15 хил. абитуриенти с молба – искат си поне изпращането

МОН е категорично, че за сега това е невъзможно
Обновена: 12 май 2020 08:29 | 12 май 2020 08:28, Нели Христова
70
15 хил. абитуриенти с молба – искат си поне изпращането
Снимка: БГНЕС

За випуск 2020 г. краят на средното образование ще изглежда по-различно от преди - няма да има нито пищни рокли, нито скъпи коли. Министерството на образованието реши, че балове тази година няма да има, заради опасността от COVID-19, а това не се хареса на много младежи, които цяла година се подготвят за този последен ден в училище.

В специално създадена група във Facebook близо 15 хил. абитуриенти са написали писмо до Министерството на образованието, с което молят правителството да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Младежите посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва дистанция. 

"Това е голямо, открито пространство, а ние искаме изпращане, не бал. Знаем, че балът не е разумно да се проведе и няма как това да се случи", казва Симона Бонева, която създава групата "Изпращане 2020", пред Нова тв.

Но засега Министерството на образованието не може да си позволи да поеме отговорност за здравето на над 50 хил. зрелостници.

"Най-ценното според мен не е да броиш до 12, а да предадеш училищното знаме. Това може да стане и виртуално", казва зам. министърът на образованието Таня Михайлова.

"Няма как в момента да кажем нещо, което евентуално не би се случило", допълва тя.

А обстановката в момента не позволява струпването на хора в училищния двор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абитуриентски балове се правят по цял свят, не са наш патент.Навсякъде можеш да видиш и елегантни абитуриенти, и кичозни. Сред елегантните тоалети има и много скъпи, има и такива, които струват колкото обикновено ежедневно облекло.Каквото има в обществото, това има и на абитуриентския бал.
18
1
 
9
 
! Отговори
M.I.C. преди 4 години
Няка си не разбирам аргумента им, че понеже мястото било "открито и голямо" нямало проблем. Колко да е голямо като се напълни с баби, дядовци, роднини, приятели, учители на завършващите.Или може би имат в предвид, че ще се "изпратят" сами. Едва ли.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зрелостен изпит" идва от зрелост. Това, че децата не разбират, че купонът им няма никакво значение, и че могат да са щастливи и без купон и без ненужен риск е проявление на това, че още не са достигнали зрелостта си.
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчета и момичета съберете се в двора на училището и си организирайте нещо скромно, после седнете някъде на заведение и се почерпетеНедейте да чакате нещо от сегашните управници, те могат само да забраняват и тормозят, но не и да мислят за обикновените хора хора като вас. Това да ви е първият и много ценен житейски урок - бъдещето е във вашите ръце
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"15 хил. абитуриенти с молба искат си поне изпращането"Ще им мине.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи тая година има шанс да не станем свидетели на изкочили до кръста от колите пияни, заляни крещящи пешлемета. Няма да има надути клаксони и бясна чалга, което е чудесна новина.
13
5
 
32
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
И какво толкова е станало? Завършили са Кеймбридж,Оксфорд,Йейл???Половината завършват полуграмотни ,нотрябва да покажат рокля,купена с пари назаем, кола ,която е на някой градски гъзар....А родителите две години ще нагъват картофи и кисело зеше за да им платят малоумието...
12
13
 
13
 
! Отговори
Аз съм за преди 4 години
Децата сами осъзнават, че баловете каквито ги познаваме от последните години няма да се случат - коли, чалга и показност. Единственото, което искат е изпращане в училището на открито! Както могат да ги затворят за 8 часа по време на матурите така могат и да ги пуснат за 20 мин. да им остане спомен от "последния учебен ден".
11
7
 
19
 
! Отговори
Рени преди 4 години
Винаги съм считала, че абитуриентски бал, сватба и войнишко изпращане със стотици роднини, познати и непознати е ненужно изхвърляне и простотия. Доказала съм го като не ходих на абитуриентски бал/ 1980 Г/, на сватбата бяхме общо 18 човека, а войнишко не съм правила... Ама, простотията и глупостта умора нямат...
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на времето когато трябваше да ми дадат дипломата от Икон.Университет Варна беше 10.11 дадоха ми я от канцеларията като бланка ненужна хартия без тържество без нищо..та и вие такъв късмет сте имали.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да се благодарят на короната, че ще е спасила няколко пубера от пребиване с висока скорост.
8
10
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Може и без. Няма да ни липсват надутата чалга и крещящите и стърчащи от шибедаха тийнове.
7
8
 
25
 
! Отговори
Лигач преди 4 години
Изключително голям праз! Нямало да пищят и да се пръскат с бира. Това е нечовешко!
6
3
 
22
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
До АнонименБългария е страната на неограничените простотиЙ !!!Това "Й" го сложих нарочно, че стана масова практика
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е логиката да работят заведенията, кината, театрите, а учениците да нямат абитуриентски бал? Значи майките и бащите им могат да отидат и да пият две ракии, ама те не могат.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еднооо, двеее, трииии............дванайсееет- хайде на борсата за безработниии!YES!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче заведенията работят...
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се изпращат онлайн и в инстаграм
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха ама матурите са опасни, м да особенно като те мързи да почетеш!