Коронавирусът промени плановете за почивка на 2/3 от българите

Едва 29% смятат да почиват както обикновено, без да се съобразяват с COVID-19
23 юни 2020 19:35, Красимир Ангелов
55
Коронавирусът промени плановете за почивка на 2/3 от българите
Снимка: БГНЕС

Лятото вече е тук, но тази година туристическият сезон закъсня сериозно заради пандемията от коронавирус. Надеждите са, че сезонът ще може да започне сравнително нормално от 1 юли, но последните 10 дни показаха ново значително увеличение на случаите на COVID-19 у нас и това доведе до отменени полети с чужди туристи.

На фона на това все по-ярки стават надеждите в бранша, че българите могат в известна степен да спасят очертаващият се тежък сезон. Дали това ще стане обаче? И как коронавирусът промени нагласите на нашите сънародници за лятната отмора.

Още по темата
Екипът на Dnes.bg се опита да разбере какво планират българите за своята лятна почивка и ги попита: Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса? В традиционната ни анкета участие взеха общо 5408 наши читатели.

Резултатите показват, че едва една трета от сънародниците ни (29%) декларират, че ще почиват това лято както всяко друго и без коронавирусът да промени намеренията им.

Други 18% обаче декларират, че имат готовност за лятна почивка и туризъм, но ще вземат своето крайно решение с оглед на това как се развива ситуацията с коронавируса. 5% от анкетираните пък посочват, че вероятно ще заменят традиционната си почивка на море с такава на планина заради ситуацията и за да избегнат масовото струпване на хора по курортите.

Прави впечатление, че над 30% от българите не планират сериозна почивка това лято.
17% от анкетираните отбелязват, че сега не е времето за ваканции и пътувания и заради своята и на близките си безопасност няма да се отдават на почивки. За други 15% пък проблемите са финансови и те декларират, че биха почивали единствено и само, ако успеят да намерят пари в тази финансова криза.

16% от хората пък заявяват, че ще прекарат годишната си отпуска в собствена къща или вила
далеч от големия град и ще съчетаният почивката от работното място с домашни задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
Моя план си беше за Гърция и от преди. И си го изпълних.
18
5
 
7
 
! Отговори
A НАЙ-ВАЖНОТО? преди 3 години
Забравили са да напишат най-важното!Вируса показа че цените са 4-5 кратно надути и може да се изкара лято и на нормални цени! Не че съм тръгнал но..
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога последните 10г. не съм забелязвал много българи по Черноморието, предимно таргета е наркота и със социални помощи от Запад, тук таме някоя плейметка с батко си...Разбира се и те са въздух под налягане, но реклама.Лоша реклама няма, както е чул неандерталеца.
16
9
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 6 (ceлтaк)А като живееш на село близо до река Велека какво работиш, ако не е тайна?Да не би да залавяш афганистански бегълци през турската граница и да ги предаваш на полицията за хонорар?А може би имаш леля в Америка, мултимилионер?
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧестноДнес се пробвах да резервирам апартамент на едно хубаво място на нашето море.420лв на вечер.Исках за началото на юли.Предложиха ми за края на август.Как да повярвам, че били празни хотелите, а българинът умирал от глад?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моята почивка?Ако си готина мадама, бих те закарал да посрещнем заедно джулая на морето.
13
1
 
14
 
! Отговори
Моята почивка? преди 3 години
Плановете за моята почивка са следните:Ще посрещам Джулай Морнинг на балкона на панелния ми блок в тих жилищен комплекс на София където живея.Без маска и ръкавици!
12
5
 
18
 
! Отговори
ТИКВУН преди 3 години
Плановете на българите за хубав живот се промениха преди 11г, когато на власт дойде БМБ - ТУЛУПА!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало сайта не е така...плановете промени гербаджийската крадлива партия с помощта на патриоти ДПС и воля
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да дойде бе човек! Спокойно! Питам защото съм живял 7 г да Дунав! И знам усещането да живееш на река като Дунав! От любопитство питам!-:) Честно!
9
1
 
10
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Велека , но моля ви ,не идвайте !
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Коя е реката до която живееш?
7
13
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе нищо не е провалила тая измислена коронка !-:) Август е далече още! Обзор ме очаква пак! -:) От години ходя там и не искам и да чуя за друг плаж камо ли за Гръцко!-:) Ходете там където познавате хората и ви е грабнало местото ! Обиколил съм цялото ни Черноморие като млад! Здравейте Обзорци! Пак ще си пием ракийката! Само живи и здрави до август!-:)
6
6
 
24
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Живея си на село , където реката минава на 200 метра от дома ми ,и там водя внуците и приятелите на плаж до един прекрасен вир !!Мъжете правим барбекюто , а жените салатите ! Не ми дреме за този вирус изобщо !1
5
2
 
22
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Каква почивка.. доста хора останаха без работа, който работи гледа да скътава пари защото не се знае дали няма да стане по-голяма криза. Аз имам платени 600лв. за резервация в Гърция, възстановиха ми ги като капаро, но в това положение не смея да отида на море. По-добре да изгоря 600лв. капаро от колкото да дам още 2000лв и после да не ми стигнат за нещо по-важно.. Имаме приятели с апартамент на св. влас, сигурно там ще почиваме.
4
6
 
9
 
! Отговори
71200 преди 3 години
До ЧестноНедей така, има родолюбци с постоянно растящи доходи. Това лято те ще се откажат от екзотичните дестинации и задгранините си вили и ще извършат своя благороден десант в българските хотели, на които им намалиха ДДС. Само наблюдавай новините...
3
2
 
6
 
! Отговори
Представи си преди 3 години
Коронавирус с 1000 леа = 500 ? на месец (чистачка на тоалетни в германия взема 2300?) и Коронавирус с 20 - 40 000$ заплата на месец - чудя се как се преживява коронавирус по-лесно!?!?
2
3
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
На мен не ми го е променил никакъв коронавирус а безпаричието...
1
5
 
48
 
! Отговори
Честно преди 3 години
И 0% българи ще отидат в хотелите на мутрите на нашето море след като разбрахме, че порция картофи са 10 лева.