Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата

Прогнозите ще са мрачни още половин година
15 юли 2020 15:54, Анисия Иванова
55
Купувачите на жилища се увеличават въпреки коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, чакайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи. Това каза Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти” в предаването “В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това компенсира очакванията за намаляване на цените.

“Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена”, обясни той.

По думите му потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил.

“Единствената логика, според мен, е, че риба се лови в мътна вода. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот”, смята Илиев.

Той посочи, че от друга страна при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка.

“Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали - 6 до 9 месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените”, добави експертът.

По отношение на хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, Илиев смята, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези кредити ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти.

По думите му условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми.

"Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми", обясни Илиев.

Той подчерта, че за разлика от времето на карантината, когато огледите са намалели с 85%, през последните 3 седмици отново има засилена активност на имотния пазар. 

Целия разговор гледайте във видеото


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
20
 
9
 
! Отговори
робовладелец преди 3 години
Цените на имотите нагоре! Браво ! Дойде им акъла на хората, че влагането на пари в автомобили, екскурзии , ядене и пиене е проста работа и не носи полза а само загуби.
31
5
 
46
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
Със сигурност. Половината офиси затвориха, а част вече освободиха плошите като изпратиха поне 1/3 от служителите си хоум. Ще се работи на ротационен принцип. Този хоум за някой е родният град, за други село, за трети морето. Населението се топи като лански сняг, новодошли няма, но видите ли интересът към кутийките расте с часове. Защо на подобни стария няма гриф платена реклама?
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорят си двама рибари, и първият разправя:- Свърши ми стръвта за риба и гледам покрай мен лайка. като почна да кълве на лайка и напълних багажника с риба.- Аз пък веднъж закачих нещо голямо дърпам и гледам фенер и още свети.- Еееее - взъмутил се другия на наглата лъжа.- Виж ще изгася фенера, но ти намали лайката малко.Та трябва малко с мяра да се лъже.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сериозно ли?негов колега, който от 2 месеца вече не е брокер/по разбираеми причини/, а земеделски работник си сее покрай другото и растения за пушене и го снабдява. Той и той ще вземе да си сее като се преквалифицира и той, щото и пари за акцизни цигари няма да има.
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статистиката от имотния регистър за тримесечие излиза тези дни, поне това обстоятелство да бяхте съобразили, като пускате такива статии. Нали до седмица ще се качи на сайта на имотния регистър статистиката за второто тримесечие и ще излезе, че лъжете. Пуксайте тези статии посредата на тримесечието някъде тогава се забравя до началото на другото и не е толкова очевидна лъжата.
27
3
 
39
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Гладна кокошка просо сънува! Населението намалява..доходите му намаляват..откъде таз навалица за купуване се появи?))))
26
1
 
29
 
! Отговори
сериозно ли? преди 3 години
ъъъ тоз Антон к'во е пушил, че очевидно е доста качествено!?!
25
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати лъжата. В бранша съм от 20 години по голяна стагнация не си спомням и през световната криза.
24
3
 
40
 
! Отговори
циникЪ преди 3 години
Горките брокери, вече от глад имат видения! :)
23
6
 
30
 
! Отговори
хахаихохо преди 3 години
Тия брокери яко са се напушили или нашмъркали ве ... Какви сделки бе? Всичко е замръзнало, и на последния будала стана ясно, че иде криза и то яка, особено в България, съчетана с политическа криза! Какви брътвежи за сигурни инвестиции бе , такова дране на кожи на собствениците на имоти готви държавата, че ще се молят някой да го купи, да се оттърват от разходите! Приключват стари сделки, а нови НЯМА! Братовчед ми е нотариус и коментираше, че за 3 месеца има 20 сделки, при 200 миналата година!!!
22
7
 
26
 
! Отговори
мхм преди 3 години
кой адекватен човек инвестира/купува апартамент в София? в Париж, Лисабон, Барселона и къде ли не апартаментите са по-евтини! с 2 клика може да го проверите. защо надувате балона?
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно бе,гледам веки километрични опашки се оформят пред брокерите за покупка на коптори!Трябва много да сте огладнели за да пишете такива небивалици!
20
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 3 И аз имам познат строител,малка кооперация 25 апартамента АКТ 16 Декември 2019гПродадени апартаменти - 1 брой , гарсониера на една сама жена , която е продала по-голям апартаментТова е факт , а брокерите могат да пишат и по две статии на ден
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята цел е 20 хиляди евро за двустаен в приличен квартал на София. Такива ще взема колкото намеря. Другите ги вземайте вие...
18
1
 
17
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Труповете Убито от Уханска Чума ли ги Купуват?! Или съкратените останали без работа?
17
2
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
До Пак там Е да де - начална! цена.ТЯ може и да е 2 лева,ама колко ще стигне...Така ако беше колко такива щях да имам по София и Варна
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашата търговска улица 1/3 от магазините и бизнесите затвориха.Спиралата тепърва започва.
15
0
 
43
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Сега е момента хора!!!! Каза момчето с фирма за недвижими имоти...Сега!!!, защото после видите ли 100кв.м софийски панелки от 1946г ще станат по 200000? :)И понеже сега банките дават и по-лесно кредити, и защото лихвите "май" се вдигнаха, та бързайте да си купите апартамент в тоя град дето и въздух няма!И защо??? Да припомним- "Щото" знаяча горе в статията, с фирмата за имоти, без приходи каза, че трябва сега да вземем.Мдааа, сега е момента!!!!!!!!
14
0
 
39
 
! Отговори
обективен преди 3 години
"След спад от 85% в търсенето ,сега има активност..." ,този мишок вече е глътнал вода.Просто е един от многото ,които се опитват да се хванат за сламката.
13
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е мрачна прогноза значи по-добре е да не купуваш защото цената ще падне. Нещо не се връзва статията.