Празненства - до 30 души, без дискотеки и публика на стадионите

Част от мерките се връщат заради увеличения брой заразени
Обновена: 9 юли 2020 13:05 | 9 юли 2020 12:07, Веселина Йорданова
243

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика на открито и закрито. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата
Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове на закрито. Посещенията на открито се допускат при 50% от капацитета, спазване на дистанция от 1.5 метра и всички здравни мерки.

Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души - на открито и закрито. Мерките ще са до второ нареждане и влизат в сила от 00.00 часа тази нощ.

Заповедта за това на министъра вече е издадена, а причината за връщането на част от мерките е нарастването на броя заразени. Сутринта се е провела редовната среща с Щаба за ситуацията с коронавируса при премиера Бойко Борисов.

"Броят на носителите на вируса в последните 10 дни се увеличава и премина критичната точка от 200 души", заяви министърът.

През следващите дни не очакваме бройките да спаднат, даже може да има тенденция за ново увеличение. На тази база предложихме на министър-председателя и той прие да възстановим част от мерките, съобщи министърът.

Гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем към нормалните условия, но щом не става, веднага връщаме тези мерки, посочи Ананиев.

Сутринта във видеоконферентна връзка в разговора при премиера са се включили и областните управители. Според тях заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Тъй като между областите има големи разлики, се дава възможност те да прилагат свои мерки, обясни доц. Ангел Кунчев, като даде пример, че има области със заболеваемост около нулата, като Видин, Монтана.

Здравните власти увериха, че в момента здравните заведения имат капацитет и няма проблем да поемат болните. Ще се направи необходимото леките случаи да се лекуват вкъщи.

Ананиев информира още, че не предвиждаме реципрочна мярка на тази в Гърция, където тестват всички влизащи на границата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
11
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
До Наблюдатели от ЕU. Напълно съм съгласна с този коментар. *** Балкански не разбира от добро и за това ще се подхожда по друг начин. Само да не затворят отново планините и по-точно Витоша.
57
11
 
15
 
! Отговори
Баба Пенка преди 3 години
Жоро, момче, заради такава младежка дисциплина, държавата е в колапс, дори мъдри държавници като Генерал Борисов не могат да се справят. Изходът е да ви затворят с КПП-тата пак!
56
10
 
17
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
До *** 27"Дискотеките и баровете дават поне 50% от бюджета на държавата и затварянето им е престъпление! защо фабриките да работят а хората в заведенията да не могат да пият по една ракия! само мангъров ви каза истината!" Ти ли не си добре или мислиш, че всички, които четат този сайт не са добре? Вярно е, че * те тук са много, но не всички сме такива!
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагедия
54
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ли щяха да изглеждат нещата ако бяха казали на хората задължително да не носят маски и в никакъв случай да не спазват дистанция....
53
7
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Баба ПенкаТам ти е мястото. Стой си там и не си показвай носа навън, че някой "нов софиянец" да не кихне в него.
52
1
 
15
 
! Отговори
РОЙТЕРС преди 3 години
Ето, влязохме в СВЕТОВНИТЕ НОВИНАРСКИ АГЕНЦИИ - като държавата с най-лоша дисциплина спрямо covid-19. Сега нашия премиер-Слънце няма ли да се "похвали", че """хууубаво""" са ни """похвалили""" по света?!
51
6
 
6
 
! Отговори
Баба Пенка преди 3 години
Заради вас ще се гътна от чумата, мислех да живея до 100, мисля да не излизам поне до Нова година!
50
4
 
19
 
! Отговори
х преди 3 години
Г-н Ананиев, а на плаж в Росенец мога ли да ходя? Питам за едни 2000 приятели, които потвърдиха, че ще отидат в събота.
49
5
 
14
 
! Отговори
Баба Пенка преди 3 години
Защо новите софиянци отидоха да си работят от вкъщи в родните места? Сложете КПП-тата, не искаме да ни носят заразата провинциалистите. Аз се крия в моя апартамент на Докторски паметник и ме е страх да изляза!
48
12
 
5
 
! Отговори
Веселина Конова преди 3 години
До УжасенаКато си толкова ужасена, стой си вкъщи и си мишкувай. Под юргана е най-сигурно.
47
7
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Браво, това е проява на разум! Крайно време е да върнат извънредното положение, с пълна забрана за излизане. И броя на заразените веднага ще спадне.
46
1
 
24
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Просто е, но не е за прости хора! Нека всеки който не желае да спазва мерките, доброволно да попълни декларация, че се отказва да се лекува в болница, ако вируса го тръшне на легло. СТИСКА ли ви? :)
45
8
 
7
 
! Отговори
Математико преди 3 години
Над 4000 теста и 240 заразени (демек 5% от тестовете), оня ден 166 заразени и 2800 теста (пак 5% от общия брой)....и си е все 5%..Обаче изведнъж заглъхнаха далаверите на хунтата и народа се филмира с тъпотии. Прав е математико, че над 50000 хиляди са заразените в момента, тоест 90% от заразените продължават да си сеят зарази. Както казва Мангърката в момента ловим мухи.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видели какво направи бе оня с Пачките и Кюлчетата. Ти че си с празна тиква и пърпориш като трактор и вървиш с какво ти сипят е ясно. Ама защо правиш на луди поне пет милиона Нормални хора. Незнаеш ли че заразените които влязоха през летищата са над 200 000. Пуснаха ги оня Пулявия и МуФтафчииски за да делнете 812 милиона евро. Сега гориме пламтиме и ще Гръмнем.
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионирания счетоводител-крадец Дедо Кире се ошашави напълно.Вече и той самият не знае какви заповеди е издал и отменил, а пък Тлъстия му шеф - въобще.
42
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак антирекорд.Заради много акъл, сега пак в първи клас.Великден, на агне, насам-натам, като мухи без глави, а хората им казаха какво ги чака.Сега вгз.
41
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е страх да си седи вкъщи, не разбирам за какво са тези глупости?
40
4
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 години
ако са 31 какво правим, кой ще брои
39
5
 
15
 
! Отговори
Дойче Веле преди 3 години
Нали Ви го казахме - последния българин да загаси лампата (на премиерското чекмежде.)