Нов голям брой заразени – 42 за денонощие, трима са починали

Няма нови засегнати области в страната
Обновена: 17 апр 2020 10:49 | 17 апр 2020 08:07, Елка Василева
497
Нов голям брой заразени – 42 за денонощие, трима са починали
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив, БГНЕС

Нови 42 положителни проби за коронавирус са доказани за денонощието, съобщи на брифинг председателят на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В болница са приети 21 души.

Няма нови засегнати области в страната.

Още по темата

Повечето от новите случаи са в София – 19, от които 8 са настанени в болница, а 11 са амбулаторни. Във Видин има 7 нови случая, Смолян – 3, Стара Загора – 2, Кюстендил - 2, Варна - 1, Бургас - 1, Русе - 1, Плевен - 1, Благоеврад – 1, Сливен - 1, Хасково - 1, Ямбол, Пазарджик – 1.

От заразените има 24 жени, 18 мъже и две деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ – Стара Загора.

825 са общо случаите на заразени с коронавирус. Увеличението е с 5,4% от вчера.

Активни са 646 случая.

Излекувани са общо 141 души,  с 19 повече от вчера, тоест 15,6 %.

227 души са в лечебни заведения.

Трима са починали за денонощието, като с тях общият брой става 40. И тримата са имали съпътстващи заболявания. Това са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години от Сливен с белодробна болест, диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет.

37 души в момента са в интензивни отделения.

В София има 495 случая. 136 са в болница, 24 от тях са в интензивни отделения.

От медицинския персонал има 12 нови случаи - 7 от „Пирогов“ и 5 от Видин.

Ген. Мутафчийски заяви, че с тревога следят ситуацията в Азия, където в Япония след затишие има 605 нови случая с 12 починали. В Сингапур новите случаи са 728. Смъртността в света е 95 000, обобщи той.

Расте броят на заболелите в Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция (с висока смъртност).

САЩ бележат ръст - 29 000 новозаразени и 2174 починали. В Германия новите случаи са около 3000. Подобна е картината и в Испания и Франция. Така 145 000 са новозаболелите през последното денонощие в света.

Мутафчийски припомни, че тази нощ е пристигнала пратка от Китай с близо 569 000 маски висок клас и други средства.

С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват. Това е установено в цял свят заради големия брой заразени медицински лица.

България не е пощадена, каза Мутафчийски и увери, че в големите болници се спазват всички изисквания за безопасност. И въпреки това заразяването на медицински лица е висок процент.

По българското Черноморие, в някои малки населени места, има повече софийски коли, отколкото местни. Тези неща носят опасност за всички. И понеже вербалните послания не вършат работа, се стигна до решението за забраната за пътуване от/до София, обясни Мутафчийски и беше категоричен, че правителството не е можело да остане безучастно към малкия процент неспазващи мерките.

Влаковете няма да бъдат спирани изцяло, защото много работещи пътуват с тях.

Началникът на щаба обясни, че забраната за пътуване до София няма нищо общо с мерките, наложени в Паничерево и Банско.

В двата ромски квартала, от които беше забранено да се излиза, продължава тестването на жителите. Там се търсят активните носители на вируса.

Вчера в щаба е имало няколко сигнала за това, че в магазини от веригите за хранителни стоки не се спазват противоепидемичните мерки. Ако това продължи, тези обекти ще бъдат затворени и наложени глоби, каза още Мутафчийски. Работещите в такива места са сред хората, които ще са сред масово тестваните.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Адът тепърва настъпва за нас. Новият ред идва! В случай, че още не сте разбрали... светът,е вече друг. Ай , честито!
328
1
 
5
 
! Отговори
Арабска к рва преди 4 години
Няма да има много заразени у нас ние сме 6 милиона сигурно вече хората избягаха в чужбина хахаа
327
0
 
20
 
! Отговори
? преди 4 години
Генерал Годжи, колко души се тестват всеки ден кажи, не ми дрънкай глупости колко били мъже и колко жени. Бройка тествани - бройка нови заразени, това е информацията, която е съществена. А 1 открит позитивен в с. Горно *** - това въобще не е важно. И в София дай колко са тестваните по райони и колко са положителните проби по райони. И не ми говори как правите МАСОВО тестване с 20 000 теста на 7 милиона българи, защото това е под 0,3 % и учениците в началния курс по математика ви се смеят.
326
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заразените не са се увеличили, ами те почнаха да тестват повече.Аман от тези фашисти които плашат хората.
325
3
 
