Още 90 г. жените ще догонват мъжете по заплата, COVID-19 задълбочи пропастта

90% от хората все още имат някакво предубеждение спрямо дамите
Обновена: 14 юни 2020 08:58 | 14 юни 2020 07:43, Камелия Цветанова
223
Още 90 г. жените ще догонват мъжете по заплата, COVID-19 задълбочи пропастта
Снимка: Pixabay

51-годишната Самира Ахмед е едно от популярните телевизионни лица в Англия. Насочва се към журналистиката заради своята майка, която е актриса, писателка и водеща на кулинарни предавания за индийска кухня. Веднъж малката Самира я придружава по време на работа и остава възхитена от начина, по който всички останали бели хора в студиото се отнасят към нея. Тогава решава, че макар също да има по-тъмен цвят на кожата, това няма да е никаква пречка да бъде журналистка. И наистина така става.

Докато следва в Оксфорд, започва да пише за студентския вестник. След завършване става стажантка в Би Би Си, където бързо се утвърждава като добра репортерка, разказва „24 часа“.

Изпратена е да бъде кореспондент в САЩ. По-късно работи за “Дойче Веле”, британския Канал 4 и преди няколко години отново се връща в Би Би Си като водеща на новините. Миналата година обаче изненадващо тя завежда съдебен иск срещу британската корпорация. Причината е, че получава хонорар от 400 паунда за предаване, докато колега мъж взема 3000 за същата работа. Самира поиска 700 000 паунда неполучени възнаграждения за години, позовавайки се на законодателството за равенство между половете. И макар да не бе разкрито срещу каква сума бе постигнато извънсъдебно споразумение по казуса, телевизионната водеща стана вдъхновение за много жени по света да си търсят правата. По време на делото адвокатите на Би Би Си изтъкваха, че нейният колега е по-високоплатен, тъй като има “повече блясък в очите и е по-разчупен”, което съдът не прие като състоятелен аргумент и само засили съмненията, че към способностите на дамите все още се гледа с предразсъдъци.

Това всъщност се потвърждава и от нов индекс на ООН, който изследва равенството между половете. Проучването е направено в 75 държави, сред които е и България, и обхваща около 80 на сто от населението на света.

То показва, че въпреки десетилетията усилия да се премахне съществуващото неравенство около 90% от хората все още имат някакво предубеждение спрямо жените. Половината смятат, че мъжете са по-добри политически лидери, а над 40% ги посочват като по-успешни бизнес ръководители.

България е сред лошо представящите се в Европа по този показател. 77 на сто от българите признават, че имат поне по един предразсъдък, а 44% и по два. По-зле от нас са само румънците, при които процентите са съответно 86 и 61. На другия полюс са скандинавските страни, като в Швеция само около 30 на сто смятат, че жените не могат да са равнопоставени по някой показател. Педро Консейсао, ръководител на програмата на ООН, изготвила индекса, определи данните от изследването като шокиращи, тъй като показват, че хората само в шест от общо 75 проучени държави, са се освободили от предразсъдъци спрямо слабия пол.

Прогнозите на организацията са, че ако нещата се развиват по този начин, 67 страни, в които живеят 2,1 млрд. момичета и жени, няма да получат шанс за равенство до 2030 г. И това заключение е направено преди епидемията от коронавирус, която според бизнес анализатори има опустошаващ ефект върху перспективите на жените да имат собствена успешна кариера и да получават колкото колегите си мъже.

Изследване на британската неправителствена организация Fawcett Society е показало, че ако световната икономическа криза заради COVID-19 продължи дълго, на дамите ще са необходими още 90 г. да догонят господата по заплащане. Това е с 30 г. повече от предишната им прогноза. Причината е, че на милиони жени по света в момента се е наложило да не работят, за да гледат деца, по-възрастни родители или пък защото са в сектори, които са блокирани заради болестта. Такива например са туризмът, ресторантьорството, образованието и търговията на дребно.

“Смятаме, че неравенството на работното място ще бъде върнато десетилетия назад от тази криза, освен ако правителствата не се намесят, за да предотвратят това”, казва изпълнителната директорка на Fawcett Society Сам Сметърс пред “Гардиън”.

