Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева

При тези от 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%
162
Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Заемите за граждани за суми между 250 хил. и 500 хил. лв. нарастват за година с рекордните 24%, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд".

Още по темата

В края на март тези кредити са 3617 на брой, което е с 699 повече от същия месец на миналата година. Само през първото тримесечие, когато в средата на март беше въведено извънредно положение, увеличението на тези заеми е с 3,2%.

Заемите за суми между четвърт и половин милион лева обикновено са за покупка на големи и луксозни жилища, или за инвестиция в бизнеса от хора, които работят като физически лица - адвокати, лекари, нотариуси и т. н. Броят на тези кредити не е голям, но общата сума, отпусната от банките чрез тях, е над 1,17 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. За година броят на тези кредити нараства с 22,5%, а само през първото тримесечие те се увеличават с 4,2% до близо 34 хил. Тези заеми също най-често са за покупка на апартаменти, макар и не толкова луксозни като тези до половин милион. Оказва се, че покупката на жилища е основният двигател на кредитирането за граждани.

При заемите за домакинствата за суми между 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%, а тези между 10 хил. и 50 хил. лв. се увеличават с около 10%. При кредитите за граждани до 10 хил. лв. обаче има спад както в рамките на година, така и през последното тримесечие. За година броят на тези заеми намалява с 104 хил. Явно хората с по-малки финансови възможности ограничават взимането на кредити, тъй като знаят, че трудно ще ги връщат. Намаляват и заемите за граждани за над 1 млн. лв. - с 35% за година до 142 броя.

Фирмените кредити за над 1 млн. лв. обаче за година нарастват със 78 до 5158 брой. С тези 78 заема са отпуснати близо 1,7 млрд. лв., които формират почти целия годишен ръст на фирменото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм...покупка на жилища се вижда почти навсякъде в статията. Странно, почти всеки ден се опитват да ни убедят как всичко живо купува апартаменти и намсикво като имоти. И как цените на имотите се качват в щатите, противно на логиката...
131
5
 
21
 
! Отговори
Le6tan преди 3 години
До Анонимен 131Какво точно произвеждат в Пловдив - консерви лютеница? Резервни части за казанчета? Тоалетна хартия? Автоморга/скрапиране? Все стоки/услуги с висока добавена стойност. Туризъм 15% - да, от БВП има-няма 100 млрд. лв, от които 25% и повече са генерирани от ДДС + други такси. И средния турист на Албена е умрял от глад руснак, дошъл с подаянията на Путин. Сравни с Swiss, където средната цена на едно ски шале за уикенд е няколко десетки хиляди франка/долара. Голяма индустрия има в БГ
130
2
 
30
 
! Отговори
Геро преди 3 години
А какво ще кажете за безвъзмездните помощи на" закъсалите" горкички фирмички като шапо и син- автокъщата в с. Енево шуменско. Години наред лъжат хората със скъпи таралясници по на 600- 700 хиляди километра а всички километражи са превартяни на 150 хил.км. Сега ревеат за помощ.Самонякой да посмее да им отпусне и ще им скочим. Потърпевшите сме вече над 50 човека.
129
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Le6tanВъх, ти явно в Бг не си излизал от село бре. Мини разгледай около Пловдив индустриалната зона, че е по лесно. За другите няма смисъл и да отварям дума. Няма и силно развит туризъм, едни около 15% от БВП! Според мен е достатъчно, иначе се отива на вариант Гърция, пострада ли и сме до там!
128
5
 
8
 
! Отговори
Инфлация? преди 3 години
До ШопЗащо мислите, че сме свидетели на инфлация въобще (да не говорим за 20%-30%-ова такава през последните 2-3 месеца? Според мен това, което се случва в момента, е именно дефлация (намалено търсене, изчакване от потребителите, отлагане на разходи поради очаквани по-ниски ценови нива и следователно няма как да се покачват цените)...
127
8
 
7
 
! Отговори
Мамата преди 3 години
Нема да се плашите.Теглете банките си отиват всичките.
126
3
 
27
 
! Отговори
Le6tan преди 3 години
До МхмГолям си интелектуалец. Не е приятно, когато пишеш неща, които могат да бъдат лесно оборени. Но за това не съм иновен аз - чисто твой проблем си е. Радвам се, че си дововелн от икономиката в БГ. За умственото ми ниво няма как да прецениш, а и то няма много общо в този случай. Интересно е да видим какво ще ядат повечето хора в БГ следващите години, когато останат само лекари и адвокати да им смучат и последните левчета - само дано не си ти един от тях.
125
7
 
44
 
! Отговори
Къмпинг Веселие преди 3 години
Само че в кавички. Това е България! Наесен ще стане още по-весело, като почнат да посвършват спастрените парички и хранителни запаси. А като вдигнат шоково тока, парното, водата, таксите и глобите, което е неизбежно, веселието ще е вече повсеместно. И най-накрая, за капак (на кoвчeгa), като свърши и кредитната ваканция, веселието вече няма да има край! Спокойно може да заменим лъвчето от герба с вечно yxилен чepeп. Или направо с Чepeпa!
124
6
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Le6tanПроблемите в разсъжденията ти са от фактологическо и логическо естество, но в общи линии аз си говоря с хора с които може да става разговор. Обикновено го започвам и със случайни хора, с надеждата да има нормален такъв, но с времето разбрах, че бедността не е финансово състояние, а главно духовно състояние. Просто хора, които са изостанали безнадеждно в уменията и развитието си, се вкопчват за грешките си и с тях диалог е безмислен. Затова срещна ли такива спирам. Лек ден.
123
5
 