10
 
! Отговори
It преди 4 години
" ..в някои курортни места и по черноморието има повече софийски коли, отколкото местни..."Господа управляващи, много закъсняхте със затварянето на София.Така, че сега отговорността е ваша за евентуално разпространение на вируса в незасегнатите или слабо засегнати области на страната.
324
1
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Вечна Слава на Спасителя на Българския Народ- Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- Новия Христос, Слънце на Нацията, Титан на мисълта N: 1, Футболист N: 1, Епидемиолог N: 1, Художник N: 1, Ръководител, на Когото всички световни лидери завиждат за безмерните Му постижения! От *** от партия ГЕРБ- платен ***!
323
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо в сайта "коронавирус.бг" броят на тестваните си стои 18502 от една седмица и не се актуализира. Защо в София не се дава ежедневна информация по райони колко са тествани и колко са новите случаи по райони? Така ще се види, че София е огнище и има много заразени именно заради гетата, които трябваше от първия ден да бъдат затворени. Там не се спазват правила, там имат само права, но не и задължения и са свикнали само да консумират наготово, изработено от други. Твърди мерки, това е положението
322
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А първият партиен и държавен ръководител обикаля из страната и сее зараза (и то не само грип)
321
3
 
5
 
! Отговори
ген.Муфтата преди 4 години
До ссБойко2 с бръснат *** или Годжи?
320
3
 
6
 
! Отговори
на час по лъжичка! преди 4 години
полека по малко!
319
5
 
6
 
! Отговори
До 331 преди 4 години
С което прекараха Българите като уредиха Ромеите да си изкарат вируса спокойно. Сега онези казват "Като те е страх не излизай от къщи!" Значи те ще ни командват дали да излизаме или не. Същото заяви и в по-заобиколна форма Цветелин Кънчев. "Трябват сериозни мерки в цялата страна!". Очевидно са отчели че са минали вируса и поставят условия наслабата страна. Ей това са продажниците Герп и ВМРО.
318
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия нещастници даже вече не са смешни. Интересно когато няма да могат повече да удължават извънредното положение в коя миша дупка ще се скрият.
317
1
 
24
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
ЛЪЖЕТЕ, ВЧЕРА БЯХА 800, ДНЕС СА 825, НЯМА КАК УВЕЛИЧЕНИЕТО ДА Е 42.АКО НЕ СТЕ НАУЧИЛИ ЕЛЕМЕНТАРНА МАТЕМАТИКА, СЕ ВЪРНЕТЕ В 1 ВИ КЛАС.
316
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 334Не се коркай, Ф-16 си имат предназначение: да свалят руските агресори над Черно море.
315
8
 
13
 
! Отговори
сс преди 4 години
Този на снимката е новия ББ. За един месец само глупости и никакви решения. Заповеди и заповеди и нищо...
314
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пенсионерите самолети ф 16 нема да им помогнат да живеят достойно,, а цял живот са работили честно за да мизерстват сега...вие самолети ми купуват ..кретеняци ..с кой ще водите война бе Гербери смръ.д ливи
313
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо не тествате хората бързо и в големи мащаби..ИНАЧЕ САМОЛЕТИТЕ ГИ ПЛАТИХТЕ НА ТРЪМПО ..и даже кеш ги предплатихте,,,войни че ми водите със стари самолети а за здраве пари нема
312
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо не се мерят темперетурите на хората навсякаде из страната както го правят в Азия
311
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ще излезе най-грешна нашата прехвалена тактика,докато чакахме болниците да се подготвят,докато тестваха само управници, депутати,хората се изпоразболяха масово защото това стойте си в къщи с положителни тестове няма как да се опазят останалите в дома да не говорим за ромите...Как до сега бат Бойко не се сети че най-верните им избиратели ромите няма как да не заразат всички останали ,защото те живеят само ако щъкат напред назад да изкарат някой лев,прибират се в претъпканите си къщурки и вече
310
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като военен с пагони ми говори всеки ден за вируси и смърт, очаквам лекар с престилка да ми представи новите F-16 които междувпрочем сме платили а я получили 2027 я не:)