Ангелкова за лято 2020: Призовавам ви, изберете България

Сезонът у нас вероятно ще стартира на 1 юли
Обновена: 28 апр 2020 09:31 | 28 апр 2020 09:31, Красимир Ангелов
391
Ангелкова за лято 2020: Призовавам ви, изберете България
Снимка: БГНЕС

Призовавам да се избере България и българското Черноморие, както и всички останали красиви кътчета на нашата страна и благодаря на всеки един, който ще го направи. Това ще помогне изключително много нашия сектор, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

Тя призна, че това лято надали ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи, затова ще се заложи повече на вътрешния туризъм и на съседните държави.

Още по темата
Очакванията са от 15 юни да започне подготовката, а от 1 юли да стартира активен летен сезон, отбеляза още Ангелкова. Тя все пак подчерта, че всичко зависи от разпространението на коронавируса в страната.

"Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени", каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.

Ангелкова подчерта, че всички изработени планове и срокове ще бъдат обсъждани с Националния оперативен щаб. "Най-важното е да опазим нашето здраве и да спазваме правилата", подчерта Ангелкова.

"За мен всеки един, работещ в сектора, е важен. България не е само море и планини, не е хотелчета и ресторантчета, България е всичко, има множество възможности", подчерта още министърът на туризма.

По думите й ще бъде разработено и специално приложение, с което да може да се следят в реално време санитарно-хигиенните изисквания по плажовете по време на късния сезон.

"Светът ще бъде изключително различен след пандемията, особено в сектор "Туризъм". Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък", допълни още тя. Според нея е важно да се възвърне доверието на хората към пътуванията.

Министърът на туризма обяви още, че е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. „Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата”, заяви Ангелкова и посочи, че с това предложение са се съгласили колегите ѝ министри от Гърция, Италия, Испания, Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и др.

Министрите на туризма са водили разговори и за по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от трети страни, извън ЕС. Бил е обсъждан и специален план за възстановяване и излизане от кризата със собствени средства, както и вариантите за рекламирането на Европа като туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
3
 
11
 
! Отговори
retro преди 4 години
Аз избрах Турция!!!
290
1
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Котки //Сигурно има и такива,но тези собственици на кокетната виличка ,в която почивата родителите Ви ,за условията на България и българското хотелиерско съсловие са rara avis демек рядка птица.
289
0
 
18
 
! Отговори
истинска случка преди 4 години
До СвиняРезервирах във Созопол частна квартира по договор с предприятието.След продължително пътуване и умора хазайката ми поиска още 20 лв за детето.Казах и че ще си платя в квартирното бюро, но тя отказа защото там ще вземе 2лвЕдва когато и дадох 20 лив ме допусна със семейството във стаята.Оплаках се в Квартирно бюро но всички забиха глави в земята без да коментират.За подобни изнудвания също се оплакаха присъстващите туристи но без резултат!Нещо повече - хазяина ме покани на покер.
288
0
 
1
 
! Отговори
новото преди 4 години
До НаблюдателИнтернет семейства чрез скайпа.
287
1
 
17
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Преди няколко години си резервирам квартира... 2+1...спалня и възможност за слагане на детско легло ...казваме си на детето което е на 6 ще му вземем сгъваемото легло ...малката на 2 ще спи при нас на спалнята...отиваме и чичака вика ааа не може ..що бе чоек ...има още едно дете за което трябва да платите 15лв. на вечер....викма що ..ще спи при нас...носим си всичко...не може..шефа ще ме изгони...искаше чичака едни 80кинта джобни...теглих му една майна и това ми беше последното БГ море...
286
0
 
3
 
! Отговори
нова мода преди 4 години
Стойте си у дома и гледайте Интернет!
285
3
 
21
 
! Отговори
Котки преди 4 години
И аз да кажа от личен опит - моите родители всяка година са на българското черноморие, но винаги са в една семейна виличка, където собствениците са свестни хора и цените и отношението са перфектни. Същото се отнася и за мои колеги от работата. За тази част от туристическия бизнес не мисля че ще има сериозни последствия, тв си имат редовна българска клиентела. Засегнати ще са големите мутренски хотели и хотелски вериги, които до сега са разчитали само на чужденци.
284
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
# Останете вкъщи
283
1
 