39
 
! Отговори
Le6tan преди 3 години
До Анонимен 124Това, което описваш, е всъщност много тъжно и вярно - именно там е проблема. Реалната икономика произвежда блага, дистрибутира ги (предимно за износ) и прибира кеш от чужди кленти. Лекарите в БГ въртят много пари - но това е само за сметка на бюджета, които източват през здравната каса + нещастието на хората, които са доста зле в здравословно отношение. Но няма заводи, няма силно развит туризъм, няма консултантска дейност, само един софтуеър докарва пари отвън сега ...
122
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Le6tanБрей, тия големи адвокатски кантори направо вече са за ожалване. Явно тия офиси, коли, общо благосъстояние и т.н. се правят с 1500 лв месечна заплата и оборот до 75 хил лева. Даже едностртарнно счетоводство сигурно си водят. Прав си, лекарите и те не са никакъв фактор. Шефа на веригата клиники си купи място на Цариградско шосе за има няма 40 милиона. Аз лично имам роднини с частна клиника. Въобще нямат оборот и пари. Както и да е. Нямаме допирни точки. Живейте си живота.:)))))
121
4
 
10
 
! Отговори
Le6tan преди 3 години
До МхмХаха - то за адвокатските кантори е много просто - изпрати ми линк на голяма българска адвокатска кантора, която превърта десетки/стотици милиони на година. Ти да не си случайно адвокат или нотариус, че приемаш реалността толкова зле? Лекарите за първи път чувам да се дават като пример за голям икономически фактор - виж фармацевтиката е друга бира.
120
4
 
8
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 121Основен признак на троловете е, че вместо да коментират нещата по същество се фокусират ЕДИНСТВЕНО върху лични коментари. Честито!
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 110:За него не знам, ала след като цял ден висиш да пишеш глупости из новинарски сайтове, поне не обвинявай други, че били неграмотни. След като от собствените ти публикации лъхат фрапантни грешки и проява на съвсем основна неграмотност. Припомни си поговорката за треската и гредата. Но предполагам, че от хора, на които им се привиждат Х-фили/фоби зад всеки ъгъл и коментар, човек не би могъл да очаква нещо особено. Или поне от теб лично.
118
9
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Le6tanТи нямаш АБСОЛЮТНО НИКАКВА представа за какво говориш. Не само, че допринасят за реалната икономика, но и в напредналите държави държи понякога дори водеща позиция. Интересно откъде ти е информацията, че български адвокати и пр не работят с международни клиенти. Това е ново за мен. Откога е така това? За нотариусите, освен примитивните ти "морални присъди" явно нямаш нищо смислено да добавиш.
117
8
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Инфлацията за три месеца е около 20-30%.Това беше идеята на коронавируса - бюрократите и партийците са изяли едни милиарди и сега бюджетната дупка трябва да се закърпи, като се разпределят загубите по всичките милиони православни скотове. Това е в европейски и даже в световен мащаб. Но може би и да е за добро, щото другия вариант е дупката да зине изведнъж и да се изколим. Така че паричките ви са обезценени с 1/4 до 1/3, примирете се и гилайте напред.
116
3
 
10
 
! Отговори
Le6tan преди 3 години
До МхмАко ти не можеш да разбереш, защо тази част от третичния сектор не допринася пряко за растеж в икономиката, това си е твой проблем. Тези три професии изпълняват подържаща роля. Тези професии щяха да допринасят за реалната икономика, ако, например, услугите на нашите адвокатски кантори, бяха използвани от международни компании, какъвто е случая с големите такива в Лондон или Ню Йорк. За нотариусите няма какво да говорим - те са кърлежи в БГ, които се хранят от непрекъснатите далавери.
115
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115"Има и друго тълкувание.Взимат половин милион в комбина със служител и оценител от банката с идеята никога да не го връщат.За обезпечение служи вписан несъществуващ или неимоверно надценен актив."Ако бяхте малко по-грамотни отсега ви виждам какви гешефтарчета щяхте да бъдете и съответно уволнени за злоупотреби. :)))) Нещо от сорта на 90% от банките в България са чуждестранни. За такова нещо техен служител ще плаща до живот, обаче на *** само далавери му се привиждат.
114
6
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Le6tanВъпросът ти няма абсолютно никакъв смисъл. Кой те упълномощи от мое име да правиш изказания, че се отнася само до "реалната" икономика. Сектора на услугите вече не генерира ли икономически растеж и ако е така откога и в кои държави?
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и друго тълкувание.Взимат половин милион в комбина със служител и оценител от банката с идеята никога да не го връщат.За обезпечение служи вписан несъществуващ или неимоверно надценен актив.