Д-р Адриана Камбурова на първа линия в битката с COVID-19

Тя е само на 28 г., но вече е старши лейтенант
19 апр 2020 13:28,
77
Д-р Адриана Камбурова на първа линия в битката с COVID-19
Снимка: bTV

На първа линия на военна мисия и на първа линия в борбата с коронавируса е 28-годишната д-р Адриана Камбурова.

Тя е усмихната, шарена, интересува се от изкуство и обича природата. Днес д-р Адриана Камбурова е на първа линия в борбата с новата зараза в България от инфекциозната клиника във ВМА, въпреки че нейната специалност е ревматологията.

"Изобщо не ти остава време да мислиш колко може би би било страшно да се заразиш, приемаме нещата, пазим се и това е. Страхът изчезва, тези мисли изчезват, когато работим", споделя д-р Камбурова.

Адриана е само на 28, а вече е старши лейтенант и през 2019 г. е била на първата си военна мисия.

"Миналата година бях лекар на Мисията ни в Мали. Тя се проведе в продължение на 4 месеца, бях началник на медицинския екип", казва лекарката.

Там тя трябва да се грижи за здравето на военослужещите и да се справя с различни инфекции, вируси като маларията, а някои от тях и характерни само за това място.

"Човек, когато е инфекциозно болен, психиката му е изключително важна за възстановителния му процес. И ако той е паниран и силно притеснен, от това, което му казваме, трудно би осъзнал и трудно би бил кооперативен за лечението. Трябва да сме и малко психолози", смята д-р Камбурова.

Същото вижда и днес в болницата. Казва, че всеки пациент по различен начин приема новината, че е заразен с COVID-19. А извънредните часове труд, изобщо не я плашат.

"И ние малко се притесняваме, защото хората на среща реагират съвсем различно. Някои леко неглижират, други много се притесняват. Когато повечето пациенти са си тръгнали, поне малко по-спокойни от кабинета, когато сме ги прегледали, това е положително", казва Адриана.

Всъщност все повече жени избират като нея да станат военен лекар.

Освен на мисията в Мали, Адриана е била за 4 месеца на лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, както и на обучение за оказване на първа помощ на бойното поле в Рамщайн, Германия.
И на фронта в Мали, и на първата линия в инфекциозното Адриана вярва, че основните качества, които й помагат да се справи са всеотдайност, спокойствие, добра организация и човечност.

Когато всичко свърши не е сигурна дали иска да тръгне отново на мисия, но като всеки един човек, освен за професионален успех, мечтае и за семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
22
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Болницата празна, имат по 5 човека в реанимацията и се чудят вече как да капитализират медийното внимание.Скука! Чудят се каква снимка да си направят и да я постнат във Фейсбук. Ако бяха поне на1% натоварени, от това което се опитват да ни внушат, нямаше да имат време за интервюта и ръкоплясканици пред болниците.Пресолиха манджата. Малко повече скромност няма да навреди.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя е усмихната, шарена"Какво значи човека да е шарен. Моля обяснете ми, защото явно съм неграмотен.
20
1
 
22
 
! Отговори
Мразя дебили преди 4 години
Затова взима заплата да лекува,аман от лъскане на имич тип БарбаГ от Бянкя!
19
0
 
5
 
! Отговори
Яж чесън и сланина преди 4 години
Със червено вино,Aгнешко с марулина,Яйца с луковина,На Тексас бий шутина,
18
2
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
На тези, които се разтапят от "първа линия" и "борба" и ми цъкат минуси - проверете данни за хоспитализирани, заети легла в интензивни отделения и хора на вентилация по време на тежка грипна епидемия последните няколко години и съпътстващи усложнения. Да не излязат в пъти повече от сега! Да няма изненадани...
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Адриянчето,заради която стана скандала на мисията,защото се беше овъртолила с няколко човека
16
1
 
19
 
! Отговори
С две думи преди 4 години
Казва се PR-кампания.
15
2
 
10
 
! Отговори
Точно в Тексас преди 4 години
А бе хора. Стига сте се слагали.
14
5
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Какви "първи линии"? Какви чак толкова "борби"? Пак казвам - 200 в болници, 20-30 в интензивно, 7-8 на вентилация! За цялата държава! То повече има от инфаркти и инсулти в подобни състояние, да не говорим за онко болни. И много важно - много от болниците даже в момента работят с намален капацитет, защото са спрени плановите процедури и всичко се отлага!
13
2
 
18
 
! Отговори
Идат избори преди 4 години
Запознайте се с вицето на Дупнишкия президент.д-р Адриана Камбурова.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стани една лична лекарка ще си бараш цял ден... и ще вземаш три бона
11
3
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Стига с това "първа линия"! Ами в епидемия е така! И при тежка грипна епидемия работят в специален режим, даже имат много повече болни и усложнения! Сегс има 200 в болниците, 20-30 в интензивното, 7-8 на вентилация. Общо за цялата държава!!! Даже масово болниците работят с намален капацитет, заради спре и планови процедури! Сега "борбата" на тая "първа линия" по-различна ли е от тежка грипна епидемия? Не се ли преекспонират нещата малко в повечко?Хайде цъкайте ми минусите...
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Волен Сидеров . премиер!
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчана статийка
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяхте сложили една нормална снимка.
7
1
 
11
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Има лекари на над 70 години,които наистина са на първа линия и са с еолна опасност,защо не пишат за тях?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам от сега най-ниския ранг в армията ни да е "генерал" и репсективно "адмирал". Да няма дискриминирани.
5
5
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
До 2. Не мисля, че си от умните.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива жени ще предизвикат пика на курунавируса.
3
9
 
11
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Истинският лекар е на трудните места а не по спокоините кабинети на поликлиниките където има спокойствие и гарантиран доход чрез капитация от държавата дори и при минимални усилия ...мрънкащи и мързеливи лични лекари...трябва да се смени принципа на заплащане..т.е. на извършена реолно работа !