ВМРО внесе предложенията си за ваучери за почивка

Тази година се предлага да са за сметка на държавата
52
ВМРО внесе предложенията си за ваучери за почивка
Снимка: БГНЕС

ВМРО внесе предложенията си за ваучери от 100 лв. за сметка на държавата, които да са за почивка за всички осигурени с трудови договори.

Промените предвиждат медици, служители на реда, учители, работещи в частни фирми, държавни служители, самоосигуряващи се, пенсионери и учащи да могат да се възползват от услугата при туроператор, самостоятелно при резервации в хотели и/или при посещението на ресторанти на територията на България.

От партията посочват, че туристическият бранш е един от най-сериозно пострадалите в следствие на пандемията COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години. Според официалната статистика на НСИ за 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост. Така че кумулативният ефект от туризма засяга 1 милион работещи в страната и 13% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - тоест около 14 милиарда лева са приходите от туризма.

По данни на БНБ към края на декември 2019 г. голяма част от фирмите и домакинствата разполагат с минимални спестявания, закриват се бизнеси, а над 290 000 души по данни на МТСП са останали без работа до момента.  Това ще доведе до ситуация, в която туристическата услуга за много хора ще се превърне в невъзможен лукс, мотивират се от ВМРО.

От там посочват, че системата за ваучери за почивка вече съществува в страни от ЕС като Германия, Франция и Унгария.

Като най-близък пример е съседна Румъния. Там туристически ваучери са въведени като антикризисна мярка през 2009 г, за да увеличат покупателната способност, стимулират туризма, намалят безработицата в сектора и да се борят със сивата икономика. И до днес ваучерната система в нашата съседка работи.

Друг близък пример е Словакия – там туристическите ваучери са освободени от всички данъци и осигуровки, а мрежата от обекти, където могат да бъдат използвани, се състои от обекти за настаняване, балнеоложки и спа центрове, фитнеси, басейни, ски курорти и т.н.

Според вносителите у нас ваучерите за почивка ще дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на българските курорти, стъпка са срещу сивата икономика, инструмент за социални политики, насочени към определени икономически сектори и социални групи, като в същото време могат да бъдат и лост за подпомагане на местните производители и в цялост на българската икономика.

С промяната в закона създаваме правомощия на министъра на туризма да сключва договор с туроператори и туристически агенти, получили разрешение да осъществяват дейност като оператор за издаване на ваучери за почивка. Средствата за ваучерите ще се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет. За 2020 г. предвид срива в туристическия бранш, това следва да се финансира от държавата.

Предвижда се право да получат ваучери за почивка физически лица, които са внасяли осигурителни вноски  не по-малко от 8 месеца през  последната една календарна година; упражнили са право на пенсия за осигурителен стаж и възраст; родителите да имат право  да получат ваучери за почивка  за децата, които посещават училище, не се прекъсвали обучението  си и не повтаряли учебната  година.

Стойността на ваучерите за едно лице се определя в акта на МС, като не може да бъде по-малко от 100 лв. Това ще ангажира около 500 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
12
 
! Отговори
Цвети преди 4 години
Тези нямат представа колко е беден народът, когото лъжеха, че ще вдигнат пенсиите.
20
8
 
7
 
! Отговори
MKII преди 4 години
До бай СтаматНикой не те кара насила да отваряш баничарница. Ти като не можеш да се справиш, идва друг който може и действа. Я колко баничарници има и си работят. Значи не е толкова сложно, а просто ти толкова си можеш.
19
7
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Айдеее, простолюдието пак ви уредиха аванта. 100 кинта са си това. Като ви знам какви сте циции по заведенията, с тия пари 5 дни ще ходите на кръчма.
18
6
 
