Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно

Вече тече набирането на преброители за догодина
21 сеп 2020 10:45, Елка Василева
541
Миграция, смърт... Топим се с около 50-60 000 души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои ни новото преброяване на населението. То ще започне в 00:00ч. на 22 януари 2021 г.

От НСИ очакват,  че сме намалели.

„Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", каза Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/.

В момента тече подготовката за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

Още по темата

"Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", заяви Янчева пред БНТ.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма Герб, БСП, ДПС и другите, всичките до един са с БКП лайнюювски ген.
284
6
 
11
 
! Отговори
Това си е проблем преди 3 години
Това е пробем на всички Европейски страни с изключение на Кралството , Турция, и още една , две. Огромен проблем е в Япония и дори в Китай.Ама що да не си почешеме езиците. и поуплюеме квото можем....
283
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки бяга от червените български *** превърнали държавата в центъра на канавките! А който остане значи е с червен лайнююв корен - повечето!
282
7
 
7
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Слава на - герб - видими резултати
281
11
 
5
 
! Отговори
9999 преди 3 години
Незабавно излизане от НАТО и ЕС!
280
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аба айде поклецквайте си малко жените бе гейчета! Четири деца си направих и на вас ли да дойда да правя!
279
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 328Беларус е "добре"с Русия, която е по-зле от България.ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАААА
278
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румъния е бедна като България, всички източно европейци са бедни днес, стандарта им падна няколко пъти в сравнение със социализма. Това че румънците взимат 2-3 евро повече пенсии и средни и минимални заплати, не ги прави по добре. Бългаия, Румъния и Прибалтийските са мизерия, другите са малко по-добре, но пак са бедняци в сравнение със запада и икономиките им бяха съсипани. Само Белорус която остана с Русия днес е добре и хората жиевеят там нормално.
277
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
според данни качени на сайта на федералната статистическа служба в края на 2019 година в Германия е имало 480 хил. адресно регистрирани български граждани . а за нерегистрираните не се води статистика .
276
3
 
5
 
! Отговори
Antinwo преди 3 години
Ама как така нали Борисов ни каза че тук е голяма стабилност и всичко е ок !
275
0
 
16
 
! Отговори
Отговор за Румъния преди 3 години
До Анонимен 298Румънците разчистиха старите комунисти и създадоха пример за последвалитеги управници.Румънската икономика е обвързана с френската отдавна иполучава инвестиции и ноу-хау.Стресът при абдикацията на СССР от СИВ за Румъния бе в пъти по-малък отколкото при нас.Румъния е три пъти по-голямаот нас по население,съответно като по-голям вътрешен пазар е по-привлекателназа нвестиции.Има и др.Разбра ли,недознайко?
274
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До316/323"Не ви ли омръзна да пишете глупости"Не си разбрал психологията на черените тролчета. Те не пишат "глупости". Това са викове. С тях заглушават собстената си съвест, която ги пита "А ТИ, ТИ ЗАЩО СИ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ?"И така.
273
5
 
6
 
! Отговори
До316 преди 3 години
Тия пък измислици откъде ги намери???За 2018 например -Ражданията са ни 8.9 , Финландия е 8.6 , Италия 7.3!!!Да Турция и Албания имат по 15 ..Напълно в границите на развитите страни сме Не ви ли омръзна да пишете глупости?
272
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме фара.
271
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА"2) МЕЖДУ 230 ДЪРЖАВИ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО РАЖДАЕМОСТ"Провери колко аборта се правят в България на година и това са само официалните.Което ме подсеща, българите се лющят като разпрани с който им падне и после мяу.
270
3
 
7
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Кажете го това на ТИКВАТА
269
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА"1) МЕЖДУ 230 ДЪРЖАВИ НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ"Българите са изключително безотговорни към здравето си - пият като смокове, ядат като разпрани, пушат като комини и не спортуват. А, да, и карат като побъркани. На едно от първите места в Европа сме по жертви и ранени от пътни инциденти.Какво ви са виновни управляващите?
268
9
 
7
 
! Отговори
До311 преди 3 години
Младите, знаещите и работливите хич не ги мисли. Те правят тука не по малко пари отколкото биха правили на запад , и качеството на живот им е по- добро. Виж хитрите маргинали ...дааа, Но пък те със сигурност получават по- добри пари на запад така че да се надяваме , че ще влязат в графата "емигрирали"
267
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За геноцида"Получават"Това те издава, другарю комунист. Кадърните и работливи хора не чакат да "получават" от държавата: те самите правят и просперират и дърпат след себе си и по-малко способните. Това, че ти чакаш да "получаваш" показва, че нито си кадърен, нито работлив. Един бял римлянин с българско име.
266
7
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Да , ние не си вкарваме като много страни черни , kафяви , жълти и други жители...засега поне.Да има миграция, има я навсякъде по света и смъртността също е нещо което не е различно.Така , че айде да не драматизираме.. Факт е и че има млади хора , факт е и че хора от чужбина се прибират .. факт е и че българчета се раждат. А може би пък и не ни трябва да сме твърде многобройни