Лято 2020 с ваучери и безплатни чадъри, започва най-рано от 1 юли (ОБЗОР)

Матурите ще се забавят, без балове и без първенства засега
82
Лято 2020 с ваучери и безплатни чадъри, започва най-рано от 1 юли (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Безплатни чадъри и шезлонги обеща държавата за летния сезон на 2020 година като мярка за възстановяване на туризма, засегнат от коронакризата. Кога ще започне той обаче е най-голямата въпросителна, като засега оптимистичният вариант е 1 юли.

За сезона ще се ползват и ваучери за почивка с акцент в подпомагането на туризма. Подробности ще бъдат дадени в следващите дни, но със сигурност ще се предоставят на хора, платили данъци и осигуровки, и за ученици.

За момента ДДС за туризма остава 20%, въпреки че в коалицията няма единно мнение за размера на данъка.

Ресторанти, басейни, музеи на открито

Минимум 1,5 метра пък трябва да бъде разстоянието между масите в откритите площи на ресторанти, кафе сладкарници и питейни заведения, които отварят от утре. Разписани са строги мерки за дезинфекция, обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

Плувните басейни, за които от вчера беше разрешена работа, трябва да слагат чадъри на поне 5 метра разстояние.

С новата заповед от днес се допускат и посещенията на музеи на открито при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Строителство

За тази година ще се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни. Именно в ускоряването на големи инфраструктурни обекти държавата вижда един от начините да разреши проблема с безработицата, стана ясно след Коалиционния съвет днес. Обмисля се отново да има подновяване на програмата за саниране, но с поне 30% участие на етажната собственост в разходите.

Спортът

Правителството е готово да приложи всички практики за националните първенства, според схемите в други държави. Ще се насърчава обаче индивидуалният спорт на открито при спазване на мерките за защита и дистанция.

Ясли и детски градини

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Обсъжда се кои да бъдат отворени и евентуално персоналът, който работи там, да е по-млад, за да се генерира по-малко риск.

Отварянето на кината и тетрите
също ще зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.

Образование

12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат матурите, в които ще бъдат включени по-малко теми. Получаването на свидетелство за завършено образование ще се забави само с 4 дни, за да нямат проблеми завършващите с кандидатстването. Балове на този етап няма да се провеждат.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български език и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда.

По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Яворов, "По жицата" на Йовков и "По жътва" на Елин Пелин. По математика няма да има задачи, свързани с неравенства и успоредни.

Няма да се удължава учебната година за нито един от класовете. Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване. Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

До средата на месеца ще има яснота и от университетите как ще приключи учебната година за студентите и как ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.

Транспортът

Контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове в България преустановяват дейността си от полунощ.

"Синя" и "Зелена" зона в София ще бъдат възстановени от 7 май, четвъртък. Поетапно ще започне и нормализирането на графика на градския транспорт. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото.

Днес правителството внесе в деловодството на НС поправките в Закона за здравето, който урежда мерките след прекратяването на извънредното положение. Очаква се депутатите да се съберат в петък, за да ги гласуват на първо четене.

Целта е предпазните мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса да останат в сила и след изтичане на извънредното положение на 13 май.

Правилата за карантина ще останат, докато прецени здравният министър. Запазва се и 14-дневната изолация за влезлите в страната.

Социално-икономическите мерки, които бяха въведени заради COVID-кризата, ще са в сила два месеца след края на извънредното положение, а някои - и до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я че почивам в хотела на Валери Симеонов Балевски!!! Или на Милен Велчев !!!
30
1
 
8
 
! Отговори
Мюмюнчо преди 4 години
Хаха а до сега къде бяхте ве бирници ни ва срам,сега за 5 човека и зaднитe cи чacти ще дадете!
29
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХО-ХОАбе вие наистина сте много прости!Какво море, какви чадъри???Вие полудяхте ли??Няма да има нито море, нито хотели нито ресторанти.А тези които твърдят че няма вирус и всичко е една голяма измама ще кажаче наистина съм изненадан в 21 век да има толкова глупави и неграмотни хора.Точно като тези сте които твърдят че земята е плоска.....
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната схема за кражба! Стига само са ревали тия мошенници, добри заплати ли плащат пълните данъци ли какво? ДДС за туризма не е ли 9%?
27
3
 
