Адвокат: Мерките ограничават основни права на гражданите

Безумно законотворчество с ниско качество, определи Мария Шаркова
8 май 2020 10:16, Анисия Иванова
77

Народните представители се събират на извънредно заседание, за да дискутират и гласуват на първо четене промените в Закона за здравето. С измененията в закона се дава възможност министърът на здравеопазването да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в това число и изолация, след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Предвижда се със заповед да се обявява извънредна епидемична обстановка. Това каза за "България сутрин" адвокат Мария Шаркова и допълни: "Боя се, че издадените заповеди ще са противоконституционни, когато говорим за степен на опасност, трябва да имаме критерии".

По думите ѝ заразни болести има всякакви, току-виж на някой му хрумне да обяви степен на опасност.

"Не може законодателят със закон да делегира на министър да обявява такова положение сам, тези мерки ограничават основни права и свободи на гражданите", коментира тя за Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че за няколко дни, след заповедта за маските, са били образувани около 400 дела.

"Може в действителност да се увеличат делата. Мерките са важни за здравето ни, но това не оправдава това безумно законотворчество, ниско като качество. Два месеца бяха достатъчно време, за да се научим как да пишем закони и заповеди. Здравният министър беше ключов играч - 100-120 заповеди бяха издадени за два месеца. Досега бяхме в извънредно положение, сега ще сме само в положение", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хе хеееНе е въпросът само в ограниченията. Ние и сега сме ограничени по един или друг начин. Принципът на работа на един държавен механизъм се нарушава с подобни необмислени закони. Доколкото знам в Тайван начело на управлението на епидемията по подобен начин е човек с нужните опит и образование за това+огромно гласувано доверие. Всичко останало в подобна посока е абсолютно безумие.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Наистина ли ви плащат за тези коментарии, тъжно, мнооого тъжно...нивото е меко казано под плинтуса
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този адвокат, не му ли е известно, че законите по презунция са ограничения.
15
7
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #14, нямате представа колко сте прав! Надявам се от 14 май да отпадне ограничението за скорост в населени места, та да подкарам макларъна си в пълния му блясък.
14
9
 
33
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Тук се дава неограничена власт не на Министъра на здравеопазваето, а на Министър председателя! Министъра на здравеопазването наложи задължително носене на маски, след това ги отмени, отново ги наложи и сега пак са отменени.Той показа пълна неадекватност в преценките си и изпълняваше нарежданията на Премиера, чиято неадекватност е публична тайна.Именно на тези неадекватници се дава власт да се разпореждат със свободата на гражданите, без да се съобразяват с Парламент и опозиция.
13
14
 
16
 
! Отговори
КОЙ ПОРЪЧА преди 4 години
тази "адвокатка" ?
12
14
 
15
 
! Отговори
хе хеее преди 4 години
на българина все нещо му е ограничено, няма угодия.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3 ***, защо говориш на ***. Нямаш възпитание. Имай уважение.
10
0
 
7
 
! Отговори
Ауу преди 4 години
Тролчетата на Близалките бързо се настаниха в любимият ми сайт. Нещо са ги напъдили от там.
9
9
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
Стадото овчици беше сплашено от "невидимия враг", който наистина е невидим - няма го, набутано в кутийките си и само блее за още ограничения на свободата си. Няма и да прогледне. Поне в едно нещо са прави политиците - нищо няма да е същото, само че причината не е грипа
8
7
 
13
 
! Отговори
Адвокат Шишков преди 4 години
Граждани, не оставяйте така да ви тъпчат, завеждайте дела че и ние да захлебим.Сега промоция правим заради карантината.
7
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО АДВОКАТКАТА, НАМИРАМ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ТЕКСТОВЕ КАТО НЯКАКВА ПОРЕДНА ХИТРОСТ И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ОПОЗИЦИЯТА И ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА НЕ РЕАГИРАТ ЖИВОТА Е КРАТЪК И НЕ МИ ДОПАДАТ УВЪРТАНИЯТА
6
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този закон е поредното безумие. Това ще рече, че на един човек се дават права по негова едва ли не прищевка да ограничава правата и свободите на който му хрумне!!! Адвокатката е на 100% права, няма ясни критерии и това неминуемо ще доведе до своеволия! В този му вид закона сам по себе си е противоконституционен!
5
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех що не се съберат червените на протест, ама пусти страх, от къщи да се цъка във форума е по безопасно.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е. В случая се овлястява дадено лице да си играе с човешките права и свободи, а на всичкото отгоре въпросното лице дори не е квалифициран здравен специалист. Създава се опасен прецедент.
3
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огладняха адвокатите нещо
2
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че нали точно за това са мерките, ***! Да ограничават.
1
3
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Така е. И в други държави протестират за нарушаване на конституцията им.