Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването

Има програма на правителството за привличане на бесарабски българи
16 окт 2020 19:24, Красимир Ангелов
64

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването "Брюксел 1" адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, вкл. за кадри от чужбина.

Българска болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR на 17 октомври, от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие не сте нормални кой ще дойде да лекува за 300 евро болни от корона? Сигурно ще са индианци от някоя колоритна страна.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще започнат да пълнят с индийци.
13
0
 
3
 
! Отговори
Българина преди 3 години
БМБ е като К19 , тихомълком се намърда във властта, и така се е вкопчил, че вече 11 г няма ни лекарство ни ваксина, не можем да го изчегъркаме! Но последствията са трайни и необратими, точно като при К19 ! Дори да оцелеем като държава след него, тя няма да точно България, а като човек болен от рак в ремисия...
12
0
 
17
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
При 2,8 млн. емигранти, те търсят чужденци! Изгониха хиляди лекари, медицински сестри и санитари с неадекватната политика в здравеопазването, с мизерни заплати, с постоянни гаври от страна на управляващата мафия към здравните работници, с гнусни условия на труд, с партийни калинкови назначения.Франция и Белгия дават по 120 000 евро годишна заплата за лекари (месечна заплата, колкото е годишната на работещите тук). Ирландия - по 110 000!
11
0
 
5
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
Ако не даваш пари, не трябва да пускаш да се излиза.Е, аз пари не давах, ама и не пусках да се излиза.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали си имаме Мангъров, какви чужди кадри?
9
1
 
7
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Ами да спрат платения прием на цветни Англичани,Италиянци,Гърци и да има място за Българчета. Да ама не,куче касичка...
8
1
 
9
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Духнете заплатите на нашите лекари първо! Аман от калинки като тая лелка!
7
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Всеки коментар е излишен за това което ни причини БМБ! С медиците е същото като с Белене, сети се да строи Козлодуй 7 след като плати 1.2 млрд лв неудтойка да не СТРОИ БЕЛЕНЕ щото 2030 закриваме тецовете. Изгони 2 млн души, сега ще внасяне. БМБ е приклятие за тази земя. Всеки който може просто да емигрира. Всичко друго е безмислено и изгубено!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва трябва трябва ! Това трябва го дъвчем 50 години. А дефакто това дето се говори и прави има разминаване.
5
0
 
23
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Ало,Свилена!! За какви " кадри от чужбина бълнуваш?? При 360 евро МЕСЕЧНА заплата,лекари дори от Руанда и Бурунди няма да дойдат!! Схващаш ли??
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой е много напушен очевидно! Даже и сирийските доктори ще предпочетат в чужбина, но не тук! Но пък имаме легла, и маски също, скафандри даже, е доктори...
3
0
 
30
 
! Отговори
Срамота! преди 3 години
Новоизлюпените алчни и неуки бългаски "капиталисти" с мизерните заплати и ужасяващи условия на труд зорлем изгониха от страната всички ценни кадри и специалисти. Сега им течат лигите и се чудят как да излъжат разни украинци, молдовци и какви ли не *** от чужбина за да дойдат тук, та отново да им работят за без пари. Да, ама не.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха...спрете с опиатите
1
0
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Вероятно това е следствие,на огромния успех,който пожъна тази програма и на морето с кадрите от чужбина :)