Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол

Премиерът разпореди: Отново брифинги, но 1 път седмично
Обновена: 25 сеп 2020 14:38 | 25 сеп 2020 14:38, Красимир Ангелов
141
Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол
Снимка: МС

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Още по темата
По време на заседанието стана ясно, че на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, отчитат от пресслужбата на Министерския съвет.

Здравният министър посочи, че България, заедно с още три страни, са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отново бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.

Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол и не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Все още контролираме нещата, но следете внимателно %ното заболяване. Доста дълго го държахме около 3%, от седмица е над 3,5%, но от днес скочи на 5,9%."Ти, конкретно, освен да го държиш пред на Коцето устата, не знам къде другъде си го държал. Те един ден тестват хиляда човека, друг ден пет хиляди. Имат си един стабилен контингент от няколко хиляди човека, които се тестват през ден и всеки път излизат отрицателни. По тоя начин Коцето си ги насосва цифрите както му е изгодно.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Ok - ека да видим, какво каза.1 - Комунистите не казали за чернобил.2 - Имало много рак сега.Изводът ти е, че ако бяха казли, намаше да има,или какво?И друго - а замислял ли си се, че днес е много по-елсно, да се установи наличието на рак, спрямо преди почти 40 години?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да ме прощава много ген. Мутафчийски, ама това да го видя няма да го повярвам!За армията имам предвид, че нямало заразени.Бил съм в казармата навремето и като знам какво е...
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да му благодарим на Борисов наистина, защото си спомням как през 1986 г вашата партия си замълча за Чернобил и виждаме сега колко рак има. Иначе вие от номенклатурата поехте само минерална вода и ядяхме консерви, нали?
13
6
 
19
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Вирус най-вероятно има , но не е толкова смъртоносен колкото го представят . Умишлено се създава паника на световно ниво ,зад което стоят икономически интереси на тесен кръг супербогати хора , щом и правителствата им се подчиняват и работят по сценарии (даже и Тръмп), Направо за овце ни взеха !
12
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възмутен съм от ценичното интервю на проф.Иван Чалъков по програма "Хоризонт" за корона вируса! Не съм очаквал медик и то професор да говори така против мерките за защита от вируса? Та по цял свят има мерки и то по-строги!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коцето докладва - натъкнахме цифрите и сичку е нарйед! Евалла Коце!
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още контролираме нещата, но следете внимателно %ното заболяване. Доста дълго го държахме около 3%, от седмица е над 3,5%, но от днес скочи на 5,9%. Притеснява ме рязкото покачване! Внимавайте да не мине 10%, защото тогава ще трябва да въведете ограничения и ще пострада още повече икономиката!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко що няя маска
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Време е, да запретнем ръкави, да преглътнем загубата и унижението, от това, че сме такива и да си стегнем държавицата, защото ако не го направим, после деца ни ще страдат.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С по 3000 теста на ден, как да не сме на последните места. Я пуснте бразплатни тестове за всички, започнете да тествате по 25-30 000 души на ден и ще си поговорим пак.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванете *** за брифинга!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какъв контрол и каква готовност?! Някой бил ли е в болница преди епидемията? Те нямат готовност за операции на апендикс, а за пандемия. Продължавали да са в готовност ама друг път. Мерките са само на хартия у нас, идва края на месеца и ще се види със строгите мерки в училищата какво ще стане
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е за вярване Борисов е отишъл на работното си място.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай, нали пик чакаме още от май месец? Какъв контрол, какви пет лева?
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е случайно. Това пак е благодарение на мъдростта и далновидната политика на генерал Борисов наричан още способния,а сред народа известен като бойко полиглота. Хвала на такива способни държавници, раждащи се веднъж на всеки един милиард години.