Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол

Не ги допускат до среща с работодателя им
Обновена: 6 май 2020 15:40 | 6 май 2020 15:40, Веселина Йорданова
155
Български работници бедстват на летище Шарл дьо Гол
Снимка: БГНЕС, архив

Български работници, които са заминали да си изкарват прехраната във Франция, не могат да напуснат летище Шарл дьо Гол от вчера сутринта.

Те са кацнали във Франция към 10:00 часа, като трябвало да бъдат посрещнали от местен работодател, с когото имат легален договор. Българите били около 100 души, като 30 успели да напуснат летището, тъй като техният работодател успял с адвокат да ги освободи от властите.

Други около 60 души обаче и до този момент продължават да са на летището, разказа пред Dnes.bg Сулия Адемова. Сред задържаната група са нейната майка, брат и леля.

Техният работодател не е допуснат от граничните власти до хората, независимо, че имат сключени договори.

"Вчера са ги разпитвали, независимо от мерките за социална дистанция са държани по 10 души на 4 кв. м. Няма столове, пейки, държат ги като животни. Взети са им документите, на повечето и телефоните. Заключени са в сейфове", твърди Адемова.

Тя допълва, че са нощували на самото летище, в нещо като пансион.

"За храна са им дали някаква каша и по една бутилка вода. Всички носят суха храна в случай на нужда, но тя им е била взета. Багажите им са отваряни. Граничните полицаи са им давали да подписват някакви документи, а представител на Червения кръст им е казал, че могат да се върнат в България при желание с утрешен полет. Защо да се връщат, след като имат подписани договори за селскостопанска работа", пита Адемова.

Тя се е свързала и с Външно министерство, като от там са й казали, че ще се свържат с посланика ни на място.

"Искам само някой да помогне, да не се държат властите там към хората като към животни. Не са крадци, а хора, които са подписали да работят в селското стопанство", завършва Адемова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щъкат където си искат и когато си искат, а ние седим в къщи два месеца без работа и пари. И треперим.
41
0
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Ако имаш предвид Уелс ,че е на запад и Ирландия- на северозапад-не ми се изпадаше в детайлност. Най-снобарските райони са около Лондон и района на Бъкингам.
40
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено посланика ще се задейства, но от сега си представям претенциите на мигрантите ни. И когато им се каза, че всичкото трудов мигрант, тръгва на собствен риск, тези какво си мислеха. В подобни положения договорите им не струват и хартията на която са написани.На мястото на Външно, ще ги прибирам само срещу декларация, за пълно плащане на разходите направени по прибирането им.
39
7
 
9
 
! Отговори
разкрихме ги пак преди 4 години
франсетата са едни големи фашисти. кеф ми е че хутлер ги гърбеше яко едно време. Например отделянето на Румъния от бг е станало с наглото напътстване на Наполеон по време на похода му.
38
1
 
51
 
! Отговори
мак преди 4 години
Франция пуска само тези, които имат постоянно жителство. Тези хора да се сърдят на измамилите ги и на себе си, че не са се информирали, а са хукнали без да мислят. Нощувалии са в пансион, а не под моста. Храната са им взели, за да не се внася евентуално зараза, и са им дали тамошната - какво повече искат? Стига са циврили.
37
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на Франция, държи яко границите и карантина на всички, а нашите цветарки минават като на парад през терминала и си пътуват с автобуси ала таксита.
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ги препращат към Индия
35
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИдеалистПазрите са на Изток. Отмяна на санкциите към Русия.ми той съвецкия съюз отдавна умря бе. Останаха само няколко портрета на Сталин за целуване.
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая история е много странна. Първо, защо изобщо летят тия самолети със сезонните работници - това е абсолютна дискриминация спрямо останалите хора, които са разделени от семействата или работата си и стискат зъби някъде. Второ, защо са пуснали 30, а задържали останалите. В това няма никаква логика. Имат ли всички документи, или документи имат 30, а останалите имат само обещания? Трето, на какво правно основание Франция ги задържа и то без да им осигури елементарни условия за престой в ареста?
33
0
 
2
 
! Отговори
KIT KAT преди 4 години
до 31-ви - англичаните може и да поназнайваш ама с географията си ....
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако очакват да са болни, ще ги дърбат там ако трябва 14 дни. Какво реват? Подписали ли са клаузи с новия работодател, че им поема лечението или да очакваме самолети с болни маааанги след около седмица?
31
1
 
26
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
Като ви се тръснат 100 номада да берат гюл и трябва да пазят 14 дни карантина,кво прайм в Бг
30
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сулия Адемова,там спрях да чета!!!
29
11
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Познавам англичаните много добре,наистина имат голямо самочувствие, като потомци на велика империя,но са учитиви, независимо дали лицемерно или не.Те просто обичат дистанцията,трябва да мине мнооого време ,за да те приемат и допуснат по-близко.Имамприятели англичани,много по-лоялни и съпричастни от някои наши сънародници.Всъщност в ЮК най-готините са шотландците,ирландците и тия от Уелс.Изобщо- на север са по стока,за разлика от Италия където северняците са надути,а южняците-по-бедни,но сърдечни
28
9
 
34
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Има изход от тези безобразия. Правителството да не опитва да пробутва заеми на безработните, а да вземе мерки за реформа на селското ни стопанство, кото е придобило недъгав колониален вид. Да се възтанови организираното зеленчукопроизводство и овощарство, както се възтанови лозарството и винопроизводството. Вижда се,че работници има. Пазрите са на Изток. Отмяна на санкциите към Русия. Стиска ли им на нашите управляващи, мислят ли за народа си? Могат ли щото друго освен да плашат и крадат!?
27
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много вероятно да са от нелегалните мигранти . Отиват там работят на черно , после тук взимат социани помощи . Властите ги спрели и сега всичките роми голям рев .
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как ше бедстват, ама къде са прословутите европейски ценности. Франция да не е пропуснала таз глава. Тоз евро атлантизъм само за нас ли важи.Я Външната Шекерова да каже
25
7
 
30
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Разбирам хората тръгнали да заработят някое евро щото тука няма откъде! Не разбирам тези, които правят организацията от-до, защо не свършат работата си както трябва докрай! Нали вземат едни пари за това! Набрали са тук кандидати за работа в селското стопанство на Франция, засилили ги със самолет нататък и ги зае+++ли! Знаят-"коронавирус" ги тресе навсякъде треската! Сега Ангелкова да ги спасява! А Гешев да подкара фирмата-организатор!
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че няма работа у нас та сега да ги спасяваме ....
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелее, не им постлали червен килим!Подписвали ,,някакви документи,,Камък,който се търкаля мъх не хваща.Най-много някоя инфекция.