Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 190Помниш ли псоледния референдум? Да ...
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 186Мечтите са безплатни ... то вие и без това пари нямате:))))
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРАКо бях "комунист" от хунтата, до ся да те бяхме издирили и да ти бяхме свили перките, не мислиш ли?
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гошко
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдум за ЕС и НАТО както в Англия, а не купени яничаре да налагат на народа. Освен това страната се обезлюдява и обескърви и се налагат ислямски, евреиски и католически ценности, защото в ЕС и НАТО преобладават католиците евреите и ислямите.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРДа копираш един линк и да ДОКАЖЕШ твърдението си, отнема около 3 секунди. Да "оправиш" жената изисква, да можеш ... абе чисто физически, което е съмнително, както и да има желание от нейна страна, ама с това отношение, не вярвам, че има жена, която да ти се навие, поне не и от "неплатените".
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРНе знам дали осъзнаваш, че ти, който си барман си черноработник, а не аз, който съм финансист.Не разбрах, колко ти е била месечната заплата за времето когато си работил в Нюрнберг?
146
1
 
1
 
! Отговори
В Европа преди 3 години
има много младежи, които разсъждават като ЕСССР. Родителите на повечето от тях са дошли от Турция Иран, Пакистан, Ирак и други с голямата мечта да бъдат в " Европа ". Много от тях дори са направили малък бизнес, обикновено търговия. Но техните деца вече гледат, че местните взимат по-високи заплати. И започват да завиждат, ама че тези хора стотици години са се борили на тази територия за да взимат тези заплати - не ги интересува. И отиват да правят революции и атентати... А родителите им се чудят
145
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много други държави като Полша , Чехия , Словакия , Унгария , Италия вече се говори за излизане от тоя *** нареч ЕС
144
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е провален съюз. Нищо добро не ни очаква ако останем в ЕС. Все по-зле ще става положението колкото и да протестираме и да колкото да сменяме управниците.
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До признахте най-сетнеПо турско? Ммм ... чакам Бойо да прави Батак, ама знам ли ...
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каквото и да си пише ясно е едно, ако ЕС те иска си стоиш , ако ли не е ясно. Борисов ще си стои още много години, защото ЕС и НАТО си го иска. Е другарите ще се напъват, защото Путин им е платил , ама файда никаква.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А министърката на туризма ходи на крака в Москва да се моли за руски туристо със 150 евро заплати да идват на черноморитео българите евроатлантици да им сменят чаршафите и да изкарат някой лев да не гладуват.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРКъм кой по дяволтие се обръщаш? Поне 5 човека те питат. И какъв друга може да съм ти аз? Ти за мене си направо враг. Такива като тебе СТЕ ОТВРАТ и СРАМ за странта ни. Айде ходи да миеш барове на "по ниска от датчаните запалта".
139
2
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
България е с най-високата смъртност в целия свят. Какво да говорим повече....
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРНе разбрах, какво търсиш в държава на такъв "отвратителен" съюз? Дай пример за по-добро място. Ако има такова защо не си там?
137
0
 
0
 
! Отговори
СТОЯН ГАНЕВ преди 3 години
ИЗРАЕЛ Е НОМЕР 1 -- КАК Е СТЕГНАЛ ПАРЛАМЕНТА СИ !!НАСЕЛЕНИЕ - 9 МИЛИОНА 225 хил. ЕВРЕИ : 5 700 000..АРАБИ : 3 500 000ДЕПУТАТИ : 120 !!ПАЛЕСТИНСКА ДЪРЖАВНА АВТОНОМИЯ - НАСЕЛЕНИЕ : 5 МИЛИОНА !НА ПЛОЩ ОТ 27-28 хил. кв. км (ИЗРАЕЛ + ПАЛЕСТИНА) == има 14 милиона и 200 хил. население !Палестина е уникуум -- 5 милиона навлека на площ само в Ивицата Газа, Западния Бряг на река Йордан , и в Източен Ерушалом = на 5000 / 6000 кв. км .
136
1
 
2
 
! Отговори
признахте най-сетне преди 3 години
Само през турско сме имали повече права и по-добър живот! Защо по-малко се говори?Платените руски историци ни скараха с братята турци и ни наложиха любов към Русия?Историята се пише само от победители без да съответства на историята на победени?Не вярвайте на руската пропаганда съдържаща 52 различни идеологии наречени славяниПо-скоро да се връща Султана и да си спасява раята - презакрепостена презаробена!!
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преките и непреките загуби на България от ЕС са около 400 милиарда, ако не и повече. Само от спирането на Южен Поток загубихме около 100 милиарда.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 169Вземи един речник и потърси значението на думата "оксиморон".