и стотинка в хазната, ние ще им платим лечението, после ще ги подпомагаме чрез соц. подпомагане. Е, каква стана, кой пие, кой плаща?
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
питам от 2 месеца точно станаха - защо приемаме полети и пропускаме на границата МПС-та все още??
18
0
 
27
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Точно затова в чужбина не ги броят за хора. Черноработници, робуващи на надменни и мързеливи търтеи. За тях са като робите на тръстиката. Сега чакам пак хвалбите им колко било хубаво там и никакъв отговор защо се връщат да ни лепят вирусите
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На летищата дето е минал явно не е имало контрол ! Та нали точно там трябва да е най строг контрола.
16
0
 
34
 
! Отговори
fagk преди 4 години
А шофьора на таксито на колко още човека го е натресал ???
15
0
 
30
 
! Отговори
1 преди 4 години
И ето как София става огнище на заразата. Всеки разболял се тича към София. Това е поредния случай, в който някой е намерил начин да стигне до Пирогов.
14
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това са 95% от емигрантите ни - черноработници без достъп до здравеопазване. Плюят България, но когато ножът опре в кокъла...
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВескоНе си прав. По време на епидемия не се търсят здравни осигуровки, нито нещо ще платят.
12
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой попитал ли е останалите 200 пътници в самолета дали са съгласни да бъдат държани 2 часа в консервна кутия със заразен човек при положение, че очевидно тази болест е изключително заразна? Този човек за мен е за прокурор. Ако някой от пътниците се зарази за нанасяне на телесна повреда, ако някой почина за убийство по непредпазливост.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 438736 милиона за 300 болни, които се лекуват в болница. Това струва за сега лечението на болните. Направи си сметка колко излиза един болен, които и стотинка не е внесъл в здравната каса на държавата.
10
28
 
5
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Доста злобни коментари без много мисъл. Защо си мислите, че ще го лекуват без да му пратят сметката? И че няма да си плати дължимите здравни осигуровки. Сигурен съм, че има и тук неосигурени болни, ама те са си наши!?
9
2
 
33
 
! Отговори
43873 преди 4 години
Всъщност колко струва лечението от Ковид19 в наша болница? Проблемът с неосигурените става все по-серриозен, тъй като възможностите на всяка здравна система е ограничен. Неосигурените би следвало да заплащат за лечнието си, за да се избегне изпомпването на ресурсите. Като този случай са още много. Не ми се коментира евросолидарността и еврохуманизмът на властите и лекарите в Нидерландия. Колко цинични са поканите към сезонните работници на фона този случай...
8
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е имала пари да се прибере до селото с такси, сега да плати лечението и на двамата. Това пак са роми.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да го знаят тези които мечтаят за работа в чужбина...В такива ситуации си оставате чужденци и сте последните на които ще се обърне внимание...