4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание
12 авг 2020 14:08, Нели Христова
53
4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение
Снимка: Pixabay

Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение в страната в периода от април до юни. Най-много те са в столицата София - 739, следвана от Пловдив – 436, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности.

При жените над 30-годишна възраст начело е Бургас с рекорд за извършени аборти по желание – 141 за три месеца, пишат от БГНЕС.

Абортите при момичета под 15 години само за три месеца са 25, като три от тях са извършени по желание на тийнейджърките – по една в Силистра, Стара Загора и Хасково, а 9 от процедурите са по медицински причини.

От всички аборти, регистрирани по време на извънредното положение от април до юни включително, 2618 са извършени по желание, спонтанно бременността си са загубили 1478 жени, а терапевтични аборти са извършени на 3242 българки.

От абортите по желание 239 са извършени на момичета между 15 и 19-годишна възраст, като най-много те са в София – 32, в Пазарджик – 22, в Стара Загора – 20, в Добрич – 21, и в Бургас – 15. Във Варна, Силистра, Сливен, София област и Хасково по 11 тийнейджърки до 19 години са прекъснали доброволно бременноста си.

Във възрастовата група над 30-годишна възраст са извършени най-много аборти от общия брой аборти по желание в страната – 1211, като за първи път в класацията Бургас е на първо място в със 141 прекъсвания на бременноста. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи за второ тримесечие на годината на второ място по най-много аборти по желание след Бургас се нарежда София – 121, след това е Добрич – 90, а трети е град Пазарджик с 85 продецури.

Спонтанни аборти са направили общо 13 деца под 15 години, а по медицински причини са прекъснати общо 12 бременности във възрастовата група до 15-годишна възраст.

Спрямо миналата година по същото време, обаче, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 г. е намалял, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебни заведения.

През същия период на миналата година са извършени 5338 аборта, от които 3319 са били по желание, като най-много прекъснати бременности са регистрирани в София, следвана от Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи включва само данните за официално извършените аборти в регистрирани медицински заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
5
 
! Отговори
Деси преди 3 години
Какво означава терапевтичен аборт?
23
17
 
5
 
! Отговори
Цеца яко клеца преди 3 години
Аз така знам - след като ти изчегъркат *** единствения начин да имаш дете е да се ходи на ин витро за 5000 лв. или да се осинови ромче от "Дом майка и дете". Не мерсю...
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито един от тези аборти не са на ромки, защото колкото повече деца имат, повече пари вземат от социална.
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд, за да създаваш роби на мафиотска държава и да ги отглеждаш с големи мъки и лишения, с пълното съзнание, че нямат никакъв шанс!Когато България стане нормална правова държава, с нормални доходи на ОБИКНОВЕНИТЕ хора, заповядайте пак!
20
7
 
22
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Говорите за децата сякаш са чували с картофи. Да цвъкат жените там, но как ще го гледат, могат ли да го гледат и искат ли изобщо са подробности. По манталитет май сте тъмно ***? Ами, да не правели секс! Ахахах, щото ако на вас ви пуснат, ще откажете, тъй като сте много отговорни и високоморални, нали... Хайде стига глупости. Който не е внимавал, да се оправя. Не е наша работа да държим сметка защо и как някой направил аборт.
19
18
 
6
 
! Отговори
Доктор Иванов преди 3 години
Страхотна статистика! След направен аборт единствения начин да имат деца е с ин витро, ама за какво са им деца...важно е да има купон, дрога, секс и да не им се разваля фигурата!
18
5
 
18
 
! Отговори
до SS преди 3 години
а когадто аборта е по медицински причини пяк ли е убийство, след като плода не се развива и майката е в риск от усложнения ?! Не говорете много без да сте подготвени.
17
4
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Як ебанджос е имало , ква криза, кви 5 лв ахахха
16
8
 
14
 
! Отговори
До SS преди 3 години
Изцяло споделям мнението ти.Който не иска деца, да не ги прави.Разхайтени до безобразие, немислещи и водени само от първични инстинкти.Присъщо наживотните. На кога няма да си променя мнението по въпроса.
15
10
 
18
 
! Отговори
22 преди 3 години
Жена ми не желае да бъде приемник на друг живот. И не може без нейно съгласие тоз И друг потенциален живот да се развива. Бих я подкрепил. Нейно право е. На всяка една жена.
14
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
извършени са 4721 убийства на деца - къде по желание, къде терапевтично - с една дума - убийство.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
терапевтични аборти са извършени на 3242 българки.------------затриват нацията по всички направления.
12
2
 
18
 
! Отговори
пенка преди 3 години
страхотна статистика,показваща като цяло културата на децата,тинейджърите и техните семейства.
11
6
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Това прави ли ни достатъчно отворени, либерални, просветени, евро интегрирани или трябват още аборти?
10
16
 
16
 
! Отговори
,,, преди 3 години
Верно всички са К , *** българките са най-долните К
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тези 4721 аборта сигурно има не повече от 20 на роми, всичкото останало са на отворените българки! За месец на морето видях две , три бременни българки!
8
14
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Жени правете секс, не слушайте тия които ви казват да не правите секс, важното е да е с някой романтичен слаб безработен или работещ мъж, а не с бабаита или чичака с парите даже по-добре вие да имате повече пари от мъжа, да може да е по активен в задоволяването ви.Иначе и да си намерите бабаит с пари или чичак с пари, ама какво може да ви даде освен пари нищо:)))).Най-добре елате при мен като дойда да управлявам :))))
7
8
 
12
 
! Отговори
Наполеон преди 3 години
Всички жени са. Но българките са най.
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че българките са много еббливи но не стават за семейство !
5
9
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Ами така си е жените искат добри доходи, иначе трябва да отглеждат роби на държавата , като дойдем ние ще правим и деца и ще има добри доходи :)))),иначе ще има емиграция и деца ще правят в други държави .Важното е децата да са от слаби безработни или слаби работещи романтични мъже а не от татуирани бабаити :))))