Според нея преминаването към гъвкави модели на работа, които заради пандемията в момента се въвеждат в някои фирми, е добра възможност да се помисли и как да се постигне равнопоставеност между работещите родители, а не нещата отново да се върнат към стария модел, когато майката е до печката, а бащата през повечето време отсъства, защото трябва да изкарва пари. А перспективата това да се случи е реална.

Проучване на Юнивърсити колидж в Лондон е установило, че 47% от майките вероятно ще изгубят своята работа или ще се наложи да я напуснат, ако и следващата учебна година обучението на децата ще се случва онлайн. “Жените влязоха в тази криза от икономически неизгодна позиция и се притесняваме, че въздействието върху техните доходи ще е най-сериозно, а перспективите за заетост ще са най-малки”, обяснява доктор Сара Рейс, ръководителка на изследователския екип. И до момента около 70 процента от хората с ниски заплати са от слабия пол.

“По време на криза работодателите са склонни да се връщат към конвенционалните начини на работа.
Бременността се счита за тежест, докато майките се разглеждат като разсеяни и по-малко ангажирани”, посочва Джоули Бърлей от неправителствена организация, защитаваща бременните жени. Тя допълва, че по време на епидемията вече се е видяла ерозия на техните права. Някои са били принуждавани да продължат да работят въпреки по-голямата опасност за тях, ако се заразят с коронавирус, докато са бременни.

Eкспертите смятат, че ще бъде жалко, ако промените, предизвикани от пандемията, бъдат в най-голям ущърб за жените. Според тях трябва да се използват поуките, които семействата са си взели, прекарвайки за първи път толкова дълго заедно вкъщи. Ако бащите са осъзнали, че животът им може да има друг вкус, работейки дистанционно и прекарвайки повече време с децата си, такава възможност да им бъде осигурена, а не да се робува на стари разбирания, че те са по-добри работници и затова естествената им среда е служебната обстановка, а не домашната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
Продължават да се изписват хиляди простотии само и само в подтекста да съществува думата "Ковид"
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм инженер в ИТ с 5 цифрена заплата. Правя интервюта за наемане на хора в нашата фирма. Недостика на висококвалифицирани кадри е голям в бг и нямам как ако дойде жена която е квалифицирана да я върнем. Истината е че последните 5 години не е идвала жена на интервю въпреки, че заплатите за позициите са минимум 5 хил лв. Дами няма как статистиката да покаже еднакво заплащане при половете при положение, че жените са концентрирани в сектори с ниско заплащане.
44
6
 
12
 
! Отговори
Факти преди 3 години
В най-тежките сфери на индустрията където се създава реална стойност работят предимно мъже. Добив на суровини, енергетика, транспорт, строителство, металургия, селско стопанство и т.н. Жените получават доходи от работа в отрасли свързани основно с преразпределение- всякакъв вид администрации, банки и др. подобни. С намаляването на парите за преразпределение ще намаляват и възможностите за равенство. Това е неизбежно с приближаващия крах на монетаристичните системи.
43
7
 
11
 
! Отговори
До 49 Анонимен преди 3 години
"жените са със 160гр. или 8% по малко мозък.. Няма как да бъдат равни и след 100хил. години.."Първите мобифони са били тежки като тухла, но не могат да се сравняват с възможностите на един сегашен смартфон тежащ само 170 гр. Същото е и с телевизорите. Генът на интелекта е женски и се предава чрез X-генома. Все пак Е..V..A е откраднала плода на знанието в Райската градина и дала на Aдaм да яде и той. Ако този ген спре да се предава на мъжете още в утробата ще cи oстанете с интелект на шимпaнзeтa
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статистиката на запад показва че в университетите в с най платените специалности като инженерни науки медицина и био технологии завършват повече мъже, а в специалности като психолигия и други такива ниско платени завършват повече жени. При това положение няма как жените психолози да изкарват повече пари от мъжете инженери и доктори. Жените трябва да първо да почнат да се обучават в специалности, които са по висока платени и тогава нещата ще се изравнят.
41
5
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
До "скандинавски експеримент"Абсолютно съм съгласна. Има професии, подходящи за мъже, за жени и такива, подходящи за двата пола. Но темата е заплащането.Във фирмата, в която работя, никога не са назначавани мъже. Работата е подходяща за двата пола.Доводите за това са, че началниците не могат да си "позволят" да плащат на мъж. Ей това не е ли дискриминация..?Фирмата е над 15 годишна.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако жените вършеха същата работа като мъжете на по ниска заплата защо бякой работодател би наел мъж? Истината е че жените заради отглеждането на децата нямат възможност да отделят достъчно време за работа и затова статистиката със заплатите е такава. Правилно е държавата да намали данъците на семейството така да се компенсират жените, за тази много отговорна функция.
39
8
 