13
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Някой ша *** светне ли ква е реалната икономика в България,щот на запад и те не знаят за такава,да не би да е източване на еврофондове,автосервизи и барчета,не знам само питам.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой лyд ще иде на "почивка" с ваучер за 200 лева и ще доплати 2000... Верно има балами, ама те са колкото да напълнят един хотел. Другите 680 хотела какво ще правят?Отделно ми е интересно пък на една пенсионерка с 200 лева пенсия - какво ще го прави тоя ваучер? А бай Хасан с каручката и магарето?
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точи, точииии то бюджет не остана и тия тупани наши хора, трябва и от тях да се вземе отчисление! Га гониха българите и се подиграваха всичко беше ок, сега да ги спасявали, наглеци. Има ли сезон навсякъде ама при мутрите, чалгарите и бетона не!
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия ваучери. Стига! Ще се похарчат десетки милиони, ако не и стотици - а голяма част от хората няма да ги ползват. И какво? Спасили сме няколко хиляди сезонни работни места, които ще ги няма Септември?Тия пари да се налеят в реалната, целогодишна икономика. Не да ги изсмучат хотелите за месец и половина, пък после да затворят и да уволнят персонала...
23
2
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Значи българският данъкоплатец ще спасява сезона на *** по морето с парите от своя джоб?! Ваучери за почивка... Тези престъпници колко още схеми ще измислят за ограбване на населението...
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М дааа, защо не дадат ваучери да подпомогнат българското животновъдство и земеделие ами ще подпомагат отново богатите! Абе на един му дадоха 75 мил. да видим и на тия колко ще дадат.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубаво източване на държавния бюджет ще падне...машала
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваучърите са просто начин да се източат едни пари или да се финансират едни наши хора срещу някакви услуги. Това с "мъртвите души" е измислено отдавна.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпомерТочно за "безплатни" ваучери никой няма да ревне. В тая ситуация или хората имат сериозни финансови проблеми и не им е до почивка, или отиват където искат, в който случай тия ваучери са им непотребни щото и самите хотелиери си признават, че само 10% от клиентелата им е българска. Ние много добре знаем какво искаме от нашите почивки и нито ти, нито министърката сте познали какво е то. А ние шутовете (образно казано) ги ядохме вече от българските хотелиери. Няма да повторим тая грешка.
18
0
 
22
 
! Отговори
Зори преди 4 години
Трябва освен безплатни чадъри да заплатят и по някой лев на хората за да отидат сред бетона, олигарсите и комплексари на така нареченото Черноморие. То не остана място за море от строежи бе.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия в коя вселена живуркат че мислят за туризъм. По всяка вероятност си имат парички и си мислят че всички са като тях. В нашият блок който е 18 етажен нито едно семейство не разполага с финаси за море.Едвам кътат за храна на децата си. Това знаят ли го тарикат сеяндурите.Повече от половината нямаха пари да си платят общите нужди за входа. Наложи се да взема заем за да платя таксата за асансьора и тока на входа за да не катерим 18 етажа пеша. Такива като нас са стотици хиляди ако не и милион
16
1
 
17
 
! Отговори
Повтарям преди 4 години
Безплатно е само сиренето в капана за мишки и наивници.
15
13
 
12
 
! Отговори
Иви преди 4 години
Ако съм концесионер - какво ще ме накара да изкарам чадъри и шезлонги без пари - не за друго - ама купувам 200 шезлонга - накрая на сезона имам 160 ... чупят се - никой от летовниците не ги пази , ако има силни бури - заминават и част от чадърите - и те струват пари... Е - за какво да ги излагам за да имам още загуби ... Не че ги защитавам - просто има две и две прави 4 ....
14
7
 
6
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Я той соца се връща,като не щете ваучери ще ви се раздават шутове,на лисицата гроздето и кисело,а определете се кво искате бе,ем ви се иска хем не ви стиска,ако ви дадат без пари ще ревнете конспирация,ех пуста тоягя.....
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетили са се да подпомагат туризма, след като превърнаха цялото черноморие в септична яма. Смях.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че го преживеем некоа и друга годин и без море, чадър и ресторант. Който не мой чека да оди, *** само дан прегори.