Доц. Чорбанов: Едва ли PCR тестовете у нас ще поевтинеят

Следващата есен ще имаме ваксина срещу COVID-19
Обновена: 3 окт 2020 09:52 | 3 окт 2020 09:50, Ния Христова
30
Доц. Чорбанов: Едва ли PCR тестовете у нас ще поевтинеят
Снимка: БГНЕС
Прогнозите за готова ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това каза в ефира на bTV доц. Андрей Чорбанов от департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.
 
"До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна", каза още имунологът. 
 
Няма изгледи цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват плащат около 100 лв.
 
В държавите в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствено е под 60 лева. 
 
"Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос", обясни д-р Благовества Пенчева, медицински доктор на частна лаборатория. 
 
Доц. Чорбанов смята, че проблемът е в това, че у нас държавата или здравната каса не поема изследването във всички случаи.
 
"Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата", добави имунологът. 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
12
 
! Отговори
полу НОЩ преди 3 години
За парламента и кабинета са безплатни, а за вас - задължителни и платени, слагайте си парцалите на муцуните и без много мрънкане, щото 300 лева глоба.Овце заблудени такива.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чорбанов ще се ваксинира първи по телевизията, за да докаже безвредноста на ваксината
6
3
 
8
 
! Отговори
Петров преди 3 години
В БАН "заседават" в разни кръчмета и каквото е останало от соца отдавна е изпито и изядено. Доц. Чорбанов какво работи в БАН не е ясно но разбира от Сичко - медицина, лекарства, здравна политика. На маса за "заседанието" много неща се обсъждат.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще престанат РЗИ другия път, там дето всичко се управлява от шепа капиталистически кръгове демокрация не никне Един Бил Гейтс и 10 медии могат да командват света със 5 купени политика.
4
9
 
14
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Защо хората не помнят първите месеци от тази година какво ни обясняваха докато гледахме, какво се случва в Китай. Помните ли? Обясняваха ни как това бил един лек грип, почти настинка, помните ли? Май не.Може би човечеството си заслужава съдбата щом се оставя да му говорят едно после, после друго... :)
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако писиар тестовете престанат да са задължителни при нареждане от рзи то цената им ще падне понеже малко хора ще се тестват доброволно.От тези тестове искат да печелят до безкрай
2
4
 
23
 
! Отговори
Исус от Назарет преди 3 години
Да изсъхнат всички замесени в схемата ковид 19. Да изсъхнат и децата им в друга истинска пандемия.
1
1
 
20
 
! Отговори
Доц.Карчев преди 3 години
Дааа, едва ли ще поевтинеят.............при толкова печалбари!