Българите песимисти за икономиката, но одобряват Оперативния щаб

1/3 от българите смятат, че ще ни трябва повече от година, за да се възстановим
7 май 2020 18:45,
92
Българите песимисти за икономиката, но одобряват Оперативния щаб
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на икономиката в следващата една година. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си, а 27% са на противоположното мнение, сочи проучване на Тренд.

Още по темата


Стадният имунитет

В публичното пространство продължава дебатът по отношение на мерките взети в България и другите държави, и предприетата стратегия от страна на Швеция за изграждане на „стаден имунитет“. Мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% посочват, че стратегията на Швеция е правилна. Същият дял (33%) са на противоположното мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да преценят.

Доходи, работа, психично здраве

В проучването бяха зададени редица въпроси свързани с усещането на хората за психическото и физическото им състояние, доходи и работно място, както и определени притеснения.

Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните (52%) посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние.

23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено. Необходимо е да се направи уточнение, че разхлабването на мерките в последните дни и повечето възможности за излизане, ще доведат до динамика в тези данни.

Песимисти за икономиката

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите.

Битка за нормалния живот

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.
 
Именно усещането, че тази криза няма да бъде преодоляна много бързо се потвърждава и от притесненията на хората. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант/ кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% не биха се притеснявали. Две от тестваните опции имат по-висок дял на липса на притеснение – ходенето на работа – 59% посочват, че не биха се притеснявали, а 32% посочват, че биха се притеснявали. 48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
63% подкрепили работата на Щаба, а останалите 17 до 80% сигурно не са ги питали.
28
5
 
1
 
! Отговори
ваучермен преди 4 години
С ваучер във ръка + оптимизъм => в секта на мангъровците влизам.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От началото на годината в Швеция са починали 33 505 човека, а в България за това време- 36 697 ?! Не разбирам защо някои образи смятат, че в света хората умират само от коронавируса. Ние отдавна се задминали Швеция по смъртност на населението- с повече от 9% !!"-----Така е. Добавям само, че Швеция е 10 милиона, ние - 6. Та реално смъртността у нас е много по-голяма от 9 %.
26
2
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Аз съм песимист в три насоки:-икономика-кризисен щаб-PCR тест.Струва 132 лв. И се оказа не надежден.Оптимист съм,че карантинираха "братята" шведи в Ямбол!
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите наистина са и....и ако са хем песимисти за икономиката и едновременно с това одобряват седянката на бръснатите тикви.
24
2
 
15
 
! Отговори
КГБ преди 4 години
Тая статия е "тука има, тука нема". Иначе аз не познавам нито един човек който да одобрява т.нар. оперативен щаб, който и без това е образувание с неясен правен статут. Не разбрах от какво ни пазят, нито как ни пазят, но знам, че вече нямам права, а ако пък някой от вас има възрастен родител който има нужда от лечение ще видиди, че и здравна система нямаме.
23
1
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Ши са опраими ве. Как нама да са опраими .Его на Лилана вече са оправила. по един европроект на всеки и готово. Трябва само да си ,,визионер,, да знаеш от де ще искочи заека ,ааа европроекта ;)
22
1
 
14
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Ни щаба ни вреди на психичното здраве мразим ги не ги одобряваме
21
4
 
16
 
! Отговори
Кой? преди 4 години
Аз не познавам някого, който го одобрява. Явно съм марсианец.
20
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Мани мани..Не мога да си обърна главата от работа. Станал съм 8 и свършвам работа сега.Всички сървъри гърмят от трафика , оправям настройки , добавям тротлинг, клъстерирам базата...Ще има бонуси този месец, който няма работа да идва при нас.
19
1
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Абе стига с негативни новини, нека мислим позитивно. Ходя по компаньонки и се чувствам добре :).
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От началото на годината в Швеция са починали 33 505 човека, а в България за това време- 36 697 ?!-------При това Швеция е с 40% по-голямо население от нас.
17
9
 
12
 
! Отговори
Стаден интелект преди 4 години
Тъкмо научих магарето да не яде... и разчитах, че има имунитет в това отношение, а то днес взе, че умря...Подведе ме някакъв доцент... Магъров.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаххахаххахахахахаххахха това проучва от вестни "Полуправда" ли е
15
0
 
9
 
! Отговори
ами нормално преди 4 години
е 33 % да смятат , че шведите грешат и карантината трябва да продължи до дупка . тези са администрацията,лекарите,полицията...бе избирателите на герп които без да работят си получават заплатите.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верваме на такива проучвания. Особено за щаба хич не изглежда съмнително.
13
3
 
5
 
! Отговори
27240 преди 4 години
Това с възстановяването на икоомиката ме разсмива най-много. Кризата беше факт не само за икономиката в нашата страна още преди разгласяването на заразата. Тук се говори само за ресторанти, хотели и футболни отбори. Ако това е икономиката ни, просто не сии заслужава да говорим. Никой не е пресметнал, че е по-изгодно за всеки работодател служителите му да работят вкъщи. А най-големите френски автопроизводители вече въвеждат този начин за постоянно спрямо всички, работили така в карантината.
12
1
 
3
 
! Отговори
дървено желязо преди 4 години
Едното противоречи на другото зомбита!
11
3
 
2
 
! Отговори
Магаренски преди 4 години
Който не работи няма да яде.
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция, САЩ, Великобритания получават масов имунитет, скоро ще излязат да раздвижат икономиката, да се поомешат, да си вдигнат имунитета. Един на друг ще си плюят в сурата и ще се оправят по мангърския начин.