Българските туристи не могат да спасят сезона, убеден е професор

Според него, ако сезонът пропадне, страната ще губи огромни пари
19 май 2020 15:52, Красимир Ангелов
66
Българските туристи не могат да спасят сезона, убеден е професор
Снимка: БГНЕС

Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона, категоричен бе проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред БНР.

По думите му за миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас.

"Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите", уточни проф. Маринов.

Още по темата
Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи. Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем, категоричен е Маринов.

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли.
"Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение", коментира проф. Маринов.

Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния
, посочи още Маринов. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България, допълни той.

Според специалисти България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотели на 4 етажа със септични ями може да видиш само на черноморието!А и в едни елитни квартали на столицата!Свикнал съм като плувам да ми е кафяво морето!
23
5
 
9
 
! Отговори
Жалко преди 4 години
Бойко днес продаде бг туризма и подкрепи гръцката икономика! Византийците му/ ни ....
22
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Българските туристи не могат да спасят сезона, убеден е професор..."С какво фактът, че е професор, допринася за истинността на твърденията му?От заглавието излиза, че става дума за някакъв си професор.
21
1
 
9
 
! Отговори
Благодарение на тури преди 4 години
зма този вирус е по целия свят и сега, пак ще го активирате или ще се появи нов...
20
0
 
5
 
! Отговори
врачанин преди 4 години
Как ве,аз лично 3 пъти че одим на море,само да са безплатни чадърите.Че помагам на бг бизнесо!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички е ясно, че тази година туристическия сезон ще е мижав.Хората си стискат парите, защото не знаят какво ги очаква тепърва. Удобно време за размисъл на хотелиерите и ресторатьорите. И през следващите сезони очакваме по-добро обслужване и по-добри условия.
18
0
 
11
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 4 години
СПАСЕНИЕТО НА ДАВЕЩИТЕСЕ---Е ДЕЛО НАСАМИТЕ ДАВЕЩИСЕ..... ХАХАХААА...МНОООГО СТАРА ИСТИНА!
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си поговорка българска за такива:''Научил се поп да яде боб,свършил се боб отучил се поп!!!!''
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв туризъм и сезон бе *** с'мотан?Или няма епидемия или спирате да говорите за ш'ибания туризъм, който ни натресе тази епидемия и криза...Професор... Кръгъл и'диот по-скоро.
15
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Че от 7млн да речем, 300к включително работниците.щ да отидат на черно море
14
0
 
31
 
! Отговори
1122 преди 4 години
Ама просесоре, ние и не искаме да го спасяваме нашето бетономорие.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но могат да спасят сезона в Гърция,което е прекрасно!:)))))
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОА ПРОФЕСОР НЕЩО НЯМА ЛИ ДА КАЖЕ ЗА МАШИНОСТРОЕНЕТО, АЙТИ И Т.Н, ТОЯ ТУРИЗЪМ КОСМИЧЕСКА ТЕМА СТАНА! АМАН! САМО ТУРИЗЪМ ЛИ ИМА В ТАЯ ДЪРЖАВА?
11
0
 
25
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Какво и дреме на държавата и по тази линия и на мене!?!? Те и без това мутролиерите не плащат данъци и едва им се откъсва от сърцето мижави заплати...
10
0
 
30
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Докарайте си английските пиянки, полските пиянки и други себеподобни амеби да ви спасяват сезона. Години наред ги предпочитахте пред нас.
9
0
 
21
 
! Отговори
алчно психо преди 4 години
Бреей от къде ги намирате тези "специалисти"-чуждопоклонници, дето сметката им ще излезе крива! След подобни изказвания, няма да ви стъпи българин на ***, а вие си чакааакайте наплив от чуждестранни туристи и 4 милиарда през ТАЗИ ГОДИНА.
8
0
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Отивайки при мутрите, Вие им пълните гyшите срещу мижава почивка.Така те стават още по-алчни, и догодина предлаганата услуга ще е по-некачествена !Няма да напиша как ви наричат, вас българските туристи, щото ще ме изтрият, блокират .
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега с 3 те милярда от миналата година да си спасят тази година ,а ние ще си ходиме на гръцко .
6
1
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Друг "експерт" пък се спаси, НЕскачайки от балкона на 3-тия етаж.Уж експерти, а нищо не казват за изпраните пари в ТуризЪма, прибрани в офшорни сметки !
5
0
 
24
 
! Отговори
Сезон балон преди 4 години
Не могат, но въпреки това, пак няма да отидат.

Спонсорирани публикации