Д-р Стойчо Кацаров: Отнасяйте се с COVID-19 като с грип

Ваксината срещу грип не пази от коронавирус, предупреди той
28 сеп 2020 11:40, Анисия Иванова
36
Д-р Стойчо Кацаров: Отнасяйте се с COVID-19 като с грип
Снимка: БГНЕС

Правилният подход е да се отнасяме с COVID-19, както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи до оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Карантинирането на училищните класове води до страхотен хаос - при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралелката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 12-ми клас", смята той.

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от COVID".

"Все още съществуват неизвестни за коронавируса, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не разбрахме от отговорящите здравни институции няколко отговора на фундаментални въпроси - колко българи са се срещанали с вируса и какво е репродуктивното число. Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, които така и не знаем дали са медицински обосновани или са мотивирани от нещо друго.", каза още лекарят.

По думите на д-р Кацаров капацитетът на здравната система е "десетократен и няма повод за притеснение, проблемът се крие в организацията на процеса, която е причината за изтощаването на медицинския персонал"

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Не е лошо ти да попрочетеш малко.Вирусна пневмония има не само при короната.Тази пневмония е взела живото на повече хора от короната до сега.Доктора е много прав и се изказва напълно адекватно.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде малко по-зряло и сериозно! Докторът едва ли говори за хора с пневмония. Ако ще се карантинират цели класове, тогава изобщо да не бяха отваряли училища и детски градини. В края на октомври като запотсмърчаме и никой не знае, грип ли е , корона ли е, тогава какво?
8
5
 
5
 
! Отговори
БАЙ ЙОРДАН преди 3 години
Леле ....сумати разбирачи в коментарите. А Доктора ....пасти да яде..
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно точно, докторе. Темата приключена.
6
15
 
5
 
! Отговори
хехе преди 3 години
още един капацитет се изказа!
5
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчо, Стойчооо !Това е вирусна пневмония, което е много по страшно от грип.Я пак си прочети учебниците по които си учил
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе имам един въпрос! В училище има лимит на отсъствията- точно 70 извинени за срок, на 71 детето трябва да държи изпити по ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ! Всеки ден имат 7 часа, това прави точно 14 дни домашно лечение или 10 работни дни! Тоест имаме право да боледуват децата ни или веднъж от ковид, и то с условието да дадат отрицателна проба на 14тия работен ден, без никакво право да боледуват от друго. Знаете ли какво значи това? Че масово децата ще ходят болни на училище, докато не стигнат до припадък!
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекувай се вкъщи, ама ако ти се натресе някаква пневмония с недостиг на кислород и дадеш фира, к'во пра'им?!
2
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Добре, щом докторо е казал
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цар ТикваТака ще стане заради ***. Времето е пред нас.