Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно

Данните обаче не се представяли по убедителен начин
10 юли 2020 12:17, Ния Христова
66
Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно
Снимка: Pixabay
Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Това каза акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН, в ефира на bTV. 
 
Той подкрепи думите си с обяснението, че площта на страната ни е малка, следователно и границите между отделните клъстъри са започнали да се размиват. Доказателство за това твърдение е, че за последното денонощие най-много новозаразени случаи са регистрирани в София и Пловдив. 
 
"Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките - това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката", коментира акад. Петрунов. 
Още по темата
 
Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително.
 
"Първо - колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище е едно и съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме", обясни акад. Петрунов. 
 
Според него броят на положителните тестове не е показателен, не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна. Има и случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика. 
 
"Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки - носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти", каза още академикът. 
 
Той сподели, че подкрепя носенето на маски. Акад. Петрунов се аргументира с това, че маските намаляват пръските, които човек изхвърля при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици. А това също е от значение дали човек ще се зарази и как би протекло заболяването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
11
 
15
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Австрия ни хлопна кепенците, и Литва също? Следват други!Хората там гледат активните - 3181 за днес и смятат колко прави това за 100 000 население!При 7 000 000 население в БГ това днес прави около 45-46! Вчера бяха 29!За рискови се смятат държави с над 15 активни на 100 000 население!Ако някой не е наясно - заради 1200 лв клинична пътека ще се напъват до нас++++ане да вдигат бройките! Кой разбрал за фалшивите заразени разбрал!В интензивно са все около 30! Тъпата лакомия на дребно........!
35
13
 
8
 
! Отговори
атв преди 3 години
До СветозарАко всеки в България познава поне един починал от вируса, значи има поне 70000 смъртни случая.Това ли искаш за да повярваш.Интересно как вярваш, че земята е кръгла, щом не познаваш космонавт, който да потвърди. Или и това не вярваш?
34
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа вече всички държави са определили кои са безопасните за пътуване и туризъм и кои са опасните. Изненадааа... България е на ПЪРВО място по опасност от Коронавирус в списъците на европейските държави! Следват само Швеция, Хърватия, Люксембург, Румъния, Унгария и Португалия. Перфектен туризъм го очаква нашето Черноморие, няма що! Дори Италия и Испания са считани за по-безопасни. За Сърбия пък само Гърците се притесняват. Благодаря ви, умни българи! Заради вашето образование и мисъл е така!
33
3
 
7
 
! Отговори
Тоя вирус е създаден преди 3 години
Този вирус е така създаден, че все ще си го има. това е положението
32
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
За 2 часа от пускането на статията би трябвало коментарите да са поне 150!
31
2
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Статия с коронавирус в заглавието и няма 150 коментара! Това е антирекорд! Нещо не е наред!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н академика изгуби доверието ми, когато обясни една графика на шопски диалект.
29
4
 
2
 
! Отговори
селянин преди 3 години
на кой му пука нали има зрелища
28
10
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 години
Всички неверници казва,че няма вирус. Да станат доброволци към болниците. Ако няма вирус и те са прави, няма за какво да се притесняват. Само ще изгубят няколко дни безплатна работа. Но всички казват веднага с който съм разговарял .... еее то там все има с какво да се заразиш.... Всеки сам си кове съдбата. Като не искат да вярват - добре. Ама като се разболеят да не мрънкат, както правят винаги?! Всеки сам решава за себе си дали да вярва или не.Но да си запази мнението за него,не да го натрапва!
27
13
 
26
 
! Отговори
до Светозар преди 3 години
Гледай си овцете на село и не давай много акъл. Аз имам доста познати които преболедуваха от вируса, дори 1 починал, аз бях също болен на 27г. и го прекарах много тежко, не живея в България. Радвай се че вируса в България не е така разпостранен като на запад. Не пръскай неверни информации по интернет, до които нямаш никакъв допир, това че не си видял чували с трупове не значи че вируса не съществува и не е опасен. Като ти дойде на главата тогава ще те видим, до тогава пази себеси и околните.
26
12
 
12
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Ей цветозарчо,от,качалнико??!!Камиони с трупове ли трябва да се случат в България,че тиквеници като теб да повярват??!!Ако съм на Борисов,такива съботьори като теб ще ги арестувам лично и ще ги привеждам в инфекциозно отделение да се заразят,ама с целите си фамилии!!И като умре някой,ще те снимам с него,край ковчегът и ще направя рекламно пано с надпис майка му не умря от корона вирусът,а от лошата вода в Кюстендил!!
25
5
 
2
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
При теб Петрунов може и ана.но да се разпространи
24
35
 
20
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Март - април разбирам да се връзвате на тази измама, ама юли, да продължавате, да се връзвате е прекалено. Не разбрахте ли, че т.н. Коронавирус е една огромна измама и манипулация ? От февруари ни плашат, че ще се мре яко. Е, мре ли се яко ?Къде са хладилните камиони ? Къде са керваните от военни камиони с ковчези ? Къде са чувалите с трупове ? Къде са зимните пързалки - морги ? Колко човека починали от Коронавирус познавате ? Страшния вирус го има само по новините. Абсолютна измама е това.
23
0
 
13
 
! Отговори
иван преди 3 години
Ако работим, децата ходят на детска или у-ще и т.н. няма как да се избегне контакт
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно вирусът ще обхване 70 процента от България.Приемете го.Може да остагнете незасегнати, но не може абсолютно всички българи да се спасят от заразяване. Това е природата.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименФизически контакти как да се разбира - и секса да се избягва?става дума да не се *** съветски ***, както се случи вчера. Добрата новина е, че след няколко дни близачите ще са по моргите.
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние сега берем плодовете на мачоветеслед няколко дни ще берем плодовете на червената cгaн
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Беларус вече е по-добре от нас...имат 14 дневна карантина за влизащи от други държави...хахахаа....
18
8
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Има ли Ковид- отговора се крие дълбоко в МВФ- Там искат срещу отпускане на заем на дадена Държава -ТЯ да сложи карантина и да въвежда комендатски час- СЕГа вече МВФ искат и да спрат Правителствата да помагат на закъсали заради Ковид финансово фирми -защото били неспасяеми!! МВФ има милиарди залежали -и сега ще почне да ги ползва- Лихвите са безобразни! Клиентите са -Държавите! Ипотеката е- Земята им!
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да спрете коронавируса поне го признайте от щаба и кажете истината