Проф. Начев: Обществото е длъжно на лекарите, не спазва мерки

Липсва контрол, но хората да не изпадат в паника
19 окт 2020 09:57, Красимир Ангелов
39

В Деня на българския лекар проф. д-р Генчо Начев говори за опазването на здравната ни система и здравните специалисти. Според него лекарският дълг е постоянен и са излишни фойерверките, когато има някакъв повод.

"Обществото е длъжно на българските лекари и на много други професии. Не трябва да забравяме, че не е защото лекарят се е клел, истинските лекари намират тази професия като призвание. Ние обичаме тази професия", заяви директорът на болница "Света Екатерина" в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Проф. д-р Генчо Начев смята, че не сме подходили достатъчно сериозно към въпроса с опазването на лекарите. Основната гаранция е спазване на правилата при обличането и събличането на предпазните облекла. Ако не се спазват, рискът от заразяване е много висок, изтъкна той.

"От 1 до 18 октомври броят на положителните се е удвоил. Причината е, че не спазваме правилата, а в България те са изключително лежерни. Защо - защото няма конрол! В Италия и Испания, дори сега, когато върнаха кода в Барселона, за да излезеш от вкъщи пускаш SMS и казваш къде отиваш. Ако втори път се налага да пуснеш SMS, обаждат ти се да кажат "сега не може", обясни проф. д-р Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в цяла Европа няма футболни фенове по стадионите, но у нас има и те се прегръщат и целуват.

"Привърженик съм на това да има контрол и тези много лежерни мерки да се спазват", настоя проф. д-р Начев, който също прекара коронавирусната инфекция.

"За мен беше един катарзис. В тази мъка успяваш да направиш анализ как си живял, как ще живееш напред. Невинаги силният имунитет е гаранция от заболяване. Има случаи, когато с много висок имунитет се разболяват. Ремдесевирът сигурно не е панацея, но на мен ми помогна", сподели директорът на болница "Света Екатерина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Точно тоя е пръв другар с тиквата и мултимилионер от доставка на медицински консумативи от Китай. Длъжни сме му, как ли пък не!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УВеличете още плащането за лечение на ковид и ви гарантирам, че доктурята ще напълнят всички отделения с болни от ковид - няма да има други болести.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обществото не е длъжно на лекарите. Политиците са длъжни на лекарите.Постоянно се говори за реформи в здравеопазването, и преливаме от пусто в празно.Здравната каса е кофа без дъно. Колкото пари наливаш в нея, толкова изчезват безследно!В Германия има цял куп различни държавни здравни каси, и още толкова частни.После се чудим защо в Германия здравеопазването е добро, а у нас не.И в САЩ е същото, затова и там имат рекорди с новия вирус - там ако си богат си плащаш, ако не си - умираш!
14
3
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Чичо, ти си развил Стокхолмски синдром.Виросът е тук и ти се мъчиш да му се подмазваш,като твърдиш ,че уж е безопасен.Лекувай си нервите
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите в България, откакто се помня, говорят на всичко пациенти на "ТИ". Което за мен е признак на високомерие и неуважение към хората.Непознати хора, които ми говорят "ти", за мен са или неуки, или мошеници , или с много ограничени социални контакти.
12
6
 
10
 
! Отговори
СВОБОДЕН преди 3 години
Даже не знам дали има смисъл да обеснявам колко сте заблудени вярващите в пандемията. Само едно ще ви запитам. След като всички СВЕТИЛА казват, че маските трябва да се носят , защото предпазвали......ОК ако е така, защо има ограничения туристически, икономически и т.н. Оставете хората да живеят нормално, само да има контрол на носенето на маски. Нали предпазват!!! Кои маски предпазват? Плътност, материял, размер и т.н. Кои точно маски ? Има ли указания от СЗО какви маски трябва да се ползват?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обществото не е длъжно на лекарите. Лекарите сами си изработиха система, която е за материална изгода на едни и ощетява други като уж по-маловажни. Те самите нямат солидарност и споделяне на отговорността и трудностите. Лакомията е най-голямата глупост на човечеството. Докато водеща е печалбата, медицината ще поддържа населението в хронично болно състояние.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лекари излязоха по новините и ни казваха, че трябва да носим маски и че вируса е опасен, но онези като номер 5 чуват само Мангъров.
9
3
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Само на мен ли ми се струва, че този е мошеник, едър и нагъл мошеник, който *** яко пари от нещастните хорица
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЛекарите са длъжни ? Ти си бавноразвит нещасник, на такива като тебе - черен печат в паспорта и без право на лекарска помощ, да те видим до кога ще изкараш. Ид-ио-т неблагодарен...
7
1
 
10
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
От както го има ''вируса'', разбрах, че и много ''професори'' има в нашата държавица!
6
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Начев е престъпник и мястото му е в затвора. Само не зная дали затворническата ни система няма да се претовари ако изведнъж бъдат осъдени и въдворени всички престъпници.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще измрете,защото трябва да се усвоят едни 5 милиарда в Здравеопазването! В България ще имаме рекордна заразяемост и рекордна смъртност за света,защото се точи здравната каса и всичко се манипулира!!!! Тук ще е най зле в света,триста ти врачки,дето са предксазвали,че България ще е най добре,да ,ама няма да е,защото тук алчността е над всичко и ще изморят народа в името на парите без да им пука!!!!! Ковид може дори да няма,но всичко живо тествало се се пише ковид,грипа отиде в помийната яма! Лекуват те погрешно за ковид и те убиват по тоя начин,защото ти умираш от друг вирус,от който не са те л
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе доктори, колко от вас излязоха пред хората с имената си и титлите си и казаха на тоя народ да не слуша колегата ви Мангъров?! Колко?! Мълчите, когато оня говори как всички трябва да го хванем тоя вирус, а сега леле какво стана? Нищо неестествено. Стана това, което се очакваше, когато един доктор говори глупости, а другите мълчат в знак на съгласие! Следователно лекарите дължат на обществото за това, че мълчаха! Айде сега говорете, дано вече някой иска да ви чуе!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък политиците са длъжни на обществото, ама ей го на, пуснаха учениците на училище и Вълчев продължава да твърди, че училището е най-безопасната среда. Не им и минава през тuквuтe да затворят развъдниците на зараза.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не спазват мерки защото такива няма. Кой да ги въведе тия мерки, хората ли?
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е много ербап като е здрав, после като клекне и лекарите са му длъжни.