16
 
! Отговори
сега ни търсят...... преди 4 години
Преди ти гонеха от хотелите и квартирите през върхови сезони заради чужденци!Вещо повече - наричаха ни БЪЛГАРЕЙШАНИ и тичаха по чужди туристи за варута!
282
0
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Няколко лета прекарахме в Триесте и там посещавахме един плаж Баркола,който е с дължина сигурно 3-4 км.Чудя се как не са се сетили на сложат чадъри,да го дадат на концесия ,а пък барчетата са на по километър едно от друго.Вярно плажа не е с пясък,а е павиран с малки червени павенца,така ,че лежащите обикновено използуват малки сглобяеми легла или на надувни дюшеци.Няма музикален грохот.Много е чисто,няма крясъци и викове.Човек като погледне вижда Мирамаре,а не хотел надвиснал над главата
281
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в мат'ряла, и двете страни - клиенти/собственик имат трески за дялане - собствениците (повечето) са нагли и безочливи, клиентите (някои) са прекалено претенциозни и очакват специално обслужване защото размахват пачки с пари. Културата трябва да се промени и за целта България трябва да се отвори към света, ето, който е посещавал западни курорти може да направи съпоставка и да си направи изводите
280
1
 
19
 
! Отговори
Петю преди 4 години
Затова -марш към спокойствието на Гръцките и Хърватски плажове-аз така мисля
279
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Петю... А също така че веднага след като възстановят авиацията чадърите и шезлонгите отново ще бъдат по 50 лв.
278
0
 
29
 
! Отговори
Петю преди 4 години
Тя призна(Aнгелкова) че това лято надали ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи-Значи поради липса на чужденци ние Българите да запълваме дупките от липсата на чужденци-признание че всички хотели на морето са построени за тях .Нямам Думи
277
0
 
29
 
! Отговори
Кпча преди 4 години
Преди няколко години си запазвам квартира в Несебър, пращам капаро и преди да тръгна се обаждам да проверя дали всичко е ОК. Човекът хазяин каза: Тръгвай. Пристигам. Човекът ме посрещна и каза: Сори , пич, ама едни македонци ми дават повече пари за квартирата.Връщам ти капарото и чао. Това ми беше последното Черноморие
276
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изберете българското хотел и чуждото хипермаркет!
275
0
 
30
 
! Отговори
Али Баба преди 4 години
Ами то се знае всички хотели на морето са на ,висаджий,сикаджий,на политици като Милен Велчев , на кметове- та да пълним техните джобове-не Благодаря-Никога
274
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Преди 12 години нещата бяха много различни.Дори Банско не беше световен ски курорт!
273
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Безплатни чадъри и шезлонги съм виждал в Турция, Гърция и Испания. Като искат туристи да се бяха сетили по- рано за това. Последно ходих на българското черноморие преди 12 г. и то по работа. Не, благодаря. Скъпотия, мръсотия, лоши условия и лошо отбошение. Последно си спомням, че един сервитьор ми говореше на "ти" все едно от 10г. си пием кафето заедно. Само за храната мога да кажа хубави неща. Уцелих тогава добър ресторант. Иначе с удоволствие ходя в Родопите и Рила за по 1 седмица.
272
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има прекрасни места в България всички знаем. Проблемът е, че те са стопанисват от едни мърлячи и сметкаджии и ти съсипват всяко удоволствие. С призиви не става, става с отношение, а то е отвратително. Имахме един случай 7-8 човека сме и влизаме за обяд в заведение, което тъкмо отваряше. Никой друг нямаше и бяха пуснали страшна чалга. Помолихме да сменят музиката или да я спрат. Отказаха. Няма да отида и това е.