Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни

Нужна е реформа в здравната система, категоричен е той
4 юни 2020 16:35, Анисия Иванова
53
Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни
Снимка: БГНЕС

Самохвалството е неуместно, повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни, смята д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов съобщи, че слага край на ежедневните брифинги и и се похвали, че страната ни се е справила прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Според него това, което успяха да постигнат властите в България за овладяването на кризата с коронавируса, не са успели да постигат в нито една друга страна в света.

Д-р Кацаров припомни пред БНР, че първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

Още по темата

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", припомни още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната: "Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка".

Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с много ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска.

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве", каза д-р Кацаров.

Той прогнозира увеличаване на прегледите и изследванията в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя какво предлага да въведем мерки за грип щом грипа е по-страшен.
24
4
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат за тези скъсата памет"29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено време"Чии са тези думи?
23
6
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
хаха, още един мангъровец излезе наяве :))
22
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 22Ти това къде го видя, прочете - каквото и да е?!Щото има и други преводи освен този на *** Христова /то пък един превод/! Пропуснал си изказването на Тегнел на другия ден! Освежи си инфото и пак пиши!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербаджиичетата се стягат за избори и хулят здравия разум и науката, че им пречи на вожда - Главан от Банкя
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведският модел моли шведите да му простят жертвите на глупостта.
19
14
 
12
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Най сетне един умен човек да даде реален коментар за неадекватните действия на Тиквата и поклоняващата му се компания от некадърници и измислени медици , които ни лъгаха 3 месеца !!!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният Мангър от мангърочалгарите, които лъгаха 3 месеца народа. Вече е забравил какво е мангърил по телевизора.
17
4
 
5
 
! Отговори
Умник преди 3 години
След дъжд да вадиш качулка е много лесно, но и безмислено.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния който прави вятър около себе си.А нищо не зависи от него и подобните му умници. А за да се впрегне в обществено благо да променя неща не му стиска, щото креслото му е удобно.
15
2
 
5
 
! Отговори
Е, добре е преди 3 години
Е, хубаво е да има и малко опозиция, де. Щото в Англата пък, не можеш да намериш и един , който напълно да подкрепя мерките им , ама на Борката му се направила капата.../перчема/А, и за който не е усведомен за поредната им издънка : Официално е забранен секса с друг освен със съпругата /съпруга ....и то само ако живеят заедно :))))).
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчоо де беше къде се кри когато хората вършеха работа а сега изпълзя да плюеш
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Швеция ЛендВ Дания възрастни хора няма ли? Там защо не измират?
12
2
 
6
 
! Отговори
Швеция Ленд преди 3 години
Тази Швеция вече се пее като мантра от всички препъри и паникьори.Там основно пострадаха възрастни хора със заболявания - които са жертва на всички грипни вируси, както и масово шведите "нов внос" - те представляват мнозинството от тежките или фатални случаи. Както е и при българските шведи.Осъждам расизма при вирусите, но при тях още няма #metoo и е много нетолерантна работата.Този малък детайл, между другото, е също толкова силно изразен и в други тежко пострадали страни - Англия и САЩ.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12И труповете къде ги скриха?
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е че из забраниха да правят вече тестове и да съобщават болните, ако кажат истината ще настане пълна паника, швеция е цвете, това тук е клане сравнимо с сребреница
9
11
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Този какъв доктор е?! 30 г. вече е повече политик, отколкото медик! И все е в опозиция!
8
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То имаше и един друг дето ни хвалеше Швеция. Там касапницата и в момента продължава.
7
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цирк "Коронавирус" прекратява представленията си поради нулев зрителски интерес, а собственикът на цирка Бацо от Банкя обяви фалит.Клоуните Венци Мурафета, Тодор Кантара и Ачо Локума отиват на борса с надеждата някой цирк "Коронавирус" отново да отвори за представления
6
7
 
17
 
! Отговори
айде стига преди 3 години
тая здравна система се реформира уж от 20 г и все сме си зле. Единственото което се реформира са нечии джобчета.

Спонсорирани публикации