Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плювалниците се събудиха!!!Айде,успешен ви ден,на хаирлия да е!!!Много пари да изкарате м.у.хльовци г.ербе.рски!!!
212
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ЗАТВАРЯЙ!Пуснаха новите данни за днес!
211
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЗа другия специалист от статията ще пишеш ли нещо! Така за разнообразие1
210
4
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... Защо не споменете и лабораториите създадени с пари от ЕС на някой от НОЩ за разнообразие!?....... Лаборатория има единствено Мангъров. Тя е получила пари от ЕС. Казва се "Лаборатория - Медицински решения", к! собственост е на Атанас Мангъров а получената безвъзмездна помощ е на сумата от291 384 лв.
209
6
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Мангъра вече съвсем се оплете в лъжите си! На 2 април всички медии публикуваха интервюто му " Или правим бързи тестове или умираме от глад! ", в което пледираше за провеждането на масови тестове. Сега незнайно защо обърна палачинката!
208
7
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Мангър все казва, че няма нищо, а толкова жертви не е имало след втората световна война. Да се правят тестове само на хора със симптоми. Съгласен съм с това.
207
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За 7 часа през нощта 250 коментара! И нито един не споменава другия специалист от "Света Ана"! Защо!? Той също заслужава внимание!Защо не споменете и лабораториите създадени с пари от ЕС на някой от НОЩ за разнообразие!?
206
2
 
0
 
! Отговори
,????? преди 3 години
Екстра се си и гледки къде са,,,,,?
205
5
 
10
 
! Отговори
чич Петю преди 3 години
тва, че е началник и доц, а не проф означава че е поредния назначен от списъка, а не че е "доказан инфекционист" или там какъв евфемизъм за директор на водопад ползват джурмалясите
204
13
 
12
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Погледнете му лицето Луцифер в човешки образ !
203
8
 
15
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Абе тоя Мецльо нали щеше да си къса дипломата ако вируса не изчезне лятото ???
202
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Гърците, дето искат PCR са ***. Ама пък са по-богати. И страната им е по-уредена. И повече пари от ЕС договориха.Май не са *** а?
201
1
 
9
 
! Отговори
чич Петю преди 3 години
До Алекс2снимка на гьобелс виждал ли си?
200
2
 
12
 
! Отговори
чич Петю преди 3 години
a, какъв точно е смисъла да се правят тестове на доказано болни? тоя виде некой лев и ептен изплеска..
199
3
 
13
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Погледнете му добре лицето ! Луцифер в човешки образ !
198
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров продължава със своите лъжи.
197
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров го е страх да каже, или и той се е подвел по медийните кампании от цял свят, ЧЕ НЯМА НИКАКЪВ ВИРУС COVID-19! Вирус е контролираната медийна хистерия за Активното Мероприятие Covid-19, съвместна продукция на Дълбокото Правителство/ Правителството в Сянка на САЩ, с лице лидерите на ДемонократическатаПартия (Араб Обама, кланът Клинтън, Джо Байдън, Нанси Пелоси, престъпната Световна Здравна Организация и ККП на Си Дзинпин, с цел ПЪЛЗЯЩ ПРЕВРАТ НА Тръмп.
196
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е точно си е прав Мангъров, не знам какво не му харесвате? Казал го е точно и ясно.
195
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девети ден:Отстъпвам крачка по крачка, ще емигрирам с някоя храчка. Десети ден:Тук няма да стъпя пак, вдигам белия флаг! Народ с ракия въоръжен, не може да бъде унищожен! Това е от мен, край, отивам си в Китай!
194
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дневникът на един коронавирусДен първи:Качих се в една китайска раницаи преминах българската граница!Ден втори:Ха!? Българинът ръцете не мие,дезинфектанта директно го пие!Трети ден:Дълбоко в бронхите се скрих, но с гроздова ракия се пропих. Четвърти ден:В гърдите съм, но как да пиша, тук от фини частици се не диша!Пети ден:В белия дроб - катран и дим, но българинът е.. непобедим! Шести ден:Реших към червата да свия... Но, о, Боже, и тук има ракия! Седми ден:Този човек няма ли да се лекува, или само на майка ще ме псува!? Осми ден:Ми