Българите са сред най-пострадалите финансово в ЕС заради коронавируса

58% от европейците са изпитали затруднения
29 май 2020 18:31, Нели Христова
152
Българите са сред най-пострадалите финансово в ЕС заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз.

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията, показва проучването на Европейския парламент.

Около 58% от анкетираните в Европейския съюз са заявили, че са срещнали финансови затруднения по време на епидемията.

Анкета на Европейския парламент, проведена от началото на пандемията до края на април 2020 г., показва, че гражданите на ЕС, които съобщават за финансови проблеми, се оплакват най-вече от загуба на доход (30%), безработица (23%), невъзможност да плащат наем или кредити (14%), а 9% заявяват, че имат проблеми с купуването на храна за „нормално съществуване“.

Един на всеки десет европейци, изправени пред финансови проблеми по време на пандемията, заявява, че е потърсил финансова помощ от семейство или приятели, а 3% са заявили, че са изправени пред фалит.

Цели 69% от анкетираните от Европейския парламент са се застъпили за по-силна роля на ЕС за разрешаване на пандемичната криза, като най-голяма е подкрепата на тази идея в Португалия и Ирландия, а най-ниска – в Чехия и Швеция.

Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност по време на пандемията, а 22% казват, че са изцяло недоволни от проявата на солидарност в ЕС. Италия, Испания и Гърция са най-недоволни, а ирландците, нидерландците и датчаните са най-подкрепящи европейската солидарност.

Трима от четирима респонденти споделят, че са “чували, виждали или чели” за мерките, които ЕС предприема в отговор на пандемията, а една трета от тях казват, че знаят какви са мерките. Половината (52%) от европейците, запознати с мерките на ЕС, признават, че не са доволни от направеното до момента. Най-недоволни са Италия, Испания и Гърция, следвани от Австрия и България.

Сред 42%, които са доволни от отговора на ЕС на пандемията, повечето са нидерландци, финландци и датчани, сочи проучването на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петицата да хванете
41
1
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Тебе наричам гаден ще те закола със сърпа и родата ти фашисте
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой да назначи Продавача на цветя от дядо ти ли
39
2
 
7
 
! Отговори
SEREM u BANHALQNSKA преди 3 години
КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е П О Д Ч О В Е К ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 76 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА !
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кого нарйчаш гаден Ще те измета със селото
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичи го знаят Бойко Борисов назначил внука на братовчедката на тато за министър щото оня го назначил за негова охрана после го назначиха за главен секретар и кмет и премиер е някой ден като падне от власт и отслабне и когато трайно безработен стане премиер гладни няма да има и политиците ще отслабнат
36
0
 
19
 
! Отговори
в Испания преди 3 години
В Испания въвеждат 550 евро Безвъзмезден Базов Доход за всички хора с ниски доходи , но в нашата преса и дума не се споменава за това. Сигурен съм че на Винету и през ум няма да му мине да подпомогне българите с ниски доходи а иначе се бие в гърдите че бил европейски настроен.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И никой не пита защо" - заради *** мерки на марионетния щаб, и заради целенасочена политика на скапване на малкия бизнес...
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ден коггато гадните фашисти ги изметем от властта и някой трайно безработен стане премиер ще изравни нещата и няма да има толкова гладни
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pak revete za parii ama NQMA
32
1
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ПАРИ ДАВА САМО КОРНИ ...АМА НА СВОИ ХОРА!
31
1
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
МАРШ НА СЕЛОООО....ТАМ ШЕ СПЕЧЕЛИТЕ !
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ден когато премиер стане трайно безработен и раздава парите на трайно безработните и пенсионрите държавата ще е добре сега когато на власт са наследниците псевдо пожарникарите на тато и внуците на бабите братовчедки на тато са министри и кметова нещата са много зле и всеки които събере някакви пари и си купи билет емигрира
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да спечелят милиарди трима от ГЕРБ, трябва три милиона българи да загубят много.
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-пострадали сме си попринцп но имаме най-дебелите политици кото не дадоха и стотинка на трайно безработните от десетки години и пенсионерите
27
4
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Аз ви казах вече, Българя не е за такива мерки, защото е слаба икономика. Скъпо ще платят всички.
26
4
 
19
 
! Отговори
Стаден идиотиет преди 3 години
Обрахме ви без дори да разберете, ама много яко ви обрахме.Продължавайте да си стоите в къщи с маски и да блеете.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че са пострадали най-много - пострадали са българите, но не от коронавируса, а от некадърното управление на държавата.
24
7
 
4
 
! Отговори
СТИГА РЕВАЛИ ,БЕ.. преди 3 години
НЕМА ПАРИ ЗА ВАЗИ....КОМУНИСТИЧЕСКИ ХАЙЛАЗИ...ХА,ХА,ХААААААААААА...МАРШ НА СЕЛО ДА СИ КОПАТЕ ДОМАТИТО...НАЛИ ЗАТОВА ВИ МАХНАХА КПП-тата!ПАРИ--НЕМА!!!!!!ШЕ СИ ГИ ИЗКАРАТЕ , НА ПОЛЕТО ...ТРУДА Е ПЕСЕН!
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неееее тука в тая държава настъпи комунизъм!То и по дъртаците се усеща станали са абсолютно нагли и брутални, постоянно по магазините като ги видя викат удари ме!