Ръст на минималната заплата бил против икономическата логика

Трябвало да се замрази заради спада на брутния вътрешен продукт
95
Ръст на минималната заплата бил против икономическата логика
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономическата логика изисква да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина, смята  председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев.

Още по темата

„Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%. Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската, няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2017 – 2018 г. като БВП и продажби на компаниите”, обясни той пред Нова тв.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите.

„Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници”, каза още Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата.

„Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици”, допълни Велев.

Според икономиста Любомир Костов от КНСБ  при криза трудът е най-ощетеният.

„Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономическата логика е от България всичко да се изнесе, но уви още сме тука, за да обслужваме олигархията и политическата класа. Колкото до минималната, на запад дават повече пари, за да си седиш вкъщи, а вече и за задължителен базов доход много сериозно се говори.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението ни е по-малко от това на Холандия, обаче в Холандия държавната администрация е 24 000 човека, а при нас над 240 000.От тук следва и всичко останало.Тези 240 000 са калинки и роднини на гербаджии или са си чисто гербаджии. Тиквата би ги увеличил още, защото са му главната опора за избори и всякакви негови комбинации да ползва държавата като своя собственост.Те обаче искат да ядат и той им осигурява минимално необходимия комфорт, за сметка на останалите.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тая скапана държавица още Костов планираше населението да го играе роби на чужди и наши бизнесмени. Още си спомням тоя нагъл тип как разтягаше в парламента локума, как като направи българите най-бедни, ще цъфне и ще върже България и на тях ще им е хубаво, защото външни сили ще изкупят икономиката и земята ни.И така стана. Дялът на възнагражденията на българите спрямо икономиката е в пъти по-малък от същия дял в Европа. Няма какво да ни будалкат за ръст, спад и т.н. искаме Европейски заплати!!
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който работодател не може да плаща на работниците си, да спуска кепенците. Работниците не са длъжни с безплатен труд да издържат фирмата.Хванали са се по цели семейства с все любовниците им за една фирмичка и чакат работника да ги издържа. Шефът, жена му, децата му, внуците му, тъстът, тъщата, майката, бащата, любовникът/цата чакат от 1 фирма.
53
0
 
5
 
! Отговори
Мечтател преди 3 години
Депутатите трябва да са на мин заплата 610 лв само така ще са близко до народа другото е заблуда
52
0
 
8
 
! Отговори
Народна преди 3 години
Този Велев защо не пробва с 610 лв как се живее говори пълни глупости а съм сигурна че за нищо не става
51
0
 
7
 
! Отговори
Народна преди 3 години
Хиляди търтеи има по разни министерства и ведомства който може да са поне на половина не само че не ги съкращават а им увеличават заплатите с 30% безсрамие
50
0
 
7
 
! Отговори
само питам преди 3 години
А цените ще замразите ли? ЦЕНИТЕ?Що не увеличите данъците на олигарсите?Няма ли да поискате работника да плаща на алчника?
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДВА МЕСЕЦА ВЕЧЕ ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ТОЧНО ЗАРАДИ НИСКИЯТ СТАНДАРТ, ИМАМЕ НАЙ НИСКИТЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ- ОЛИГАРСИТЕ ДА РАЗВЪРЖАТ КЕСИИТЕ ДА НЕ ИМ ИЗПРАТИМ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА ИМ ПРИБЕРЕ ВСИЧКО ОТКРАДНАТО- ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ НЯМА МИЛОСТ КЪМ СВОЯ НАРОД. ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ УЖ СА СОЦИАЛИСТИ...
48
0
 
13
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
против икономическата логика е да работиш за без пари за някой малумен крадец
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против икономическата логика са: - земеделските субсидии - европейското финансиране - държавните и общински поръчки - държавно регулирани минимална заплата и максимална пенсия - Нефтохим да е на загуба 15 години поред
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чиновник 54Чиновниците в БГ сте прекалено много, тежите на хазната, а хазната я пълни работника. Не донасяте нито стотинка принадена стойност, вегетирате по бюрата, за което получавате заплати, а след това и пенсии.Чиновниците трябва да бъдат съкратени на 50%.В икономическа криза чиновникът е бреме и тежест на държавата, а не работникът пълнещ хазната.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономическата логика е да се ЗАМРАЗЯТ ПЕЧАЛБИТЕ ВИ. Спрете да купувате скъпи и прескъпи возила, имоти, почивки по екзотични дестинации...!30% увеличиха заплатите на държавните чиновници, ДМС раздадоха, увеличават заплатите на учителите и на всякакви калинки, а ще замразяват МРЗ, която е най- ниската в ЕС.Експлоатирате до крайност работника, който живее в бедност, нищета, болести, ограбвате го ежедневно, отнехте му всички права и пак ви е малко.Позор!
44
0
 
7
 
! Отговори
Бай Пеньо преди 3 години
До Гамен Ти що не четеш като хората! Писано е от ШЕФ на работодателските организации! Те ако може и ние да им плащаме ще е най-добре!
43
4
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Все чиновниците ви пречат. Повечето чиновници получават заплати по-ниски от продавачка в хипермаркет.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи като растеше БВП, ни обясняваха, че няма как заплатите да растат с същите темпове. Сега пък ни обясняват,че заради спада трябва да ги замръзят.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, Велев, защо тези които защитаваш, не си замразиха цените (най-вече на хранителните стоки) както бяха към февруари, а?Значи замразяване на заплати, ама цените нагоре - може! Така ли?Мутрафон мръсен и долен!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодател, беше комунистическата държава, защото да не работиш, беше практически незаконно. Днес трябва да се наричат работонаематели!
39
2
 
12
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Значи - на обикновените хора няма да увеличим заплатата. Ще ги държим на минимална замразена, да са гладни.А на администрацията (която нищо не върши) имаше увеличение с 30%. Миналия месец.Що така бе, управляващите, нали казахте че мислите за народа. Така ли мислите за народа? Ми ОСТАВКА тогава и се махйте. Постоянно си увеличавате вашите заплати. Събирате се и си го гласувате. Вие се подигравате направо бе......
38
0
 
11
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
Изключително много излишни служители има на държавна хранилка с незаслужено високи заплати и хиляди облаги на всичкото отгоре некомпетентни те са хиляди по министерства отдели разни ведомства и др