17
 
! Отговори
мъж преди 3 години
С колежка в офиса получаваме еднаква заплата. За разлика от мен на нея и е позволено да закъснява, да си тръгва по-рано по безброй пъти на ден да ходи да си дооправя прическата и грима и разбира се нескончаеми лични разговори по телефона.Освен това тя сама със служебна кола не може да излиза, защото и е трудно да кара.Позволено и е да маниерничи, капризничи, да се държи надменно с колеги и контрагенти. Аман от феминизъм !
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът уважава жената, когато и тя уважава него! Факт е обаче, че упадъкът на едно общество започва от жените. За тези които казват, че това не е вярно, защото мъжете имат повече влияние върху обществото от жените, имам въпрос. Тези мъже кой ги е възпитавал, кой им е предал ценностите си? Не ми трябва отговор, защото е ясно, че обикновено това е майката.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпрос за 5 лв.Искаш да кажеш, че не са участвали и полицайКИ?
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скандинавски експеримент: Момчета и момичета възпитавани от малки в училище абсолютно еднакво без никакво разгарничение между половете накрая гравитират към различни професии. Момичетата към професии като медицинска сестра, учителка, шивачка, а момчетата към пилот, полицай, строител и т.н. Разликата между мъже и жени е не само физическа, но и психическа. Тя ни е заложена генетично от милиони години еволюция и няма да бъде премахната, колкото и да се опитват някакви нео-либерални извратеняци.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Прасе с каскаХа ха, жени миньори е имало в миналото, в по-бедните години. Поне романа "Жерминал" не си ли чел? Чак до 19-и век е имало жени миньори. В третия свят може да има и днес.
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените днес искат да пилят нервите на мъжа за някакви простотии. Простотии като: Защо не ми обръщаш внимание тази вечер? Ами, защото съм се утрепал от работа цял ден, за да може ти да се фръцкаш по фризьори и маникюристи. Защо получаваш повече пари от мен? Ами, защото съм строител и вися на 200 м от земята всеки ден, а ти си продавачка в магазин и се чудиш къде да се почешеш като няма кленти.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мени з съм имал такава шефка -*** половината дирекция
32
8
 
3
 
! Отговори
Продължение на 36 преди 3 години
Хем искат да задържат статута си на ценност, хем не искат отговорностите, които идват с това, а именно да се грижат за къщата и децата, и да уважават мъжа си.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената никога няма да е равна на мъжа, защото тя не иска да е равна с него, тя иска да бъде и винаги е била над него. Мъжете винаги са били заменими, докато жените са били ценни и пазени. На мъжът това не му пречи, защото знае, че е негов дълг да пази жените и децата, понеже те са бъдещето на едно общество. Обаче, на някои сфери и следователно на жените, които лесно се влияят, това явно им пречи.
30
7
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Жените си повишават заплатите като прекарват повече време в тоалетните в платено работно време ,защото пикаенето прав е по-бързо клекнал.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България мъж и жена на една и съща длъжност, с едно и също образование, стаж и т.н. получават едно и също заплащане! Всичко останало следва законите на природата. Който иска друго е извратеняк, защото се опитва да поквари естествения ред.
28
9
 
5
 
! Отговори
Въпрос за 5 лв. преди 3 години
По време на протестите в Щатите, либералните привърженици на мултикултурните общества се отдадоха на грабежи и унищожаване на чуждо имущество и кой застана срещу тях, за да спаси феминистките ви неблагодарни ***? Презираният бял, хетеросексуален мъж в униформа. Не го цените, унижавате го и затова ще загубите всичко, което приемате за даденост в момента.
27
6
 
4
 
! Отговори
кон Стипаций преди 3 години
"Какво да пишем , когато няма за какво да пишем ?!"Поредната "статия",в която се вихрят колосални анализи и заключения , базирани на история , измукана от пръстите !Поредната апокалиптична драма,която трябва да ни накара да се трогнем до сълзи ,нищо че е измислена с някои журналистически задни части !Важно е стодото да ахка , шашка и мисли в посока , наложена му от услужливите медии ...