11
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
ако искам да отворя баничарница, ще ми трябват 99 разрешения първо.после, като заработи ще ти пратят ХЕИ, РЗИ, Агенция по храните, НАП, ДАНС...докато фалираша за мутрите с ланците по морето, дето е тъмна Индия с какви пари си построиха хотелите ще се дават безвъзмездно пари от държавния бюджет.евала на Шкембе Войвода!остана и ваучерите да станат задължителни и армията да следи дали матреала почива при дьомбелите
17
4
 
25
 
! Отговори
Идея преди 4 години
Имам идея. Както мутрестите хотелиери по морето си внасят работници всяко лято ... да си внесат и клиенти. Все някой от Украйна, Македония,Виетнам или Папуа Нова Гвинея ще се навие да почива на Черноморието и да яде от буламача дето му викат Ол Инклузив.Аз лично ще пропусна тоя "патриотичен" призив на русенските воеводи.
16
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра идея!Едно семейство от 3 *** човека получава 300лв и си спестява карантина от 14 дена на връщане ако отиде например в Гърция или Турция
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В гнусните им мутренски коптори няма да стъпя ако ще и за 1000 лв ваучер да ми дадат.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига тия мутрохотелиери, хората искат да почиват но няма пари, идиото
13
5
 
25
 
! Отговори
Джеймс Ваучер преди 4 години
Тоя ваучер за 100 лева ще ви стигне само да си платите паркинга за 4 дена или за една вечеря в мутроресторанта .... а през всичките останали дни ще ПЛАЩАТЕ като поп с личните си спестявания и ще помагате на бай мутряга да събере парички за новия му поръчков джип и за "белото" дето го шмърка всяка вечер .Илати ва. На първа линия ... имами и безплатни нИща ... морска вода , например . С овкусители и подобрители дабавени от местния завод или канализацията на хотела изливаща се директно в морето.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митрите бяха много ербап като строиха грозилищата си по плажа, а сега реват спасявайти нъъъъ.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост на дебелия с торбичката на супермаркета. Откъде накъде с парите от данъци ще се спонсорират мутрохотелиерите?
10
1
 
22
 
! Отговори
аз преди 4 години
Тия не разбраха ли, че чужди туристи нема да има. Както тука се опитват да накарат хората да ходят по родните курорти това лято. Така и там. Разликата е, че там си харесват родните курорти, а тука ги ненавиждаме. Даже и да отворят тая година всички хотели, те са толкова много хиляди и хиляди, презастроено навсякъде. Че почиващите българи трябва да се 5 пъти повече, че да ги запълнят.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...avansovo pari na bg fashist hotelieri?! ....po-dobre na nacist casino royal...
8
1
 
25
 
! Отговори
не разбрал преди 4 години
тоест наливат едни 300 милиона от бюджета (нашите даньци) в хотелите на мутрите по морето?! Защо?
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето хора не се страхуват от този грип. Който се страхува да си седи вкъщи ако иска и 10 години и никой няма да го зарази. Защо всички трябва да се съобразяваме с разни хипохондрици и откачалки? Вие знаете ли, че от диария всяка година умират над 2.5 милиона човека, а от този вирус засега 150 000? Що не забранят сран*то???
6
1
 
12
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
тава Патреотите умора нямат
5
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 4 години
Изсмях се. За какво са им тия въшливи ваучери, като те не върнаха стотици милиони от парите дето си бяха платили хората авансово за почивките? И вмето да ти ги върнат казаха познайте какво - вземи тоя ваучер. Ха-ха.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Za 9 mai vsichki bulgarski grajdani i seliani na religiozen automobilen i traktoren turizam v Bankia ... :-)))
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"над 290 000 души по данни на МТСП са останали без работа до момента"Чакай бе, Бочко каза че 40 000 били безработните и той на половината намерил работа. Сега ВМРО говорят за 290 000? Ауууууууууууу... Някой лъже, ама кой?
2
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ваучери, маски, цял маскарад,мутрите с маски, иначе глад,мутрата със два пръста чело,гледаща страшно за паркоместо.