Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
8
 
! Отговори
полит некоректен преди 3 години
мерките се спазваха от почти всички, с изключение на помашките и индийските райони - там, където те не признават България за своя държава. и като се говори за статистки, време е да се посочат точно конкретните места със зараза, брой лекувани неосигурении и защо точно се е стигнало дотам! у нас има цели райни/области, където все още няма случай на ковид - от какъв зор хората там трябва да страдат наново? кому беше нужна глупостта с КПП-та? Изолира се само огнището!
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При последвана проверка в социалните мрежи има информация че от 20 юли се връщат пълния пакет от забранителните мерки.Хайде честито да ни е да си седим вкъщи под възлавниците.
50
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всяко общество, стадо или голяма група хора трябва да има ред и правила, които да се спазват.В момента 50% си карат животеца все едно нищо няма.. Обаче има... и накрая всички ще се цупят и реват от новите мерки.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Футболните мачове са ти проблем, ама детските градини хич не са, така ли? Акад. Петрунов, скъсай си дипломата!!!
48
19
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Тези хора не разбраха, че с ограничения и маски не се спира разпространението на вируса, а се забавя само.
47
2
 
2
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
срещу Китайска БелоДробна ЧумоПроказа Уханска Смърт.Добър Вечер, Уханци! как е?!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С едно съм съгласен, а това е че властта съзнателно раздели хората с този ковид19!Икономиката и социалната държава никога няма дъ бъдат изградени при тези обстоятелства.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти какво дробиш и сърбаш бе, Неганьо? Филии с мас и бистра водица, като Чекмеджето?
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надробиш ли си ГЕРБ, сърбаш мизерия.
43
15
 
8
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Браво г-н Ананиев, браво Генерал Мутафчийски най-после чухте молбите ми!Заключвайте ги по домовете, че не се спряха, то не бяха плажове, Гърция, по цял ден се шляят по улиците, не носят маски, заключвайте всички до края на август или септември каквото решите! Искам да носят маски и на открито и да се върне глобата от 5000 лв за неносене на маска! Браво, много се радвам за решението Ви!КПП- тат са първото нещо което трябва да се върне и маските на открито и разходките безцелно по улиците!
42
9
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Супер мощният компютър на ЕС, който ще се строи в България по европрограма, може да си го наврете където си искате, защото едно телефонче на Huawei 5G, ще има по бърза скорост и информацията ще лети със скоростта на светлината, а европейския супертежък суперкомпютър наблъскан с техника няма да може да анализира и да реши една елементарна задача, като например парите в нощното шкафче на премиера от рекет и изнудване ли са, или това е компромат!Данчето е ромаската принцеса, премиера е ром!Мо!ЦРУ
41
16
 
10
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Утре пак ще ви кажат да си стоите у дома, този път за по-дълго. А какво ще удете си е ваш проблем, с какво ще си плащате сметките също. След някой друг ден, ще ви кажат и да не дишате, тъй като най-опасният щам на вируса е под формата на аерозоли и се запазва във въздуха доживот. Баламурниците в българия слушат и изпълняват чинно-поклонно...Британия се разбра с всички туристически дестинации и британците ще си карат нормална почивка това лято, само БГ "умници" продължават да затягат мерки хахаха
40
6
 
9
 
! Отговори
Гледайте обективно преди 3 години
Моите уважения към акад. Петрунов, но неговата сфера е със съвсем различна медицинска насоченост. Без да умаловажаван труда и достойнствата му, все пак е време да отстъпи място на доста по-младите си колеги, а не да се изяваява по медиите. Време е да си гледа старините, все пак е роден през далечната 1936 година.
39
10
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Селяни прости, стига с това лицемерие и с тези подмолни номера!Признайте си, че загубихте всякаква съревнование с китайските корпорации и банки, и сега единствената надеждса ви е, да спрете глобалната либерална световна икономика, която устройва Всемогъщия Китайски Велик Мъдър и Древен Дракон, който превзема всичко което шава и не шава на планетата Земя!?Китайците са колективни играчи и ще се борят до смърт, не са като вас подмолни масонски ездачи, които яздат собствените си народи!Ченг!ЦРУ!!
38
12
 
12
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Направо ми омръзна от този корона театър. Абе как така не познавам един човек, който се е заразил, да не говорим за починал от корона вирус.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нема вирооооосссс,нема...ама нема и държава,което е по-лошо
36
4
 
12
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
Тиквата имаше труден избор: дали да пуснат хора на мачовете и ученици на баловете, или да не ги пуснат, като при това губи 2-% на задаващите се предсрочни избори. И то взе единственото тиквено решение - да поспечели няколко гласа, пък после, ако ще - и потом.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаря Петрунов по какво е академик?Вместо да пле щи недоказани твърдения, да беше измислил лекарство или ваксина!Стига с тия медиини звезди-професори,академици и т.н. "терлици".
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка - нека!
33
4
 
7
 
! Отговори
До този,дето не преди 3 години
вярва.Ами като не вярваш на нашите,защо не отидеш в САЩ например?А-а,няма да те пуснат на границата.Защо ли?Вероятно много скоро няма да нипускат и в много други страни.Защо ли?Защото НОЩ са те лъгали,според теб.Не им вярвай и виси по границите.

Спонсорирани публикации