Нови заповеди: Без дискотеки, барове и балове до 30 юни

Маските в магазините са препоръчителни, но не и задължителни
12 юни 2020 20:30, Нели Христова
110
Нови заповеди: Без дискотеки, барове и балове до 30 юни
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни т.г.

Четвъртата заповед касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Здравният министър издаде заповед за поставяне под карантина на пристигащи у нас лица, считано от 15 юни

Всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Това се посочва в Заповед № РД-01-334/12.06.2020 г. на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Изключенията за поставяне под карантина са детайлно разписани в текста на заповедта.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.

Обръщаме внимание, че до 15 юни действаща остава Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-331/12.06.2020 г., която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Обръщаме внимание, че до 15 юни действаща остава Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

До 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове

Считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.

Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-332/12.06.2020 г., която влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Обръщаме внимание, че до 15 юни действаща остава Заповед № РД-01-302/03.06.2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следват се конюктурните насоки, а не логиката. Това правителство няма нито един читав като министър потресаващо нагла група.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте спорили, пиите по една биричка "корона", че живота е кратък.Другата "корона" няма да я мислим и тя ще изчезне, както е дошла.
32
2
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
Откраднали сферите на Холивуд, с които правят монтажи на полицейски камери!
31
6
 
15
 
! Отговори
4444 преди 3 години
Не разбрахте ли че няма полза от лаене в мрежата. Не разбрахте ли трябва да излизаме и да ги измитаме тези жалки празноглави ***. Не ви ли писна да ви правят на маймуни Егати имовчия народ дето сме. Няма друга такава нация. Този какъв министър може да е. Той не може едно смислово изречение да върже
30
2
 
7
 
! Отговори
f преди 3 години
В момента църквата много долно лъже хората, че трябвало да се спазват Божиите заповеди! Спазват се само на светло! Че и тогава не напълно!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На изборите ще им се върне тъпкано.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе министре пр,ост и проза ли си, или нас ни правиш про,ст,и.Каква е разликата,от Италия,Ирландия,Англия.Кои пристигат,кои се карантинират,кой ги следи.Защо нифилмирате това без,у,мие.Защото идатизбори ,или Джиро пак е настъпилмачето по опашката.Коронен номер сър.
27
2
 
13
 
! Отговори
танер преди 3 години
а казината или там може да си джъткаш с маска
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е здравен министър колкото аз съм гайдар в шотлански оркетър!Защо до сега не видяхме едно нормално мнение на български виросолог - или кърпите, шаловете и забратките са No1 защита?В БГ-мола каква е нормалната "социална" дистанция - 1, 1.5, 2 или 3 метра от касата?От трети страни не може, но от страните с най-висок показател на заразност (Италия, Испания, Великобритания и САЩ) може;)
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй, много ще ви навреди ако празнуват тия деца. На открито кръчми може, балове на открито не. На закрито спорт може, балове не.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където мряха Ка то мухи без карантина Англия Италия Испания така ли!!а нали отварят заведенията и барове в сл.бряг уж полиция много ,Ко става ???
23
1
 
14
 
! Отговори
333 преди 3 години
Само въртят хората. Да си правят планове. Сега пък на 30 юни!! После ще кажат на 30 август!!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промените във тази заповед важат само за пристигащите българи ит тези държави а не за гражданите на тези държави,ето това е цялата измама,този е за разстрел
21
2
 
32
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
За идващите от Англия англичани няма карантина,даже са със предимство като пртстигнат а българите от същия самолет се слагат под каратина,пак казвам,пристигащите бриртанци във България не се поставят под карантина,поставят се само българите,това е безумие,това е измама
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като *** съм полегнал и си хапвам пържени мидички с пресен лук, като ги поливам с биричка "корона".Наздраве!
19
6
 
20
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Абе направо закривайте държавата !!! И без това не функционира като такава !!!
18
8
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Младежите ще нададат вой ...
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пенсионер може да иде на бар да се напие народ ае трайно безработен и гладува от десетки години и който намеир някви пари емигрира безусловен базов доход не дадоха затова народа се надява да паднат от власт
16
4
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Деменцийкакакво е закъсал?..-Та ДАЛАВЕРАТА си я извъртяха:-Едно парцалче10/15 см и две ластичета-ДВА ЛЕВА И ПЕТДЕСЕТ стотинки!!!!..При себестойност 25 СТОТИНКИ...дай Боже всекиму такава печалба!
15
14
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
ЧУМА! Корона вируса всъщност е ЧУМА! Няма лекарство. няма ваксина. Няма точно определени жертви. Очертава се да мори хората по света 2-3 години. Абсолютно точно ви го казах навремето!