Два пътя на развитие пред коронавируса - какво ни очаква?

Проф. Татяна Червенякова, изп. директор на Инфекциозната болница
Обновена: 27 май 2020 12:27 | 27 май 2020 12:13, Анисия Иванова
22

В ситуацията на пандемия от коронавирус български, италиански и испански учени започнаха нов проект за фин термометър, измерващ температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения.

"Това е един експеримент, в който седи желание да се контролира издишания въздух при болните с астма. Инициатор на този проект е проф. Попов. В хода на инфекцията ние решихме дали не може по издишания въздух, неговата концентрация и параметри да наблюдаваме контактните лица на тези, които са хоспитализирани в болницата". Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" проф. Татяна Червенякова.

Проучването е на проф. Тодор Попов и вече е направено в Испания и Италия.

Проф. Червенякова посочи, че логото на Българското дружество по инфекциозни болести (БДИБ) е "инфекционистите преди крачка от инфекцията", но по думите ѝ това невинаги се случва.

"Ние наблюдаваме и антителата, както и клетъчно-медирания имунитет. Всяко едно наблюдение има смисъл в тази ситуация, но какво ще ни помогне и какво не - не мога да отговоря. Надявам се, че ще можем да преценим риска при контактните пациенти и те ще могат да бъдат хоспитализирани и наблюдавани по-активно", подчерта още изп. директор на болница "Проф. Иван Киров" пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и темата за някои дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици.

"Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. Всяко такова начинание в тази обстановка е адмирирано", каза проф. Червенякова.

По думите ѝ, ако има нещо, което се развива с бурни темпове, това са противовирусните средства.

"Бяхме в същата ситуация, когато се разигра т.нар. свински грип през 2009 г.. Тогава математическите модели сбъркаха, не е толкова лесно да се прогнозира. Има 2 пътя на развитие - постепенно вирусът ще намалява и ще бъде изместен от други инфекции, които циркулират. А другата теза е, че той ще съществува, ще върви заедно с вируси, които са характерни за есенно-зимния сезон", посочи проф. Червенякова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако този вирус остане с нас вечно с маски ли ще вървим? Вирусите и бактериите са предизвикателства за имунната система и ако тях ги няма няма да сме живи от най безобидното нещо ще умираме, тя отслабва.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. ---------Тази или не може да се изразява или будалка хората, но ев горното обяснение няма никаква логика.Прогнозите на подобни специалисти са от сорта "Или ше вАли или нема да вАли"
17
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакват ни все по *** решения на неграмотни корумпирани управници и все по *** статии.Темата отдавна е изчерпана. Сезонен грип.Всичко друго е пушилка за разпределяне на пари според начислени жертви и щети. Накрая ние ставаме донори или ако напишем жертви баце ще усвои още едни пари.За нас маски и мизерия.
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
сърца
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
"Сърза за изтръгване"
14
4
 
0
 
! Отговори
До Striker преди 3 години
Колега ***,Изместваш предмета на спора. Аргументът ти е ирелевантен. Въпросът с Тайван и Тибет няма нищо общо с рестрикциите против коронавируса, които спасиха милиарден Китай от демографска катастрофа. А западноевропейските либерални демокрации и САЩ го отнесоха ведно с колците.Апропо, Тибет се отърва от теократичния режим на Далай Лама, който се прикриваше зад будистки парадигми за окончателно и необратимо освобождение чрез смъртта (parinirvana). Докато Китай ги освободи тук и сега.
13
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До КонсерваторТака е. Но тези, които успяха да проникнат все пак в градовете, се струпаха в парковете и градинките. И понеже парковете бяха затворени за гражданите, коварната коронавиросна инфекция не успя да се разпространи!
12
0
 
1
 
! Отговори
Консерватор преди 3 години
До ЖороНе може да бъде. Вероятно са тръгнали да търсят обиколни маршрути. Който търси - намира. Добре че имаше КПП-та и на второстепенните пътища, иначе жална ни майка софиянска.
11
3
 
9
 
! Отговори
Striker преди 3 години
До Консерватор: За кое е пример Китай бе, ***?! За това, че прикри чумата почти два месеца или за това, че я допусна с варварските си простотии да ядат прилепи и подобни ла..на, м? Или за това, че постоянно крие и манипулира данните за заразата? Или затова, че репресира постоянно Тайван, Хонгконг, Тибет? За кое точно бе, ***? Света чака пари от тях, той ги дава за пример...ей затова чичо Тръмп накрая ще ги избомби и то заслужено!
10
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До КонсерваторТова не е сарказъм! Аз лично видсях на едно КПП на влизане в София в продължение на два часа и видях с очите си как тълпи от коронавироси се отказаха да чакат и си тръгнаха, а които останаха бяха върнати, защото не можеха да си попълнят декларациите. Факт!
9
15
 
2
 
! Отговори
Консерватор преди 3 години
До ЖороКолкото и да си саркастичен, истината прозира дори през сарказма. Само строгите мерки спират вируса. Китай е доказателство за това. А либерастките режими ще го отнесат в пълна мяра.
8
1
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 7Какви копейки, бе байно? Това си е чисто българска разработка!
7
0
 
8
 
! Отговори
Езиков контрол преди 3 години
Правилният израз е "на крачка пред инфекцията".Как можем да очакваме от хора, които не владеят базисен български, да са овладели основите на медицината.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дезинфектантите се поставят само ако са в шишета.
5
7
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Това са пълни глупости! Коронавироса може да се пребори единствено с КПП-та, декларации и служебни бележки. Експертите от правителството и НОЩ доказаха, че коронавиросите не могат да минат през КПП-тата, защото милиционерите ги респектират и прогонват. А за попълване на декларации и служебни бележки и дума не може да става, защото те нямат пръсти, съответно - не могат да пишат.
4
7
 
4
 
! Отговори
Преди крачка преди 3 години
е много интересен израз и семантически означава събитие във времето, което е на крачка след.Какъвто Доцента (Мангъров), такава и професорката.
3
7
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
А ако е сделано в САЩ?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е мизерия и кражби, как какво? И религията Терминал 2.
1
5
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Очаквани каквато Шефовете от Пекин - Кажат, Р0бе!!