Отваряне на забавачки, кина, театри - според данните за заразата

Дончев: Терминът "извънредно" генерира душевно безпокойство
91
Отваряне на забавачки, кина, театри - според данните за заразата
Снимка: БГНЕС

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира темата с думите, че не може да обещае конкретна дата.

"Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерирам по-малко риск", обясни той пред bTV.

Още по темата
Отварянето на кината и тетрите зависи от хода на заболяването.

При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях, стана ясно от думите му.

Дончев очаква всички депутати да гласуват "за" промените в закона, които МС предлага след отпадане на извънредното положение на 13 май.

"Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит - всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин "извънредно" генерира душевно безпокойство", смята той.

По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

"В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път - от това да се подготвим - внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация", каза Дончев.

Вицепремиерът посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. Той уточни, че сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм.

"Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме", посочи още той.

Дончев посочи, че никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика - един през есента и друг през зимата.

"Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
22
 
! Отговори
Цени Парно преди 4 години
Готвят ви нова секира парно и ток, парно задължителни дистанционни уреди, всички ползватели на дистанционни уреди се оплакват от драстично вдигане на цени с 20%.Не само че не ви намаляват цената на тока с 40% - на парно с 50% - защото газ падна с 58% общо, а нефт с 400%, а кър$лежите искат от 1 07 ново увеличение на нощна със 70%, дневна 2%.ГРАБЯТ ВИ НАГЛО, ЦИНИЧНО И АГРЕСИВНО, същото е с цената на масов бензин.
59
0
 
14
 
! Отговори
Цена Парно Ток преди 4 години
От 1 май, цена газ падна с нови 12%, общ спад 58% - защо цената на парното не намаля с 50%? (един от компонентите ви бил мазут- производно на нефта, барел петрол падна от 120$ на 25$ - 400% - намаление)Защо цени на ток не падат с 40%, а искат от 1 юли нощна увеличение 70%, дневна 2%.ВЕЦ-овете са със 70% печалба, на перки и слънце плащаме гарантирано,с ХИЛЯДА се увеличиха играчите на скъп ток, не закрихте ТЕЦ1 и 3.Народът трябва иска цена парно с падане с 50%, ток с 40%.Кър$лежите ви ГРАБЯТ
58
1
 
20
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Да не е хванал - короната , че му се е сгьрчило така лицето
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е неудобно началните и детските учители да се хвалят че работят дигитално, защото това освен че е невъзможно е недопустимо за деца до 10г. възрастта. Да не говорим, че влачат персонал, който ги имитира и също внимава как да стане така че и заплата и отпуска и лятна ваканция да получава, тоест проблемите с вируса от негативи за едни да бъдат превръщани в позитиви за други.
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че каква стойност има мнението на този човек? Той лекар кога стана? И още повече - специалист по вируси и епидемии?Айде изкарайте един истински професионалист,а не поредният политик-калинка с услужлив език.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, този човек пък съвсем няма общо с професионализма, необходим за вземане на такива решения. Нито е лекар, нито, още по-малко, вирусолог или епидемиолог.То бива, бива да слагат калинки по възлови места, но нека поне не те вземат решения, които не са свързани с придоблитите от тях знания и умения.Хайде най-накрая ГЕРБ да пусне на първа линия истински специалисти! Омръзна ни който каквото се сетил - да го пляска в медиите!
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там където с приоритет да се отворят са кръчмите, а не училища и градини, държава няма!!!Престъпници и крадци ни управляват! :(((
53
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пущайте градините бе престъпнициии!!!окрадохте ни и прехраната!!!Никога вече герб!!!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 44 внимавай с квалификациите
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инструментът за унищожението на герб се нарича БСП!!!Чист прагматизъм!!!
50
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заразата скапва белите дробове и на децата та няма смисъл
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля да си оставя детето на детска а аз да отида на кино после на басейн :))) ама друг път
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дончев очаква всички депутати да гласуват "за" промените в закона, които МС предлага след отпадане на извънредното положение."
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И снимката ти генерира душевно безпокойство.
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тънп им го каза че ако отворят се очакват минимум по 3000 жертви на ден. Има го в статоията за САЩ.
45
4
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Ако ти се вижда гот - заминавай да го работиш. Само човек, който не е работил това и не евътре в нещата, може да прави такива прости коментари.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ееееВ новия обществен ред няма да сте като училищата. Това ще се промени. Гарантирам ти го.
43
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителките едва ли ще се съгласят да отворят градините защото ще ги заразят и после болнични 2-3 месеца или морга.
42
3
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Включително и персоналът да е по-млад... Ми внесете си, бе :))
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си развием колективния имунитет. Стига с тия генерали дето единият правил специални прегледи на другия пък после мо *** върнал чрез издигане в ранг. Поне Мангъров знае какво говори.